Det finnes ingen lys som forurenser stjernehimmelen. Ingenting å bruke penger på bortsett fra mat og massasje.

Drømmer du om det Thailand du har sett på postkort og i reklamer? Sett kursen for Krabi, og kalksteinsøyene som stikker dramatisk opp av Andamanhavet. Utenfor Krabi ligger perlene strødd i et turkist hav.

Ja takk! Strandliv i Thailands vakreste skjærgård smaker godt midtvinters.
Ja takk! Strandliv i Thailands vakreste skjærgård smaker godt midtvinters.

 

The Beach – i Leonardo di Caprios fotspor

Jeg ankommer midt på dagen, sammen med andre dagsturister som vil leke Romeo og Julie i bølgene. Det er tydelig at Leonardo Di Caprio har gjort sitt for å lokke på romantikerne, for alle går enten hånd i hånd med kjæresten, eller tegner hjerter i sanden. I den ene enden av stranda ligger det en provisorisk bar som selger kokosnøtter og iskald øl (hva mer trenger man egentlig?). Tidligere kunne man overnatte i telt på øya, men ikke nå lenger. Myndighetene ønsker at Phi Phi Lee skal være fredet, slik at masseutbyggingen som har funnet sted på naboøya Phi Phi Don ikke skal repeteres.

PS: Siden jeg var på øya, har Phi Phi Lee blitt stengt for turister (les mer her)

Les også: Unn deg et velværeopphold på Koh Samui

Ingen sak å øyhoppe på disse sjarmerende longtailbåtene.
Ingen sak å øyhoppe på disse sjarmerende longtailbåtene.

Barbente Thailand

Tendensen er at øyene blir mindre og mindre befolket jo lenger sør du beveger deg.

  • Det er gøy å finne sin favorittøy, sier italienske Eleonora Peretti.  Hun har lagt sin elsk på Koh Kradan, som ligger uforstyrret til i havgapet. Hvorfor? Fordi hun ikke har brukt sko siden hun kom, og fordi øya tvinger henne til å slappe av. Det finnes hverken landsbyer eller trafikk, bortsett fra de billedskjønne longtailbåtene som går i skytteltrafikk mellom fastlandet og kalksteinsøyene. Ingen forstyrrende elementer, ingenting å bruke penger på utover mat og massasje, ingen lys som forurenser stjernehimmelen og ingen lyder som skurrer på trommehinnen.Bortsett fra et par sirisser som hviner som et sagbruk når de finner det for godt. Etter et par dager kjenner jeg øde øy-effekten i kropp og sjel.
Koh Kradan er deilig øde.
Koh Kradan er deilig øde.

Backpacker-stemning på Koh Mook

Ønsker du litt mer tempo, ligger frodige Koh Mook en halvtimes båttur unna. Her går dagene med til å sløve og sole seg på Charlie’s Beach, eller å legge ut på ekspedisjon til Smaragdgrotten. Backpackerånden lever i beste velgående. Har du ikke noen å leie kajakk med for å komme deg til grotten, treffer du garantert noen som vil padle med deg over frokost.

Koh Mook med Charlie's Beach i bakgrunnen.
Koh Mook med Charlie’s Beach i bakgrunnen.

Eksotisk permisjon for svensker

Svenskene har lagt sin elsk på denne delen av Thailand. Særlig på øya Koh Lanta skal du ikke gå særlig langt før du hører svensk. Men det er ikke snakk om ‘vanlige’ charterturister. – Vi har vårt eget lille samfunn her, sier Anne Berit Timbrelli. Hun er opprinnelig norsk, men har stiftet familie i nabolandet. Og som så mange andre svensker har de slått sammen permisjonstiden for barna, og har bodd på øya i nesten ett år. Det finnes to svenske barneskoler på Lanta, og både små og store finner seg til rette i øyparadiset.

  • Jeg lurer på hvordan det skal gå når vi skal hjem til Sverige og datteren min på ett år skal ha på vinterklær for aller første gang, smiler en av de svenske mammaene jeg snakker med. Den samme tanken slår meg. For det er lite som er så utenkelig som slaps og kuldegrader når man nyter late strandager i Thailand.
Koh Lanta er en stor øy og en bra base for turer ut i skjærgården.
Koh Lanta er en stor øy og en bra base for turer ut i skjærgården.

Les også: Derfor elsker barna Thailand!