Mat i Alpene – et matvraks bekjennelser
Lunsjen er hellig. Fra cirka 13:30 strømmer de sultne til sine nøye utvalgte favorittsteder. Og dem er det mange av! Her er noen av mine favoritter.
Lunsjen er hellig. Fra cirka 13:30 strømmer de sultne til sine nøye utvalgte favorittsteder. Og dem er det mange av! Her er noen av mine favoritter.
Mat i Alpene er belønningen etter flere timers adrenalinkick og endorfinrus i bakkene. I Alpene steker det godt i solveggen selv i januar. Både maten og vinen er verdensberømt for høy kvalitet. I Alpene – her tar jeg for meg Frankrike, Sveits og Italia, er mattradisjoner på øverste hylle. Grunn nok til å dra dit hvis du er hypp på å spise ekte Alpemat. Glem fast-food! Dette er alpemat du blir lykkelig av.
>> Ja, jeg elsker Alpene – les hvorfor
Hva bør du se etter? Jo alt av ost og rent kjøtt, enten i form av spekemat (charcuterie), bakverk, sopp, bær og risotto. Sistnevnte er svært populært i høyden, og den ene er bedre enn den andre!
I Alpene handler alt om livskunst i pakt med naturen. Jeg elsker måten de tenker helhetlig, ved å la turismen gagne fjellagronomien, naturvern og lokaløkonomien. Det er nærmest plastfritt, og ingrediensene er i stor grad kortreiste og bærekraftige. Mat i Alpene betyr mat fra fjellgårder eller dalsøkkene nedenfor.
Under de forgjettede tindene ligger de milde dalene, der klimaet gjør det mulig å dyrke aprikoser, kirsebær, nøtter og noen av verdens beste viner. Sveitsiske viner er sjeldne utenfor landet, fordi de eksporterer bare EN prosent! Som vinentusiast er jeg vill etter disse sjeldne dråpene, og da spesielt hvitviner fra Valais og de UNESCO-fredede vinmarkene i Lavaux.
I Frankrike ser jeg etter alt fra Haute Savoie. Se etter druer som Fendant, Chasselas, Chignin Bergeron, Mondeuse, Petit Arvine, Altesse, Jacquère og Pinot Noir. Sammen med lokale oster, setersmør, surdeigsbrød og charcuterie (spekemat), vil du ikke kunne få et bedre måltid i alpene. Og du, hvitvinene er ofte best. De er kraftige med smak av nøtter, honning og kandisert frukt – hvilket er ypperlig følge til ost.
De siste årene har jeg vært et dusin steder, og erfart at det er lokalbefolkningen som eier og dominerer det aller meste av servering, råvarer, byggeskikk og kultur. Og godt er det! Hvis du som turist handler, spiser og bor lokalt, vil du bidra til å holde de sårbare småstedene levedyktige.
Mat i Alpene har én regel: Lunsjen er hellig. Fra cirka klokken 13:30 strømmer de sultne til sine nøye utvalgte favorittsteder. Og dem er det mange av! Det er valgets kval: Seterbuer og chaleter med og uten store solvendte terrasser med svimlende utsikt, summende forventning, yrkesstolte servitører og chill musikk gjør deg yr av livsrus. Her skal det nytes med alle sanser, og du får sannsynligvis lyst til å bli der i timevis. Og hvorfor ikke? Blir du for stinn, kan du alltids ta heisen eller gondolen ned igjen!
Kjøtt er dyrt i spesielt Sveits, men med god grunn. Det er bedre å spise mindre, men bedre kjøtt, og det samme kan sies om vin. Drikk mindre, men bedre. Billig fast-food lages og spises på bekostning av miljø, helse og lokaløkonomi. Jeg har vært på utallige fjellgårder og selv sett hvordan de driver dyrehold. Her er det lykkelige dyr, og stolte fjellbønder. Det skal de ha betalt for. Ferdig snakka.
Som nevnt er ost en mye brukt råvare, og det er jo ikke så rart. Smeltet i alle varianter er den digg etter en lang dag ute i friluft. Raclette, tartiflette og fondue er vanligst i spesielt Frankrike og Sveits. I Italia er det mye fantastisk ost i risottoer og pastaretter.
Det de fleste forbinder mest med mat i Alpene er fondue. Det er faktisk nasjonalretten i Sveits, og vil du ha oppskriften på en ekte fondue, så har jeg den fra min sveitsiske familie her:
NYYYT!