Før du setter deg ned på Caffè Florian på Markusplassen i Venezia, skal du vite tre ting:

  1. Du er i ferd med å drikke din dyreste kaffe, cola eller drink noensinne.
  2. Du sitter på en av verdens eldste kafeer.
  3. Du risikerer å føle deg lurt trill rundt når regningen kommer.

Caffè Florian

Denne kafeen/restauranten er hovedsynderen som har plassert Venezia på spreng-reisekassa-kartet. Mange får bakoversveis når regningen for en brus og en kaffe kommer på over 300 kroner. Forklaringen på de høye prisene får du her.

På Caffè Florian har de servert kaffein og bobler til folket siden 1720, og gjør det fremdeles i høy stil. Servitørene er dresskledde, orkesteret spiller klassiske perler og hvem vet, kanskje har Wagner, Goethe, Marcel Proust eller Charles Dickens sittet i stolen før deg? Eller kanskje selveste Casanova? Kvinnebedåreren fra Venezia var stamgjest på Florian, ettersom det var den eneste kafeen som serverte kvinner på 1700-tallet. Et besøk her er som å gå inn i en annen tid, og hele stedet er som et levende museum.

Turistfelle, eller ikke?

Caffè Florian er en destinasjon i seg selv. Det er ikke et sted du kommer for å slukke tørsten, eller ta en kjapp matbit, men et sted du oppsøker for å nyte stemningen og settingen. Da jeg var her sist, hadde vi dårlig tid fordi vi hadde bestilt en omvisning i Markuskirken. Vi ba kelneren om noe kjapt å spise. Da så han på oss, snurpet på nesen, og sa at da burde vi heller dra på McDonalds. Vi tok hintet, og bestemte oss for å nyte stunden vår på Florian, med orkester, vin, spritz og det hele. Vi droppet å bestille noe å spise, men potetflakene som ble servert til drinkene, fikk ben å gå på!

Hvis jeg skal våge meg til å definere om Florian er en turistfelle eller ikke, så må jeg si at det avhenger av hvilken sinnstemning du har når du setter deg ned. Er du klar for en kulturopplevelse, så er det ikke en turistfelle. Vil du derimot bare ha et kjapt kaffeinkick, så ja, da vil du nok føle at kaffekoppen var heftig overpriset.

Priseksempel

For å forstå hvordan Florians prissystem virker, så skal jeg gi dere et konkret eksempel. En cappuccino koster ti euro og en espresso koster 6,50 euro hvis du sitter på utebordene. La oss si at du og reisefølget bestiller en cappuccino til dere hver. Prisen blir da tjue euro. I tillegg er det et orkesteravgift på 6 euro per person hvis orkesteret spiller. Dermed må du legge til 12 euro på regningen hvis dere er to personer.

2 CAPPUCCINO – 20 euro

2 ORKESTERTILLEGG – 12 euro


TOTALT: 32 euro

Sitter du ved baren inne, koster cappuccinoen fem euro per stykk, og det er ikke orkestertillegg. Da blir prisen ti euro for to personer for samme kaffe.

Caffe Florian Venezia
Sitter du innendørs, kan du glede deg over Caffe Florians særdeles vakre interiør – og rimeligere priser.

Mitt tips

Skal du først sette deg ned på Florian, så «lønner det seg» å ikke bare bestille noe å drikke. Gå heller for en flaske prosecco og hjemmelaget pasta, eller en kaffe og en dekadent dessert. Orkestertillegget er det samme om du tar en kaffe eller et fullt måltid, og prisene på mat og vin er slett ikke så ille. Du får hovedretter til under 20 euro, og en flaske vin eller prosecco til under 30 euro.

Venezia due
Etter et besøk på Florian kan du bli kjent med byens løse fugler.

Her er 3 rimeligere alternativer til Caffè Florian