Som reisejournalist oppfordres jeg ofte til å kun skrive om det positive. Dette er noe av grunnen til at jeg elsker å blogge om reise, for her på Bortebest er jeg både journalist og redaktør, og kan skrive både det positive og negative. Ferietid er nemlig årets viktigste uker, noe man gleder seg til og bruker oppsparte midler for å realisere. Derfor er det viktig å formidle hele sannheten.

Ruskultur

Mombasa er et av reisemålene jeg strever med å finne noe positivt å skrive om. Joda, det er en spennende by, med lang handelshistorie og en håndfull interessante bygg. Allikevel er det en by jeg ikke drømmer om å returnere til. Jeg følte meg utrygg her fra første stund, og merket med én gang at byen lider under en utbredt ruskultur, særlig i den arabiske «old town», som reisekatalogene beskriver som full av folkeliv og fargerike basarer. Det er en sannhet med modifikasjoner.

mombasa_02
Mombasa er Kenyas nest største by etter Nairobi. Foto: Vibeke Montero

Heroininfisert blod til salgs

Et kjapt søk på Google viser at jeg ikke innbiller meg den lugubre stemningen. Mombasa har et økende problem med tungt rusmisbruk (heroin), og på grunn av fattige kår, har det oppstått en trend som kalles «flashing blood«. Det vil si at en rusmisbruker som akkurat har injisert seg med heroin, tapper blod fra seg selv, som injiseres i en annen misbruker i håp om å dele rusen. Og i kjølevannet av denne desperate avhengigheten, har kriminaliteten steget. Også mot turister.

Dropp å overnatte her

Jeg er ikke for å spre skremselspropaganda, livet er for kort til å være redd for verden. Men akkurat i tilfellet Mombasa, ønsker jeg å være tydelig på hva man kan forvente seg. Byen er nemlig stoppested for mange safariturister som ønsker å avslutte reisen med noen dager ved kysten. Vårt tips er å droppe overnattingen i Mombasa, og heller komme seg raskest mulig videre til lille Malindi som ligger like nord for Mombasa, eller Diani Beach som ligger sør for storbyen.