Masete Mombasa

mombasa_01
40% arbeidsledighet og et stort heroinproblem gjør Mombasa til en lite hyggelig by. Foto: Vibeke Montero
Myldrende og eksotisk, eller masete og creepy? Her er vår dønn ærlige rapport fra Mombasa.

Som reisejournalist oppfordres jeg ofte til å kun skrive om det positive. Dette er noe av grunnen til at jeg elsker å blogge om reise, for her på Bortebest er jeg både journalist og redaktør, og kan skrive både det positive og negative. Ferietid er nemlig årets viktigste uker, noe man gleder seg til og bruker oppsparte midler for å realisere. Derfor er det viktig å formidle hele sannheten.

Ruskultur

Mombasa er et av reisemålene jeg strever med å finne noe positivt å skrive om. Joda, det er en spennende by, med lang handelshistorie og en håndfull interessante bygg. Allikevel er det en by jeg ikke drømmer om å returnere til. Jeg følte meg utrygg her fra første stund, og merket med én gang at byen lider under en utbredt ruskultur, særlig i den arabiske “old town”, som reisekatalogene beskriver som full av folkeliv og fargerike basarer. Det er en sannhet med modifikasjoner.

mombasa_02
Mombasa er Kenyas nest største by etter Nairobi. Foto: Vibeke Montero

Heroininfisert blod til salgs

Et kjapt søk på Google viser at jeg ikke innbiller meg den lugubre stemningen. Mombasa har et økende problem med tungt rusmisbruk (heroin), og på grunn av fattige kår, har det oppstått en trend som kalles “flashing blood“. Det vil si at en rusmisbruker som akkurat har injisert seg med heroin, tapper blod fra seg selv, som injiseres i en annen misbruker i håp om å dele rusen. Og i kjølevannet av denne desperate avhengigheten, har kriminaliteten steget. Også mot turister.

Dropp å overnatte her

Jeg er ikke for å spre skremselspropaganda, livet er for kort til å være redd for verden. Men akkurat i tilfellet Mombasa, ønsker jeg å være tydelig på hva man kan forvente seg. Byen er nemlig stoppested for mange safariturister som ønsker å avslutte reisen med noen dager ved kysten. Vårt tips er å droppe overnattingen i Mombasa, og heller komme seg raskest mulig videre til lille Malindi som ligger like nord for Mombasa, eller Diani Beach som ligger sør for storbyen.

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Vibeke Montero

Greske esler – nå har de båret sin siste feite turist

Turister kommer i alle innpakninger. De som veier over 100 kilo må...
Les Mer