Matallergi på reise

Spør etter glutenfri pasta i Italia.
Har du matallergi vet du hvor utfordrende det kan være å spise på restaurant i utlandet. Nå kan du ta mobilen til hjelp!

En ting er å være allergisk/intolerant mot spesielle matvarer hjemme. Det er en utfordring som mangedobles på reise, når du spiser oftere på restaurant og kanskje ikke behersker språket.

For hva heter egentlig egg på spansk? Melk på gresk? Peanøtter på fransk? Gluten på thai?

Gresk_mat_01
Gresk mat er godt, men inneholder panert halloumi egg?

Nå finnes det en god nyhet for alle matallergikere. Den heter Matparlør, og er en app som er utviklet av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Matparløren er et nyttig hjelpeverktøy for nordmenn på ferie i utlandet. Den gir personer med matallergi og intoleranse mulighet til å kommunisere dette på fremmede språk, sier NAAFs rådgiver Guro Waage.

Innenfor EU og EØS er offentlige serveringssteder pålagt å merke mat som inneholder de 14 merkepliktige allergenene, men som matallergikere vet, kan man ikke alltid belage seg på at denne merkingen overholdes.

Vi oppfordrer derfor alle som har allergier om å gi beskjed om dette til serveringspersonell, sier Waage.

Last ned og føl deg trygg

Med Matparlør på telefonen går kommunikasjonen enklere, og du slipper å bekymre deg for om serveringspersonalet har forstått deg riktig. Appen er gratis å laste ned, men du betaler et lite tillegg (11 kroner) for hver språkpakke du ønsker. I skrivende stund er følgende språkpakker tilgjengelig: Norsk og engelsk er gratis, og i tillegg kan du kjøpe tysk, spansk, fransk, italiensk, gresk, khmer, litauisk, thai og arabisk.

Her finner du Matparlør i AppStore (til iphone)

Her finner du Matparlør i Google Play (til Android) 

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Vibeke Montero

Så vippene flagrer i New York

Flyr du over Atlanteren, er vippe-extensions rimeligere. Vi snakker halv pris. Men...
Les Mer