Matallergi på reise

Spør etter glutenfri pasta i Italia.
Har du matallergi vet du hvor utfordrende det kan være å spise på restaurant i utlandet. Nå kan du ta mobilen til hjelp!

En ting er å være allergisk/intolerant mot spesielle matvarer hjemme. Det er en utfordring som mangedobles på reise, når du spiser oftere på restaurant og kanskje ikke behersker språket.

For hva heter egentlig egg på spansk? Melk på gresk? Peanøtter på fransk? Gluten på thai?

Gresk_mat_01
Gresk mat er godt, men inneholder panert halloumi egg?

Nå finnes det en god nyhet for alle matallergikere. Den heter Matparlør, og er en app som er utviklet av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Matparløren er et nyttig hjelpeverktøy for nordmenn på ferie i utlandet. Den gir personer med matallergi og intoleranse mulighet til å kommunisere dette på fremmede språk, sier NAAFs rådgiver Guro Waage.

Innenfor EU og EØS er offentlige serveringssteder pålagt å merke mat som inneholder de 14 merkepliktige allergenene, men som matallergikere vet, kan man ikke alltid belage seg på at denne merkingen overholdes.

Vi oppfordrer derfor alle som har allergier om å gi beskjed om dette til serveringspersonell, sier Waage.

Last ned og føl deg trygg

Med Matparlør på telefonen går kommunikasjonen enklere, og du slipper å bekymre deg for om serveringspersonalet har forstått deg riktig. Appen er gratis å laste ned, men du betaler et lite tillegg (11 kroner) for hver språkpakke du ønsker. I skrivende stund er følgende språkpakker tilgjengelig: Norsk og engelsk er gratis, og i tillegg kan du kjøpe tysk, spansk, fransk, italiensk, gresk, khmer, litauisk, thai og arabisk.

Her finner du Matparlør i AppStore (til iphone)

Her finner du Matparlør i Google Play (til Android) 

Vibeke Montero

 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

Koder fra historien
, , , ,
More from Vibeke Montero

En iskald sagres i Sagres

En iskald øl er aldri feil i ferien. De som bærer samme...
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *