Synes du at flyplassen er et stressende sted? Her er tipsene du trenger for å beseire stresset og suse gjennom som en proff.

1. Flyplass-opplevelsen blir bedre med lounge

Bestiller du lounge i forkant, koster det mindre. Mye mindre. Foto: Vibeke Montero

Lounge er en utrolig behagelig måte å unngå alt stresset på flyplassen. Her kan du forsyne deg av mat og drikke, dusje og generelt bare nyte et sted hvor roen råder. Wifi’en er rask, og ofte vil det være dagsferske aviser tilgjengelig. Du trenger ikke nødvendigvis ha gullkort hos flyselskapene for å få adgang, og hvis du bestiller i forkant, så er det slett ikke så dyrt.

Da jeg fløy fra Irland i forrige uke, bestilte jeg The East Lounge i forkant, og betalte bare 29 euro. Jeg er sikker på at jeg spiste, drakk og slappet av for mye mer enn det. På Gardermoen kan du kjøpe loungeadgang for 400 kr.

2. Ta med kun håndbagasje

Du vil spare både tid og penger hvis du klarer å kun pakke håndbagasje. Jeg har blitt nazi på pakking etter mange år på farten som reisejournalist, og i ni av ti tilfeller reiser jeg kun med håndbagasje. Ja – også til vinterdestinasjoner. Det krever nøye planlegging. Ingenting får bli med som jeg ikke er sikker på at jeg skal bruke. Likevel har jeg med meg nøyaktig antall truser og sokker som dager jeg skal være borte. Det skal ikke stå på hygienen.

3. Poser til toalettsaker

Jeg tar alltid med meg flere små plastposer fra flyplassen enn det jeg trenger. Det betyr at jeg har et arsenal av poser som jeg fyller opp med toalettsaker i reisestørrelse før jeg ankommer flyplassen. Dette gir meg ro i sjela, og en smidig ferd gjennom sikkerhetskontrollen. Ingen overraskelser.

4. Våtservietter er et must på flyplassen – og på flyet.

Har du våtservietter i veska, er du aldri langt unna rene hender (og armhuler, hvis du reiser langt). Jeg bruker dem hyppig, og gir alltid flybordet en grundig vask før jeg spiser. Visste du at det er vitenskapelig bevist at flybord inneholder flere bakterier enn toalettet ombord? Ja, til og med luftventilen på flyet har flere bakterier enn toalettet, så det er ganske praktisk å bruke en våtserviett for å fjerne bakterier både her og der.

5. Lading – ta med en ekstern lader

Flyplassen blir bedre med en ekstern lader

Flyplassen er et sted der jeg bruker mobilen hyppig. Jeg laster ned podcaster jeg skal høre på under flyreisen, sjekker mulige forsinkelser, snakker med venner og kjente – og så må jeg selvsagt svare på noen e-poster. Det siste du vil er at mobilen skal ha 18% batteritid igjen når det er ombordstigning. Jada, jeg vet at det finnes ladepunkter på flyplassen, men det gir meg en helt annen ro å vite at jeg har en ekstern lader, også kalt POWERBANK, i veska. De koster så lite som 599 kr, og denne har 20 000 mAh.

HUSK: I følge Luftfartstilsynet kan man ha maks to powerbanks per person, med en makskapasitet på 27.000 mAh.

6. Bestill parkering på flyplassen på forhånd

Noen ganger trenger man å parkere på flyplassen – sånn er det bare. Det vil alltid være rimeligere å bestille parkering på forhånd.

7. Ha pass og boardingkort lett tilgjengelig

Mitt motto er at det eneste man virkelig trenger på reise er pass, flybilletter og bankkort. Alt annet lar seg løse. Men du, stol ikke på mobilen – den kan gå tom for batterier eller bli stjålet. Kall meg gjerne old school, men jeg printer ut både boardingkort og bestillingsbekreftelser. Norge er et høydigitalisert land, men du skal ikke spesielt langt sørover før du ikke finner digitale scannere.

Mitt beste tips: Ha pass og boarding cards i en egen lomme, så har du dem alltid lett tilgjengelig.

8. Ta med egen mat på flyplassen

Det er svinedyrt å kjøpe mat og drikke på flyplassen. Og ikke er det spesielt godt heller. Det er mye penger å spare på reisen hvis du tar med egen mat, men sørg for at den er tørr og kan skli gjennom sikkerhetskontrollen. Jeg er svak for en sandwich med tunfisk, mais, avocado og ruccola, men du har sikkert din egen favoritt. Glem alt som er flytende – yoghurt, dressinger og til og med kaviar regnes som flytende (!). Glem ikke snacks til flyturen: potetgull og sjokolade.