Vi har makta. Du og jeg. Til og med når vi er på andre siden av kloden og ikke kan språket. For språk er ikke makt i Thailands jungel. Baht er makt.

Jeg har syndet. Jeg har ridd på elefanter, sett spekkhuggershow og vandret med løver. Det er lenge siden nå, og jeg har dårlig samvittighet for å ikke ha visst bedre. I dag kunne det aldri ha falt meg inn å betale for å ri på en elefant. Eller for å se spekkhuggere som underholder i basseng. Eller for å oppleve nærkontakt med dyr som egentlig skal ha tilgang på åpne hav og savanner.

Detgarbra_07
Laos 2010: Ikke mitt smarteste øyeblikk. Nå vet jeg bedre.

Jeg vil ikke betale for å se dyr som ikke befinner seg i trygge omgivelser i sitt rette element. Det er slik vi kan bruke reisevalutaen som maktmiddel. Stopper vi å betale for opplevelsene, vil tilbudet forsvinne over tid. Så enkelt er det. Du trenger ikke gå i demonstrasjonstog eller bli vegetarianer eller å signere underskriftskampanjer (selvom du selvsagt kan gjøre det også). Du trenger bare å unngå såkalte «eksotiske dyreopplevelser» på ferie.

Mye tyder på at 2017 blir et avgjørende år for den etiske dyreturismen. Det begynte allerede i fjor, da Tripadvisor tok et standpunkt om å ikke selge billetter til attraksjoner som involverer dyr som trenes og oppbevares på uetisk vis. Det kan være elefantriding som involverer mental og fysisk tortur av unger som blir tatt fra mødrene sine i altfor ung alder. Det omfatter også spekkhuggershow der orcaene oppbevares i smertelig små containere. (Du har vel sett dokumentaren Blackfish?)

Delfinsvømming, tiger-selfies og løvevandring er også på fy-lista.

loevevandring mauritius
Løvevandring? Nei takk. Dette bildet er tatt på Mauritius. Foto: Vibeke Montero

Bortebest har tatt en prat med de tre største turoperatørene i Norge for å høre hvordan de involverer seg. Dette er jo deres ansvar også.

 

 Apollo: Dyrevelferd er vårt hjertebarn

Beatriz Rivera
PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo; Beatriz Jaquotot Rivera

-I 2014 inngikk vi, som første norske reisearrangør, et samarbeid med WAP (World Animal Protection) for å ekskludere alle attraksjoner og utflukter hvor dyr risikerer å lide overbelastninger og utsettes for fare. Siden den gang har dyrevelferd vært sterkt implementert i Apollos profil, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig Beatriz Jaquotot Rivera.

Samarbeidet med WAP har gått ut på å stramme inn retningslinjene til leverandørene av utflukter. Allerede fra desember 2014 ble alle tilbud om elefantridig i Asia kuttet ut, og Apollo selger heller ikke utflukter til delfin/spekkhoggershow, eller til andre dyrehager som ikke klassifiseres som trygge nasjonalparker.

Som reisearrangør ønsker vi naturligvis ikke å samarbeide med leverandører hvor dyr ikke har det godt, det er et bevisst valg fra Apollo sin side. Og selv om vi ikke kan tvinge andre aktører til å gjøre det samme, eller nekte reisende å oppsøke disse attraksjonene på egenhånd, både kan, bør vi og gjør vi alt vi kan for å gjøre alle oppmerksomme på problemstillingen, slik at hver og en kan ta et bevisst valg, sier Rivera.

TUI: Vi må tenke smart

Nora_Aspengren
Kommunikasjonsansvarlig i Tui; Nora Aspengren

-Det er på høy tid med fokus på dyrevelferd, og vi har kuttet utflukter med elefantriding for alle TUIs tjue millioner kunder globalt. Elefantrelaterte utflukter finnes fortsatt, men da er det snakk om «sanctuaries» der man hjelper dyrene på et vis, og gjestene rir ikke på de stakkars dyrene, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

Hun er opptatt av at bildet ikke alltid er så svart/hvitt som det kan virke:

-Som stor reiseoperatører kan vi bidra til positiv endring, men den beste løsningen er ikke alltid å kutte ut en utflukt eller aktivitet. Hvis vi trekker oss ut, mister vi all mulighet til å påvirke driften i positiv retning, og kundene våre kan jo gjøre akkurat som de vil på destinasjonen. Jeg tror derfor informasjon er den beste vei til endring, og vi må tørre å snakke om dette og gjøre det enkelt for folk å forstå hva dette egentlig handler om, sier Aspengren.

Ving: Sluttet med elefantriding

Sophie_Frisholm_Damsund
Kommunikasjonsrådgiver i Ving; Sophie Frisholm Damsund

Vi jobber mye med bærekraftig reiseliv i Ving, og dyrevelferd er selvfølgelig en viktig del av dette. Siden vinteren 2015/16 sluttet vi å selge elefantridning som aktivitet, sier kommunikasjonsrådgiver Sophie Frisholm Damsund.

Ving gjennomfører også kontroller der de følger ABTAs retningslinjer for dyrevelferd i turistaktiviteter. ABTA  er reiselivets regulerende organ, og de har fått hjelp av Born Free foundation for å regulere hvordan dyr i turistnæringen skal behandles.

Vi tilbyr i dag våre kunder et utvalg utflukter hvor man møter dyr. De arrangørene vi bruker skal behandle sine dyr bra. Det prøver vi å kontrollere gjennom våre lokale agenter som hjelper oss å arrangere utflukter, men også gjennom de avtalene vi skriver med våre partnere og gjennom eksterne kontroller, sier Frisholm Damsund.