Vi skal, tro det eller ei, snart ut å reise igjen. En økende trend er forkleferie, altså reiser der man lærer seg å lage lokale matretter. Helst på et idyllisk sted – med gode, lokale dråper i glasset.

Les også om matlagingskurs i Italia (Liguria)>>

Matlandet Spania

Nam, nam, maten i Andalucia er til å slikke seg på fingrene av!

I kjølevannet av pandemien føles det tryggest å holde oss i Europa, og det er ingen ulempe når vi snakker om matlagingskurs. Europa har mange fantastiske matland, og Spania er ett av dem. Nå er det som oftest det baskiske og katalanske kjøkkenet som får mest spotlight i pressen, men det må være fordi skribentene aldri har sittet på en strandbar langs Costa de la Luz og satt tennene i en saftig tunfisk, lubne blåskjell eller en sprøstekt blekksprut. For ikke å snakke om det kortreiste Iberico-kjøttet, de hvite rekene fra Huelva og de gylne dråpene i sherrytriangelet. Kyststrekningen fra Tarifa opp mot Portugal er og blir min absolutte favoritt. Jeg blir aldri lei!

Vibeke Montero Andalucia
Undertegnede på Costa de la Luz en vakker dag i juni.

Les også: 10 spanske matretter du MÅ smake!>>

Matlagingskurs i Andalucia

En som deler min begeistring for denne delen av Spania er Annie B. Hun er en skotsk dame, som har falt pladask for den hvite landsbyen Vejer de la Frontera, som ligger på en høyde ved Costa de la Luz. Hun falt så pladask at hun bestemte seg for å flytte hit. Hun avviklet cateringfirmaet hun hadde drevet med stor suksess i London i femten år, og kjøpte et gammelt hus i gamlebyen. Huset ble restaurert, og i 2008 startet Annie B sine populære matlagingskurs.

Annie B matlagingskurs Spania
Annie B ble utnevnt til æresborger (Vejeriaga de Adopcion) av Vejer de la Frontera i 2013 på grunn av innsatsen hun har gjort for å introdusere utlendinger for lokal gastronomi.

Kommer du til å arrangere matlagingskurs i Spania i sommer?

Absolutely – as soon as travel resumes, I’ll be here with doors wide open and wine glasses freshly polished.

Annie B.
Matlagingskurs for alle i Spania
Matlagingskurs for alle i Spania!

Matlagingskurs for alle

Annie B, som egentlig heter Annie Manson, arrangerer mange ulike kurs, og du finner noe som passer for absolutt alle. Hun har fordypningskurs som går over en hel uke, der mye av undervisningen skjer utenfor kjøkkenet hennes i Casa Alegre. Da viser hun hvordan man handler den aller beste fisken på matmarkedet i Barbate, der fiskeindustrien fortsatt står sterkt. Man drar på en sherrytur til sherryens hovedstad Jerez, og man tar et kulinarisk dypdykk i Cadiz. Dette er turen for deg som ikke bare vil lære deg å lage spanske spesialiteter, men som også vil fordype deg i den fantastiske matkulturen.

Matlagingskurs Jerez sherry
Annie B er en utdannet og kvalifisert sherry connoisseur, og den aller beste å dra til Jerez med!
Kamerater på matlagingskurs i Spania.
Alle er velkommen på matlagingskurs hos Annie B i vakre Vejer de la Frontera. Ingen forkunnskaper kreves.
Matlagingskurs reker i hvitløk
Gambas al ajillo, også kjent som gambas pil-pil, er en oppskrift du vil vokte med livet som innsats.

Kulinarisk arv

Det jeg elsker med Annie B sine matlagingskurs, er at de ikke bare formidler oppskrifter og fremgangsmåte, men de tar deg med på en kulinarisk tur. Det skal ikke mange munnfullene av lokal makrellstørje til før du vil vite mer om denne råvaren. Og visste du for eksempel at den typiske retten «atun encebollado» (tunfisk i løk) oppsto fordi de store makrellstørjene (tunfiskene) migrerer forbi Costa de la Luz akkurat når løken er moden? Sånt elsker jeg!

Les også: Her spiser du Europas beste tunfisk>>

Matlagingskurs tunfisk
Matlagingskurs med mening: Annie B er en kunnskapsrik formidler av mat som kultur.

Dagskurs

Hvis du ikke ønsker å vie hele ferien til spansk matlaging og matkultur, så arrangerer Annie B også dagskurs. I kjølevannet av pandemien, forteller Annie B at hun vil legge opp kursene sine litt annerledes enn vanlig.

-Jeg kommer kun til å arrangere kurs for lukkede grupper. Det vil si mennesker som er i samme kohort fra før, f.eks familier, vennegjenger og par, sier hun.

Ganske perfekt, spør du meg!

Les mer om Annie B sine matlagingskurs i Spania her.

Måltidene inntas på den svært sjarmerende takterrassen til Annie B i nydelige Vejer de la Frontera.