smarbeid spania

Dette er Lyskysten

Lyskysten, eller Costa de la Luz på spansk, er den delen av Spania som strekker seg fra Tarifa til grensa med Portugal. Med andre ord, kysten som går langsmed provinsene Cadiz og Huelva. La meg si det med en gang; de beste strendene ligger i Cadiz-provinsen. Altså mellom Tarifa og Sanlucar de Barrameda – og her er mine ti favorittstrender!

Kommer du til Lyskysten i mai/juni, venter dette landskapet deg mellom strandhuggene.

Lyskystens strender à la Vibeke

La meg først si litt om mine strandkriterier, jeg legger kanskje vekt på ting du ikke er så opptatt av – ikke vet jeg? For meg er det viktig at stranda er stor nok til at jeg slipper å gnikke albuer med naboen. Jeg er ikke spesielt opptatt av å kunne leie solseng, eller å bli servert på stranden. Slike ting tar jeg med selv. Det jeg derimot er svært opptatt av er at sanden er lys og ren, og at havet er så rent og klart at jeg kan se bunnen. Er det tang, trekker det ned for min del. Siste, og kanskje viktigste kriterie, er at jeg vil føle meg i ett med naturen når jeg er på stranden. Ikke misforstå😊 Jeg mener ikke nudisme, men at stranden har en naturlig setting, der hoteller og annen bebyggelse glimrer med sitt fravær. Sånn, da vet du litt mer om mine strandpreferanser.

Lyskysten tarifa strand
Tarifa har en av Lyskystens beste strender!

Lyskystens 10 beste strender

#1 Tarifa – Lyskystens hotspot

Alle som har vært i Tarifa blir litt salige i blikket. Det er fordi Tarifa er en tilstand, der mektig natur og en særdeles sjarmerende gamleby forfører sine besøkende i senk. Særlig tiltrekkende er denne byen og de tilhørende strendene på surfere, ettersom vinden rusker godt i krøllene her. Jeg er definitivt ingen surfer, men likevel tiltrekkes jeg av dette ville og vakre. Stranden er lang, og jeg foretrekker den delen som heter Valdevaqueros.

MITT TIPS: Sjekk Tarifa (Hotel Hurricane) i appen Windfinder. Er det vindkast over 13 kts (knop), så dropp turen på stranden (med mindre du drar for å kitesurfe).

#2 Bolonia – Lyskystens vakreste ruiner

Dette er definitivt en av Lyskystens beste strender – og opplevelser! Du finner romerske ruiner, koselige strandbarer og altså en himmelsk strand. Har du ikke vært her før, så unn deg en tur i ruinene. Her produserte romerne fiskesausen «garum», laget av fermentert tunfisk og makrell. Det var den mest verdsatte matingrediensen i hele Romerriket.

Lyskysten bolonia strand
Bolonia er for deg som elsker historie og strandliv.

MITT TIPS: Jeg anbefaler strandbaren Sirocco på det varmeste. Du må bestille bord, og eneste bordsetning er klokken 13.30. Telefon: 619944397

#3 Caños de Meca – Lyskystens hippie-alibi

Visste du at «Battle of Trafalgar» sto utenfor Caños de Meca i 1805?

Admiral Nelson døde om bord i seilskipet HMS Victory rett før Storbritannia beseiret den spansk-franske flåten.

Slaget var Napoleonkrigenes viktigste sjøslag, og admiral Nelsons kropp ble fraktet til britiske Gibraltar.

I dag er Caños de Meca en magnet på alle som liker en avslappet livsstil, inkludert nudister og hippier. Stranden er bred og lang, og du er garantert god stemning her om sommeren. Kjenner du til La Movida (den spanske kunstnerbevegelsen som oppsto i Madrid etter Francos fall), så synes du sikkert det er interessant å vite at akkurat Caños de Meca var deres sommerparadis! Det er lett å forstå hvorfor.

#4 La Mangueta – Lyskystens hemmelige perle

Lyskysten lamangueta strand

Liker du armslag på stranden, uten fare for at det blir smekkfullt, så er dette et suverent valg. Denne stranden er det nemlig ikke så mange som kjenner til. Du finner den i nærheten av Vejer de la Frontera, og du kan kjøre helt ned til stranden for å parkere.

MITT TIPS: Drømmer du om å ri på stranden? Her har du muligheten!

lyskysten rideferie

#5 El Palmar – Lyskystens beste strand for bølgesurf

Deilige, deilige El Palmar er egentlig bare en lang vei som går parallelt med stranden. Her finner du Lyskystens beste bølgesurf, og er du i humør for å lære, så finnes det mange gode surfeskoler. Bølgene ruller langsomt innover den brede sandstranda, og er ikke for store til at det også går an å bade (selv for meg som ikke liker å få vann i håret). På motsatt side av veien ligger barene, restaurantene og butikkene. Typisk sydenstripe, tenker du kanskje, men det er en helt egen stemning her.

MITT TIPS: El Palmar er ikke utpreget barnevennlig, ettersom bølgene vil oppleves store for små barn, og fordi barene kan være litt bråkete etter klokken 22. Reiser du med familien, eller bare føler deg ferdig med sene kvelder, så anbefaler jeg å heller bo i vakre Vejer de la Frontera, et kvarter unna.

#6 Conil – Lyskystens beste kombinasjon av strender & natteliv

Lyskysten conil playa de los bateles

Conil er kjent for sine fine strender og gode natteliv. Dessverre har det blitt en destinasjon for utdrikningslag, så det kan bli litt rølpete i gamlebyen i høysesong. Men ikke verre enn at man fortsatt kan feriere her som familie. Stranden på bildet heter Playa de los Bateles, og er den lengste og bredeste stranden i Conil. Fin, ikke sant?

#7 La Caleta – Lyskystens beste bystrand

Jeg absolutt elsker byer som har fine strender! Cadiz er en av dem, og stranden heter La Caleta. Det kan ikke sies for ofte at det var her Halle Berry steg opp av krusningene i James Bond-filmen «Die Another Day».

Lyskysten strand cadiz la caleta
Cadiz by har en populær og familievennlig strand. Den heter La Caleta.

#8 Rota – Lyskysten møter USA

Lyskysten Rota arkitektur

Hmmm, jeg har faktisk ingen bilder av stranden i Rota! Det er nemlig en overdrivelse å si at Rota har en av Lyskystens beste strender. Når jeg har vært der, har jeg vært så opptatt av selve stedet at jeg har glemt å fotografere stranden. I tillegg til å være en idyllisk, liten spansk landsby, er Rota nemlig en amerikansk militærbase. Her har USA sitt største våpen- og drivstoffdepot i Europa, og Rota har en strategisk beliggenhet når det gjelder overvåkningen av innseilingen til Middelhavet, Nord-Afrika og Midtøsten. Det jeg kan si om stranden er at den er deilig og folksom. Bakteppet er en rad med litt stygge 70-tallsbygg, som gjør at Rota ikke tar prisen for vakreste strand. MEN – det er et spennende og litt annerledes sted som krydrer den ellers forutsigbare Lyskysten. Og selvsagt, man kan ikke dra herfra uten å spise amerikanernes nasjonalrett; en saftig burger!

Lyskysten rota hamburger

#9 Sanlucar de Barrameda – Lyskystens beste reker og hesteveddeløp!

Sanlucar de Barrameda ligger like ved munningen av Guadalquivirelven. Du vet, den som også renner gjennom Sevilla. Derfor er strendene her preget av brakkvann og litt mer mudrete bunn enn lenger sør på Lyskysten. Dette er med andre ord ikke en av Lyskystens beste strender, men du verden for en autentisk perle av et sted!

lyskysten sanlucardebarrameda hesteveddelop

Hver sommer er det hesteveddeløp på stranden. Og jeg snakker skikkelige galopphester med ivrige jockeyer som får det til å dundre i den våte sanden. Folk vedder, og det er en skikkelig bra folkefest. Sånn som du drømmer om å oppleve på ferie i Spania. Små barn rigger hjemmelagde buer der man kan vedde en euro eller to. Dette er en tradisjon som strekker seg tilbake 175 år, og som lokalbefolkningen absolutt elsker. Jeg forstår godt hvorfor!

Lyskysten sanlucar mat
Sanlucar har kanskje ikke en av Lyskystens beste strender, men du får de ALLER beste rekene, som trives i brakkvannet. Helt nydelig!

MITT TIPS: Unn deg et glass kald manzanilla, som er en knusktørr, lokal sherryvariant. Perfekt til rekene.

#10 Sancti Petri/Playa de la Barrossa – Lyskystens beste strender for luksusdyr

Liker du store, luksuriøse hotell som ligger på stranden, så vil Sancti Petri være ditt foretrukne område på Lyskysten. Her ligger Hotel Riu, Gran Melia, Royal Hideaway, m.fl på rekke og rad. Dette er et nokså oppbygget område, men stranden er selvsagt like vill og vakker som langs resten av Lyskysten.

Lyskysten barrossa hotell

MITT TIPS: Unn deg litt velvære i de naturlige saltbadene (saliner) i Salinas de Chiclana. Du kan bade i salt (5 euro for 30 minutter), pakkes inn i leire eller alger (30 euro for 25 minutter), eller unne deg en full kroppsbehandling inkludert massasje (massasje, saltbad og leire for 26 euro). De har mange ulike pakker – se mer >> www.salinasdechiclana.es

Lyskystens beste strender – til ettertanke

Det ankommer endel såkalte «pateras» langs Lyskysten, altså båter med båtflyktninger fra nord-Afrika. Det er dessverre et faktum at mange ikke klarer overfarten, og noen ganger skylles tomme båter på land som pinneved. Andre ganger klarer båtflyktningene å komme frem, og båtene deres blir liggende som en påminnelse om den farefulle flukten over havet mange velger som sin eneste utvei.

Skjebnen til de som kom om bord i denne båten, vet jeg ikke. Jeg så den på Playa La Mangueta.

Noen har malt den og omgjort den til et symbol på de 4.000 båtflyktningene som drukner hvert år.

lyskysten pateras