Det sitter sabla langt inne, men jeg er nødt for å innrømme det: Jeg misunner de som er over seksti, og som har tid til å gjøre akkurat det de vil. På reisefronten føler jeg meg alltid dratt mellom eventyrlyst og ansvar for barn og familie. De som har bikket seksti slipper det dilemmaet. Har de lyst til å drikke ceylon-te, kan de hive seg på første fly til Sri Lanka. Vil de se løver, kan de klaske til med en safari i Masai Mara. Ingen tidsbegrensing, ingen dårlig samvittighet, bare pur nytelse. Er det rart jeg er misunnelig?

Selvsagt unner jeg besteforeldregenerasjonen det gode liv. Det aller beste faktisk. De som ble født i etterkrigstiden, lenge før Norge ble en oljenasjon, har vokst opp i langt trangere kår enn oss som nonchalant hopper inn og ut av Norges grenser som om det var den største selvfølge. 60+ åringene har nøyd seg med brødskiver med én osteskive lenge nok. Er de så heldige at de har midler til å reise, heier jeg på dem helt fra vaksinasjonsklinikken til savannen!

Sju fantastiske reiser for deg som er over seksti

Det fine med å ha bikket seksti er at du kan tenke stort og langt. Kjør på!

1 – Safari

Safaridrømmen bør alle leve ut en eller annen gang i løpet av livet. Det er en helt spesiell følelse å være på besøk hos løvene, giraffene, flodhestene og bøflene på deres premisser. Det finnes mange organiserte safariturer fra Norge, og ofte er kundene i pensjonsalder. Hvorfor? Fordi det er en kostbar ferieform, som man gjerne må ha oppsparte midler for å ta seg råd til. Sjekk for eksempel Paradisreiser og Afrikasafari.

Over_60_reise_01
Det er mange grunner til at safari er en kostbar opplevelse. Du bor godt, og inngangene i nasjonalparkene er innbakt i prisen.
2 – Jamaica

Hadde Bob Marley levd i dag, hadde han vært 71 år gammel. Det betyr at de som er over seksti år gamle har vokst opp med reggaen hans, og forstår meningen bak sangene. Mange tar turen til Jamaica for å oppleve livsstilen der, og det holder jeg med dem i. Jamaica er en spennende øy, proppfull av både kultur og deilig strandliv. Min favoritt er Negril, som både har den vakreste stranden og det hyggeligste bylivet.

Over_60_reise_02
«Could you be loved», sang Marley. Dette italienske paret nyter Jamaicas herlige stemning.
3 – Thailand

Thailand er aldri feil, og har for lengst blitt vårt nye syden. Men det finnes et Thailand utenfor turisttråkket også, og det fortjener å oppleves. Kom igjen, pensjonister! Hiv dere på tog og ferger, jeg savner å møte dere i øyparadisene utenfor Phuket.

4 – Cruise

Det var pensjonistene som skapte cruisetrenden, men mange har ikke fått med seg utvalget av cruiseskip som har dukket opp den siste tiden. Royal Caribbean Cruises er kjempepopulære og kjempestore, mens søsterselskapet Azamara Club Cruises har mindre skip og høyere luksusfaktor. Jeg har testet to cruise med Azamara, og drømmer fortsatt om New York Cheesecake som jeg fikk servert. Maten er i en annen liga, og det er også servicen. Med bare drøye 700 passasjerer ombord, mister du aldri følelsen av å ferdes til havs, noe som er tilfelle med de enorme skipene.

Cruiseferie
Azamara Quest i Napolibukten. Oppdag mange land på en og samme ferie.

Hurtigruten står også på manges bucket list, med god grunn! Drømmereisen gjennom barsk, norsk naturen er perfekt når du har rundet seksti, og setter pris på kombinasjonen komfort og spektakulære utsikter.

5 – Ørkenen
Over_60_reise_06
Ørkendronning. Å oppleve ørkenen med alle sanser er noe for seg selv. Her i Sahara.

Ørkenen gjør noe med deg. Det er et element som er ukjent for nordmenn flest, og følelsen av å ha sand på alle kanter, kan bare beskrives som en utenfor-kroppen-opplevelse. Ri på kameler gjennom sanddynene, se hvordan menneskene har lært seg å leve med evig knasing av sandkorn mellom tennene, og sov under en stjernehimmel som er totalt uforstyrret. Det finnes mange ørkener å velge blant. Reis for eksempel til Sahara (utposten Merzouga i Marokko) og Wadi Rum i Jordan.

Bedre enn Marrakech

6 – Vietnam

Vietnam er fortsatt et land utenfor masseturismens klør. Det kan sammenlignes med Thailand når det gjelder vennlighet og mat, men har samtidig langt mer spennende kulturelle opplevelser. En båtferd gjennom den tåkelagte Ha long Bay glemmer du aldri. Eller den skreddersydde kjolen du kjøper med deg hjem fra Hoi An. Eller gatematen i Hanoi! Dette er et land man forelsker seg i.

Over_60_reise_08
Jentegjeng på tur. I Hoi An får de skreddersydde klær og fluffy cappuccino, et eksempel på Vietnams franske arv.
7 – Storby

Paris, London, New York, Roma, Barcelona, osv. En storby er en perfekt destinasjon for deg som vet hva du liker. Utvalget av både restauranter, museer, severdigheter og shopping er enormt, å du kan velge på øverste hylle. Gode sko er nøkkelen til en bra storbyferie, og selvsagt å ta ting i eget tempo. Å løpe etter en guide er lite inspirerende, så ta heller fatt på storbyene på egen hånd, etter å ha gjort litt research på nett først.

Over_60_reise_04
Bromantisk pause i Paris. En storby nytes i saftige jafs og ditt eget tempo.

Vi damene i Bortebest er ikke seksti enda, men disse tipsene passer like godt for alle som er ferdige med å feste hele natta:

STORBYTIPS LONDON

STORBYTIPS PARIS

HUSMORENS TIPS TIL NEW YORK

SPIS GOURMETMAT I BARCELONA