Kinsale – Irlands matmekka

Kinsale_06
Siena og jeg er hoppende glade over å finne en irsk by med himmelsk mat.

Potetøya Irland er ikke først og fremst kjent for sine kulinariske fremstøt. Tvert i mot. De fleste av mine irske venner har hverken smakt rå gulrot eller noe så eksotisk som spinat. Ikke kan de svømme heller (ganske ironisk i og med at de bor på en øy), men det er en annen sak.

Sodabrød er irenes baguette, og serveres til alt fra frokost til lunsjsupper.

Sodabrød er irenes baguette, og serveres til alt fra frokost til lunsjsupper.

Men lengst sør i landet, i fiskelandsbyen Kinsale, finner du mat det er verdt å sitte både på fly og buss for å oppleve. Den fordrukne kokken Keith Floyd bodde her i en periode, og byen har også en matfestival som har holdt på i nærmere førti år.

Les om vår hest -og kjerreferie gjennom den irske landsbygda

Dropsfargede fasader og god mat kjennetegner idylliske Kinsale.

Dropsfargede fasader og god mat kjennetegner idylliske Kinsale.

‘Den keltiske tigeren’ gis mye av æren for at irene nå har skjerpet smaksløkene, og har mer i kjøkkenskapene enn poteter. Begrepet brukes om den voldsomme økonomiske veksten i Irland på nittitallet fram til 2008. Da fikk nemlig folk som tidligere ikke hadde hatt råd til restaurantbesøk tilgang på større smaker og eksotiske ingredienser. Eksperimentell mat ble trendy, og fokuset lå på at råvarene skulle være så kortreiste som mulig. Sånt blir det gjerne god mat av!

Blåskjell på menyen fant du ikke i Irland før 'Den keltiske tigeren' slo til.

Blåskjell på menyen fant du ikke i Irland før ‘Den keltiske tigeren’ slo til. Her er lune muslinger surret i en saus med safransnert på The Blue Haven i Kinsale.

Inga anbefaler billig og bra Michelinstjernerestaurant i Barcelona

3 fantastiske restauranter i Kinsale

‘The Blue Haven’ er et avslappet spisested i hjertet av Kinsale. Populært lunsjsted for lokalbefolkningen som gjerne bestiller en forseggjort fish n’chips. www.bluehavenkinsale.com

‘Fishy Fishy’ er en av Irlands beste fiskerestauranter. Velger du lokale, dampede blåskjell med basilikum og sitronsmørsaus er du garantert en stor matopplevelse. Er ikke blåskjell din greie, prøv den varme sjømatsalaten med chillisnert. www.fishyfishy.ie

‘Man Friday’ er en institusjon i Kinsale. Kokk og eier Philip Horgan serverer fantastiske måltider, og har gjort det siden 1978. Skal du spise bare én biff mens du er i Irland, bør du gjøre det her. www.manfridaykinsale.ie

Vibeke Montero
 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

Gode debatter er verdifulle. Vi ønsker oss en saklig debatt, og har ikke rom for hets, sjikane eller andre former for netthat. Bortebest fjerner innlegg som vi ikke føler hører hjemme i det offentlige rom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *