La oss begynne med ordene «karantene» og «isolasjon», som ikke er nye koronaord, men som vi aldri har brukt like flittig som nå. Men vet du hva disse ordene egentlig betyr? Opprinnelig stammer de henholdsvis fra det franske ordet for «førti dager» (quarantaine) og det italienske ordet for «øy» (isola). Tolker vi ordenes opprinnelse bokstavelig, betyr det at vi skal sitte på hver vår øy i førti dager. Hadde det enda vært så vel, tenker jeg!

Les også: Spinalonga – karanteneøya i Hellas

koronaord som karantene oppsto i Venezia
I Venezia måtte alle skip ankre opp og ligge isolert i 40 dager før mannskapet fikk gå i land. Det var Europas første effektive karantenesystem.

Mitt beste hotelltips i Venezia – sov som en doge

Velkommen til nye koronaord

Mens vi venter på at krisen skal gå over, registrerer jeg at det har dukket opp mange nye koronaord i det norske språket på kort tid. Ord som for litt siden ikke betød noenting. Hadde noen bedt meg om en albueklem eller spurt om vi skulle ta en virtuøl for ett år siden, hadde jeg ikke forstått hva de mente.

Koronakonditor = en som baker mye i karantene (som en følge av dette ble butikkene raskt utsolgt for gjær da pandemien brøt ut).

Balkongsolidaritet = da pandemien først brøt ut, ønsket mange å vise sin takknemlighet til arbeiderne på frontlinja. Da sto man på balkongen og applauderte.

Spritdugnad = spritprodusentene Pernod Ricard og Absolut m.fl sluttet å produsere drikkbar sprit for å lage håndsprit.

Hostekroken = albuen

Karantenetips = forslag til hva man kan finne på hjemme under karantenen.

Koronakonsert = underholdning fra en improvisert scene, som en balkong eller virtuelt.

Hytteforbud = regjeringen vedtok den 19. mars 2020 et midlertidig forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune.

Hyttekrig = i kjølevannet av hytteforbudet kom hyttekrigen. Mange ble forbannet da de ikke kunne dra til sin egen fritidseiendom.

Koronakilo = kiloene som kryper på når man er i karantene.

Hostebot = hoster du bevisst på andre, betaler du.

Grottefest = når fest er ulovlig, trekkes det inn i grotter for å feste.

Hamstreskam/skamstring = når du kjøper 57 pakker med toalettpapir og 39 bokser fiskeboller.

Covidiot = de som protesterer mot smitteverntiltakene iverksatt av myndighetene.

Albueklem = å hilse på noen ved å dunke albuene borti hverandre.

Søringkarantene = et ønske fra innbyggerne i Nord-Norge som bor i koronafrie samfunn for å motvirke at besøk fra sør tar med seg smitte.

Virtuøl og virtuvin = Å ta et glass øl eller vin sammen med noen på mobilen eller PC’en.