Da jeg var 14 år ville jeg flytte til New York og bli graffitikunstner og/eller breaker. Vel 30 år etterpå fikk jeg leve ut drømmen i Bronx. Litt.

 

inga-grandmaster-caz-harlem-new-york-800
Grandmaster Caz driver i dag turbusinessen Hush Tours hvor han tar hip hop-elskere med på en rundtur i genrens historie i Harlem, Brooklyn og Bronx i New York.

I 1984 kom filmen Beat Street på kino. Ungdom verden over, særlig jeg, snufset over den urettferdige skjebnen hip hop-kunstnerne møtte. Faren min kjøpte en kassett på reise i utlandet, antakelig Sverige, med Grandmaster Flash and the Furious Five. Ingen av oss i grenda hadde hørt om dem, men jeg synes det var kult og spilte den sønder og sammen på full guffe i et forsøk på å gjenskape South Bronx på jenterommet.

Da Netflix-musikalen The Get Down ble sluppet i august i år, fikk jeg en musikalsk «trip down the memory lane», Grandmaster Flash var selvsagt representert. Det ene førte til det andre og vips, bestilte jeg en rundtur i hip hopens historie i New York sammen med den legendariske Grandmaster Caz som i dag driver turselskapet Hush Tours. Caz regnes som en av arkitektene bak hip hop. Han var først såkalt b-boy, altså en som danset, men ble fort for svær for det, og startet derfor som dj/mc. Han har også laget tekser og spilte inn plater.

– I stedet for å danse, fikk jeg folk til å danse, sier Grandmaster Caz.

Som kalte meg «ma», noe jeg ikke helt syntes stemte overens med mitt ønske om å være b-girl om så bare for noen timer.

– Er du mamma eller er du det ikke? Her omkring kaller vi alle som har barn «ma», sa han.

Og ettersom min sønn faktisk var med og jeg aldersmessig kunne vært mamma’n til alle som satt på Hush Tour-bussen den dagen, så måtte jeg i stedet fylle navnet med røffe moves. Første stopp var 106 gate i Harlem der b-boy Spyderman fra det kjente crewet The Dynamic Rockers skulle gi oss en intro på hvordan breake.

– Hvem melder seg til å prøve?

Jeg ventet kledelig beskjedent i to sekunder før jeg rakk opp hånda. Så fikk lærte jeg om hvordan åpne og lukke og om hvordan skape din egen «dialekt» i trinnene. Det var vanskeligere å få meg til å stoppe enn å få meg til å melde meg.

Turen gikk  videre til Bronx der de første såkalte block parties ble holdt allerede i 1974 og til utvalgte verk sprayet på veggene både i Bronx og Harlem. Caz snakket oss gjennom de ulike genrene, teknikkene og om morsomme detaljer som for eksempel hvordan verkene ble signert. Var eller er det for eksempel to graffitiartister med samme navn, for eksempel Leo, legger man til nummeret på gaten hvor man bor, for eksempel Leo118 eller Leo126.

Men det sluttet ikke der. Hvordan lager man egentlig rhymes og hvordan framfører man dem? Vi får selvsagt prøve og bussen rister gjennom byen mens både høyst ukvalifiserte rappere med lang fartstid foran speilet, prøver seg på mikrofonen. Vi andre bare: «Make money, money».

Dette er turen for deg som elsker hip hop og som er sugen på å inkludere Bronx og Harlem i New York-repertoaret ditt. På vår tur, Birthplace of hip hop tour, var vi innom

  • Graffiti Wall of Fame
  • Harlem World
  • The Apollo Theater
  • Yankee Stadium
  • Kjente murals dedikert Big L og Kool Herc
  • Lunsjstopp på enkel soul food-restaurant i Harlem

På en skal fra en til ti når det kommer til underholdning, sprengte Hush Tour skalaen. Og til neste år vil du mest sannsynlig se Grandmaster Caz i del to av Netflix-serien The Get Down, han røper nemlig at han «har fått en telefon».

Hit reiser vi for å danse»»

REISEFAKTA

Bestill tur: Hushtours.com
Pris: 58 og 75 dollar for henholdsvis voksne og barn
Passer for: Musikkelskere i alle aldre. Velegnet også for barnefamilier.

Yo,
B-girl Ma