Krabi – skjærgård med sjarm

Koh_Lanta_01
Sandy Coppola nyter The Beach med kjæresten.
Spør de som har sett hele Thailand på kryss og tvers. De aller fleste vil trekke fram skjærgården utenfor Krabi som et av landets aller vakreste områder.

Spør hvem som helst. Spør vaskeekte vagabonder, spør ansatte i reisebransjen, spør de som har sett hele Thailand på kryss og tvers. De aller fleste vil trekke fram skjærgården utenfor Krabi som et av Thailands aller vakreste områder.

Det finnes ingen lys som forurenser stjernehimmelen. Ingenting å bruke penger på bortsett fra mat og massasje.

Men for å nyte godt av kalksteinsøyene som stikker dramatisk opp av Andamanhavet, må du peile deg inn på flip flop -og longtailbåtfrekvens. Det er nemlig godt og vel å fly til Krabi, men postkortøyene ligger i skjærgården utenfor. Hvor langt utenfor bestemmer du selv, men hvorfor ikke starte med selveste The Beach? Den har egentlig et langt mindre pretensiøst navn, Maya Bay, og ligger intakt i sin smaragdgrønne bukt på øya Koh Phi Phi Lee.

Ja takk! Strandliv i Thailands vakreste skjærgård smaker godt midtvinters.
Ja takk! Strandliv i Thailands vakreste skjærgård smaker godt midtvinters.

 

Jeg ankommer midt på dagen, sammen med de andre dagsturistene som vil leke Romeo og Julie i bølgene. Det er tydelig at Leonardo Di Caprio har gjort sitt for å lokke på romantikerne, for alle går enten hånd i hånd med kjæresten, eller tegner hjerter i sanden. I den ene enden av stranda ligger det en provisorisk bar som selger kokosnøtter og iskald øl (hva mer trenger man egentlig?). Tidligere kunne man overnatte i telt på øya, men ikke nå lenger. Myndighetene ønsker at Phi Phi Lee skal være fredet, slik at masseutbyggingen som har funnet sted på naboøya Phi Phi Don ikke skal repeteres.

 

Ingen sak å øyhoppe på disse sjarmerende longtailbåtene.
Ingen sak å øyhoppe på disse sjarmerende longtailbåtene.

Barbent tempo

Tendensen er at øyene blir mindre og mindre befolket jo lenger sør du beveger deg. – Det er gøy å finne sin favorittøy, sier italienske Eleonora Peretti.  Hun har lagt sin elsk på Koh Kradan, som ligger uforstyrret til i havgapet. Hvorfor? Fordi hun ikke har brukt sko siden hun kom, og fordi øya tvinger henne til å slappe av. Det finnes hverken landsbyer eller trafikk, bortsett fra de billedskjønne longtailbåtene som går i skytteltrafikk mellom fastlandet og kalksteinsøyene. Det finnes ingen forstyrrende elementer, ingenting å bruke penger på utover mat og massasje, ingen lys som forurenser stjernehimmelen og ingen lyder som skurrer på trommehinnen.Bortsett fra et par sirisser som hviner som et sagbruk når de finner det for godt. Etter et par dager kjenner jeg øde øy-effekten i kropp og sjel.

Koh Kradan er deilig øde.
Koh Kradan er deilig øde.
Jeg kliner til med en kokosnøtt til frokost på Koh Mook.
Jeg kliner til med en kokosnøtt til frokost på Koh Mook.

Ønsker du litt mer tempo, ligger frodige Koh Mook en halvtimes båttur unna. Her går dagene med til å sløve og sole seg på Charlie’s Beach, eller å legge ut på ekspedisjon til Smaragdgrotten. Backpackerånden lever i beste velgående. Har du ikke noen å leie kajakk med for å komme deg til grotten, treffer du garantert noen som vil padle med deg over frokost.

Koh Mook med Charlie's Beach i bakgrunnen.
Koh Mook med Charlie’s Beach i bakgrunnen.

Eksotisk permisjon

Krabis skjærgård er fortsatt ukjent territorie for nordmenn flest. Svenskene derimot, har for lengst slått rot. Særlig på øya Koh Lanta skal du ikke gå særlig langt før du hører svensk. Men det er ikke snakk om ‘vanlige’ toukers turister. – Vi har vårt eget lille samfunn her, sier Anne Berit Timbrelli. Hun er opprinnelig norsk, men har stiftet familie i nabolandet. Og som så mange andre svensker har de slått sammen permisjonstiden for barna, og har bodd på øya i nesten et år. Det finnes to svenske barneskoler på Lanta, og både små og store finner seg til rette i øyparadiset. – Jeg lurer på hvordan det skal gå når vi skal hjem til Sverige og datteren min på ett år skal ha på vinterklær for aller første gang, smiler en av de svenske mammaene jeg snakker med. Den samme tanken slår meg. For det er lite som er så utenkelig som slaps og kuldegrader når man nyter late strandager i Thailand.

Koh Lanta er en stor øy og en bra base for turer ut i skjærgården.
Koh Lanta er en stor øy og en bra base for turer ut i skjærgården.
Reiseutgiftene ble delvis dekket av Star Tour

 

Sånn reiser du

Rutefly – Med rutefly må du mellomlande i Bangkok, og den totale reisetiden er på 14 timer. Pris cirka 12.000 kroner tur/retur med Thai Airways. Orker du nok et flybytte, så kan du få prisen helt ned i 6.000 kroner.

Charter – Star Tour og Ving flyr direktefly til Phuket fra Oslo, Trondheim og Stavanger, mens  Apollo flyr til Krabi flyplass med mellomlanding i Bangkok.

Flytid – cirka 12 timer fra Oslo

Avstand fra flyplass – fra flyplassen i Phuket tar det cirka tre timer å kjøre til Koh Lanta.

 

 

 

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

Auberge du Sud – sandynehotellet i Marokko

Alle bør oppleve ørkenen på kroppen minst en gang i livet. Auberge...
Les Mer