Blue Village er et barnevennlig paradis.
Blue Village er et barnevennlig paradis.

For bare ti år siden var Kos en av de mest kjente partyøyene i Middelhavet. Skumfester, støy og forfyllede ungdommer ga øya et alvorlig imageproblem. Resultatet ble at flere av de store turarrangørene valgte å fjerne destinasjonen fra programmene sine. Siden den gang har mye skjedd. Det ble bestemt at det skulle være stille i gamlebyens idylliske smug etter klokken ti om kvelden. Samtidig ble det bygd kilometervis med sykkelstier langsmed kysten, og et tjuetalls flotte hotell med tydelig familiefokus. I dag har partyturistene for lengst funnet seg nye reisemål, og koselige Kos har hentet fram igjen sin egentlige identitet.

Kos er en passelig stor øy, og på et par, tre dager, har man tid til å se det meste.
Mamma Sarah og datteren Macy nyter allinclusive på Blue Lagoon-hotellet i Kefalos.
Mamma Sarah og datteren Macy nyter allinclusive på Blue Lagoon-hotellet i Kefalos.

 

Kos_04
Jasmyn og Fay opplever Kos fra sykkelboksen sin.

På to hjul

 Idag er barnefamiliene i flertall, og jeg ser dem i fullt fres på leiesykler i veinettet rundt Kos by. Noen av barna er så store at de sykler for egen maskin, mens andre nyter godt av foreldrenes pedalkraft. Ikke uventet er nederlenderne pionerer, og når vi ser hvordan Ron og Floor Koppes frakter døtrene Jasmyn og Fay i en slags boks montert bak pappas fronthjul, må jeg spørre om de har tatt med seg denne smarte innordningen hele veien fra Holland? – Nei smiler Ron, vi har leid alt sammen lokalt. Utvalget sykler er stort, og alt fra barnesykler, mountainbikes og tandemsykler til alle slags tilhengere leies ut for en rimelig penge. En vanlig bysykkel starter på fem euro per dag, eller tretti euro for en uke. Det finnes med andre ord ingen unnskyldning for å ikke oppleve Kos fra sykkelsetet.

Paradise Beach i sørøst er en av øyas beste og mest barnevennlige strender.
Paradise Beach i sørøst er en av øyas beste og mest barnevennlige strender.

Barnevennlige hotell

Men en destinasjon blir ikke barnevennlig før familiehotellene er på plass. Hotel Michelangelo byr på ekte fakirshow med spikermatter, tråkking på glass og flammesluking, til stor begeistring for små øyne. Her er det også spa og evighetsbasseng for mamma og pappa. Palazzo del Mare på nordsiden av øya med sine lekre svøm-inn-svøm-ut leiligheter er et annet hotell med barnevennlig fokus. Det ble bygd i 2009. Allikevel er det Blue Lagoon Village som tar familiekonseptet aller lengst. Området er som en liten landsby der man er i gåavstand fra strand, vannsklier, innendørsbasseng, sceneshow, spa, lekeplass, barneklubb og butikker. Ved bassenget treffer jeg Macy (2) og mamma Sarah fra England, og etter fem dager har de dommen klar. – Vi stortrives! Ettersom Macy fortsatt er så liten, ville jeg gjøre ferien vår enklest mulig, sier Sarah. Her inne på området finnes alt vi trenger uten at det føles overfylt og masete. Dessuten har de to jentene på tur unnet seg å ha basseng rett utenfor terrassedøren, slik at de ikke nødvendigvis må til de store bassengområdene for å bade.

Kos_05
Kos by har mange bilfrie soner.
Møt fiskerne i havnen i Kos by.
Møt fiskerne i havnen i Kos by.
Kos_03
Solnedgangen i Zia tar pusten fra de fleste.
Jeg tester fiskeyrket.
Jeg tester fiskeyrket.

Ship o’hoi

Men selv barnefamilier høye på sommerferie kan ønske seg bort fra all-inclusive hotell og badebasseng innimellom. Da kan man for eksempel delta på en piratutflukt langs sørkysten av øya, til bukter man ikke kan komme seg til med bil. Ombord i den gamle treskuta Jolly Roger blir barna ansiktsmalt, og når man kaster anker er det skattejakt og lunsj på programmet. Underholdende for de små, og en behagelig formiddag til havs for de voksne. Men ikke alt trenger å være tilrettelagt moro. Noen ganger er nemlig det aller morsomste å ta stedsansen i egen hånd, leie seg en bil og søke seg til avkrokene ingen andre kjenner til.

Kos er passelig stor, og på et par, tre dager, har man tid til å se det meste. I fjellandsbyen Zia treffer jeg Tony og Tracey med lille Oliver (3). De har leid bil, og anbefaler spesielt den varme kilden Embros. – Det er en deilig opplevelse å legge seg ned i naturens eget spa, som putrer og får deg helt avslappet. Til og med Oliver syntes det var deilig, selvom vannet var i varmeste laget for han, sier pappa Tony. Oliver nikker, og tar seg en slurk av den lokale spesialiteten canelada. Det ligner rød saft, men er brygget på kanel som vokser vilt på øya. ‘Yummy!’ smiler han fra øre til øre.

Canelada er saft brygget på viltvoksende kanel.
Canelada er saft brygget på viltvoksende kanel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reiseutgiftene ble delvis dekket av Star Tour

Sånn reiser du 

Star Tour, Ving og Apollo arrangerer charterreiser til Kos. Flyturen tar 4 timer og 5 minutter fra Oslo.

Du kan også velge å fly direkte fra Oslo til Kos med Norwegian eller Ryanair, og ordne hotell på egen hånd.

Her har Kos blitt barnevennlig

  • De aller beste strendene er i Kefalos og Tikaki, hvor det er langgrunn sandbunn. Lambi er den stranda som ligger nærmest Kos by, og den er barnevennlig, om enn litt brådyp og steinete noen steder.
  • De fleste restaurantene har stellebord og barnestoler.
  • Landsbyene Kefalos og Marmari, samt Kos by har alle fått et barnevennlig preg. Her finner du ikke bråk og festing om natten lenger.

Her er Kos ikke barnevennlig

  • Landsbyen Kardamena har bevart sitt partyglade klientell. Her bugner det av engelskmenn og happy hours.
  • Fjellandsbyen Zia er barnevennlig såfremt du ikke er avhengig av dypvogn. Bratte brosteinsgater kan gjøre fremkomligheten vanskelig.
  • Strendene umiddelbart sørøst for Kos by (Psalidi) er steinete og lite barnevennlige.