Matlagingskurs på ferie er en økende trend – også kalt forkleferie. Her et tips til deg som vil lære deg å lage skikkelig god, lokal mat i Spania. Vi skal lengst sør i landet, der maten er enkel og slow – og utviser stor respekt for ypperlige råvarer.

Matlandet Spania

Matlagingskurs i Spania: blåskjell
Nam, nam, maten i Andalucia er enkel – og likevel til å slikke seg på fingrene av! Foto: Bortebest

Europa har mange fantastiske matland, og Spania er ett av dem. Nå er det som oftest det nord-spanske kjøkkenet som får mest spotlight i pressen, men det må være fordi skribentene aldri har sittet på en strandbar langs Costa de la Luz og satt tennene i en saftig tunfisk, lubne blåskjell eller en sprøstekt blekksprut. For ikke å snakke om det kortreiste Iberico-kjøttet fra griser som spiser eikenøtter, de hvite rekene fra Huelva og de gylne dråpene i sherrytriangelet. Kyststrekningen fra Tarifa opp mot Portugal er og blir min absolutte favoritt. Jeg blir aldri lei!

>> Den lille landsbyen Sanlucar de Barrameda ble kåret til Spanias kulinariske hovedstad i 2022. Jeg dro selvsagt for å smake på delikatessene!

Sanlucar-guadalquivir
Sanlucar de Barrameda ligger ved munningen av Guadalquivir-elven, med nasjonalparken Coto Doñana på motsatt side.

Les også: 10 spanske matretter du MÅ smake!>>

Matlagingskurs i Spania

En som deler min begeistring for denne delen av Spania er Annie B. Hun er en skotsk dame, som har falt pladask for den hvite landsbyen Vejer de la Frontera, som ligger på en høyde ved Costa de la Luz. Hun falt så pladask at hun bestemte seg for å flytte hit. Hun avviklet cateringfirmaet hun hadde drevet med stor suksess i London i femten år, og kjøpte et gammelt hus i gamlebyen. Huset ble restaurert, og i 2008 startet Annie B sine populære matlagingskurs.

Annie B matlagingskurs Spania
Annie B ble utnevnt til æresborger (Vejeriaga de Adopcion) av Vejer de la Frontera i 2013 på grunn av innsatsen hun har gjort for å introdusere utlendinger for lokal gastronomi.
Matlagingskurs for alle i Spania
Matlagingskurs for alle i Spania!

Matlagingskurs for alle

Annie B, som egentlig heter Annie Manson, arrangerer mange ulike kurs, og du finner noe som passer for absolutt alle. Hun har fordypningskurs som går over en hel uke, der mye av undervisningen skjer utenfor kjøkkenet hennes i Casa Alegre. Da viser hun hvordan man handler den aller beste fisken på matmarkedet i Barbate, som fortsatt har en stor og aktiv fiskeflåte. Man drar på en sherrytur til sherryens hovedstad Jerez, og man tar et kulinarisk dypdykk i Cadiz. Dette er turen for deg som ikke bare vil lære deg å lage spanske spesialiteter, men som også vil fordype deg i den fantastiske matkulturen.

Matlagingskurs Jerez sherry
Annie B er en utdannet og kvalifisert sherry connoisseur, og den aller beste å dra til Jerez med!
Kamerater på matlagingskurs i Spania.
Alle er velkommen på matlagingskurs hos Annie B i vakre Vejer de la Frontera. Ingen forkunnskaper kreves.
Gambas al ajillo, også kjent som gambas pil-pil, er en oppskrift du vil vokte med livet som innsats. Foto: Bortebest

Kulinarisk arv

Det jeg elsker med Annie B sine matlagingskurs, er at de ikke bare formidler oppskrifter og fremgangsmåte, men de tar deg med på en kulinarisk reise som også handler om kultur. Det skal ikke mange munnfullene av lokal tunfisk til før du vil vite mer om denne råvaren. Og visste du for eksempel at den typiske retten «atun encebollado» (tunfisk i løk) oppsto fordi de store makrellstørjene (tunfiskene) migrerer forbi Costa de la Luz akkurat når løken er moden? Sånt elsker jeg!

>> Les også artikkelen min i VG om Europas beste tunfisk: Her spiser du Europas beste tunfisk

Matlagingskurs med mening: Annie er en kunnskapsrik formidler av mat som kultur.

Dagskurs

Hvis du ikke ønsker å vie hele ferien til spansk matlaging og matkultur, så arrangerer Annie B også dagskurs. Her kan du blant annet lære å lage paella, tortilla, albondigas (kjøttboller) eller den kalde suppen gazpacho – eller noe helt annet. Oppskriftene tar alltid utgangspunkt i sesongens råvarer.

Les mer om Annie B sine matlagingskurs i Spania her.

Måltidene inntas på den svært sjarmerende takterrassen til Annie B i nydelige Vejer de la Frontera.

>> Derfor er Vejer de la Frontera en av Spanias mest romantiske landsby.