5 ting du må gjøre på Kypros

Kypros og de andre øyene lengst øst i Middelhavet har noe eget over seg. Noe forlokkende eksotisk. For selvom de tilhører Europa, så ligger de så nære Syria, Libanon og Israel at det historiske suset føles annerledes her enn på Balearene for eksempel.

Har du forresten hørt om skoøyene?

 1. Legendariske Nissi Beach

Kypros er kjent for partykulturen som preger Ayia Napa. Men alt er ikke bare dunk-dunk og sene nattetimer. Nissi Beach er faktisk en av Kypros’ aller vakreste strender med sitt langgrunne, klarturkise hav. Så selvom du kanskje ikke vil feste døgnet rundt, så gå ikke glipp av denne stranda!

2. Sjøluft i håret

Kypros har flest blå flagg-strender i hele Middelhavet, og Den Blå Lagune er så glitrende turkis at det er umulig å holde seg på båten.
Kypros har flest blå flagg-strender i hele Middelhavet, og Den Blå Lagune er så glitrende turkis at det er umulig å holde seg på båten.

Uansett hvor på øya du bor, så sørg for å komme deg med på en båttur som lar deg oppleve kysten i beste mulige perspektiv. Det er slett ikke vanskelig å finne båtekskursjoner, og vanligvis inkluderer det lunsj på bølgene. Jeg dro til The Blue Lagoon på nordkysten, og her er det lett å se den fantastiske vannkvaliteten som Kypros er kjent for.

3. Kypros fra hesteryggen

Jeg er gammel ridejente, og stortrivdes på ryggen til Romeo.
Jeg er gammel ridejente, og stortrivdes på ryggen til Romeo.

Horseriding Paphos holder til i fjellskrenten over Pafos by, og her treffer du koselige Marita Bø fra Norge som legger til rette for gode rideopplevelser for både nybegynnere og erfarne ryttere. Pris for ridetur i halvannen time, inkludert transport fra hotell var 40 euro. Rideturen tok jeg med min gode kollega Erik Valebrokk som driver den rivende gode livsstilsbloggen Mitt liv som Erik, og som i en god, gammeldags ungdomsskolestil var vi begge enige om at det hadde vært en perfekt dag:)

4. Lunsj på Oniro by The Sea

Fra Oniro By the Sea har man denne spektakulære utsikten!
Fra Oniro By the Sea har man denne spektakulære utsikten!

Enkel, smakfull og rimelig mat, øyas beste mojito og utsikt over skipsvraket Edro III gjør dette stedet til en favoritt. Her bør du sitte til sola tar kveldsdukkerten i havet.

Adresse: Glykou Nerou Street, Sea Caves.

5. Kaffepause i Pafos

Kypriotisk kaffekrutt!
Kypriotisk kaffekrutt!

Kypriotisk kaffe minner om den tyrkiske, den er kruttsterk og serveres i små doser. På kafeen Emilio Komodromos i øvre Pafos serveres vi øyas mest sjarmerende kaffekopp av kelneren med samme navn som kafeen.

Afrodites klippe kan du derimot droppe, synes vi

HUSK!

Kypros er Middelhavets tredje største by, og tilhører EU. Det er venstrehåndskjøring, og leiebiler har røde skilt slik at andre bilister skal være advart. Beregn omtrent to timer på å kjøre fra Pafos i vest til Ayia Napa i øst.

Eller kanskje du drømmer om familiekos på naboøya Kos?