Matallergi på reise

Spør etter glutenfri pasta i Italia.
Har du matallergi vet du hvor utfordrende det kan være å spise på restaurant i utlandet. Nå kan du ta mobilen til hjelp!

En ting er å være allergisk/intolerant mot spesielle matvarer hjemme. Det er en utfordring som mangedobles på reise, når du spiser oftere på restaurant og kanskje ikke behersker språket.

For hva heter egentlig egg på spansk? Melk på gresk? Peanøtter på fransk? Gluten på thai?

Gresk_mat_01
Gresk mat er godt, men inneholder panert halloumi egg?

Nå finnes det en god nyhet for alle matallergikere. Den heter Matparlør, og er en app som er utviklet av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Matparløren er et nyttig hjelpeverktøy for nordmenn på ferie i utlandet. Den gir personer med matallergi og intoleranse mulighet til å kommunisere dette på fremmede språk, sier NAAFs rådgiver Guro Waage.

Innenfor EU og EØS er offentlige serveringssteder pålagt å merke mat som inneholder de 14 merkepliktige allergenene, men som matallergikere vet, kan man ikke alltid belage seg på at denne merkingen overholdes.

Vi oppfordrer derfor alle som har allergier om å gi beskjed om dette til serveringspersonell, sier Waage.

Last ned og føl deg trygg

Med Matparlør på telefonen går kommunikasjonen enklere, og du slipper å bekymre deg for om serveringspersonalet har forstått deg riktig. Appen er gratis å laste ned, men du betaler et lite tillegg (11 kroner) for hver språkpakke du ønsker. I skrivende stund er følgende språkpakker tilgjengelig: Norsk og engelsk er gratis, og i tillegg kan du kjøpe tysk, spansk, fransk, italiensk, gresk, khmer, litauisk, thai og arabisk.

Her finner du Matparlør i AppStore (til iphone)

Her finner du Matparlør i Google Play (til Android) 

Koder fra historien
, , , ,
More from Vibeke Montero

Turistpass – smart eller ikke?

Storbyferie er deilig, men akk, så dyrt. Vi har lagt fem av...
Les mer