Hvem sa at man ikke kan få i både pose og sekk? De har tydeligvis ikke sjekket ut potensialet som ligger i en skikkelig god bystrand, der man kan sole og bade på dagtid, og ta for seg av storbylivet om kvelden. Perfekt hvis man har lyst til å shoppe noe mer elegant enn badehåndklær og t-skjorter med I love Spain på brystet.

Andre bonuser: Mye bedre mat i storbyene enn på små chartersteder, og det tar som regel ikke så lang tid å kjøre fra flyplassen. Hvorfor ikke flere går for komboen by + strand skjønner jeg ikke.

Ti favoritter ved Middelhavet

1. Barcelona

Gjør som lokalbefolkningen: kjøl deg ned på Barceloneta-stranda. Foto: Hotel W
Gjør som lokalbefolkningen: kjøl deg ned på Barceloneta-stranda. Foto: Hotel W

Jeg tror snart ikke jeg kjenner noen som ikke har funnet sin favorittapasbar i Barcelona. Men skulle du mot formodning bli lei av tapas, eller kanskje ha lyst på litt vind i håret, så er bystranden Barceloneta det åpenbare valget. Det var her fiskerne holdt til, før alle begynte å leve av turistmen. Disse tre kilometerne med sand kjennetegnes av det seilformede hotellet W, og flere arkitekturelle åpenbaringer ligger langs strandlinjen. Frank Gehry (Guggenheim-museet i Bilbao) har lagd en enorm fiskeskulptur i gull, og den tyske kunstneren Rebecca Horn har lagd den store stålboksskulpturen. Her er det akkurat så hipt som man kan forvente seg av Barcelonas bystrand. Jeg, som alle andre, liker Barcelona på grunn av den kosmopolitte stemningen som får alle til å føle seg hjemme her.

Lyskysten er mitt sommerparadis

2. Malaga

La Malagueta er Malagas lange sandstrand et steinkast fra bykjernen.
La Malagueta er Malagas lange sandstrand et steinkast fra bykjernen.

Det skal ikke mer enn en tur inn til Malaga sentrum før man forstår at denne byen er så uendelig mye mer enn en flyplass. Her finner du maurisk arkitektur, et pulserende natteliv, himmelske tapas, et godt utvalg butikker og en herlig strand. Det du ikke finner er parkering, men det gjør jo ingenting, for du trenger jo ikke leiebil når alt du ønsker deg er innen gangavstand. Malaga har i de siste par årene blitt kraftig oppgradert (jeg antar for å jakte på tittelen Europeisk kulturhovedstad), og nå finnes det et lekkert museumstriangel her, akkurat som i hovedstaden Madrid. Jeg liker Malaga ikke bare fordi det er min nærmeste storby, men også fordi den er det eneste langs Solkysten som er skikkelig spansk.

3. Nice

Bystranda i Nice er en hyllest til livsnyteren. Her spiser du gourmetmat til lyden av Middelhavet.
Bystranda i Nice er en hyllest til livsnyteren. Her spiser du gourmetmat til lyden av Middelhavet.

Hvem kan unngå å falle pladask for gamlebyens pastellfasader, deilige mat og lekre butikker. Her finnes absolutt alt du trenger, og mer til. Nice er nais, så enkelt er det. Stranden er full av rullestener, så ikke forvent myk sand, men for å være helt ærlig, så er det mye lettere å se uanstrengt lekker ut etter en dag på en rullestenstrand enn når man har sand i ører og hodebunn. Og lekker skal man jo være når man er på storbyferie i Frankrike. Jeg liker Nice fordi det er en perfekt base for å utforske resten av Rivieraen.

Mine ti drømmestrender

4. Alghero

Maria Pia-stranda ligger bare en kort busstur, evt. en litt lengre gåtur unna Alghero.
Maria Pia-stranda ligger bare en kort busstur, evt. en litt lengre gåtur unna Alghero.

Sardinia veier opp for at fastlands-Italia ikke har like lekre strender som andre Middelhavsland. Rett utenfor Alghero ligger en langstrakt bystrand, og inne i gamlebyens gater er det så koselig at man fort glemmer både tid og sted. Middag på en av restaurantene oppå den gamle bymuren er et must, der utsikten til solnedgangen er perfekt. Hver eneste kveld. Jeg liker Alghero fordi her får man en sann smak av hvordan øyene i Middelhavet har forsvart seg mot invaderende sjøfolk opp gjennom historien.

5. Athen

Ingen fare å dra til hete Athen, når man kan ende dagen her i Vouliagmeni.
Ingen fare å dra til hete Athen, når man kan ende dagen her i Vouliagmeni.

Athen er selveste vuggen. Her gikk Sokrates, Platon og Sokrates rundt i sine hvite kjortler og dannet basen for vår vestlige sivilisasjon. Sånt gjør meg ydmyk å tenke på, og det er umulig å ikke la seg rive med når man ser Akropolis på høyden over byen for første gang. Men Athen er også en intenst varm by, så det er godt det er kort vei til kysten. Badebyene Glyfada, Vari, Vouliagmeni og Voula kalles Athens Riviera, og selvom de strengt talt ikke er bystrender, så ligger Glyfada bare en halvtime unna Athens gamle strøk Plaka.

6. Split

Jeg får ofte spørsmål fra venner om hvor jeg anbefaler dem å feriere. Det er ikke alltid like lett å tipse, ettersom det kommer an på mange faktorer, men en gjenganger jeg gjerne tipser om er Split og skjærgården utenfor. Split i seg selv er en lekker by, Dubrovniks lillesøster om du vil, hvor man både kan shoppe og spise godt. Også ligger øyriket med Korčula, Brač, Hva og Vis rett utenfor. Vi snakker en drøy fergetur unna. Her er det lett å falle pladask, for vannet på disse øyene er krystallklart, og det finnes også nok å finne på til at man slipper å kjede seg på stranden.

7. Brighton

Brighton har noe som London ikke har: en deilig strand. Her er utsikten min fra The Grand.
Brighton har noe som London ikke har: en deilig strand. Her er utsikten min fra The Grand.

Brighton kalles gjerne London ved havet, og det er det god grunn til. Shoppingmulighetene ligger som perler på en snor. Her finner du garantert noe å kjøpe med deg hjem, uansett om du er ute etter noe nytt og eksklusivt eller noe vintage og elegant. Barene og restaurantene er minst like kule som i London, og hvis du klarer å se bort ifra utdrikkingslagene som infiserer kystbyen til tider, så er du garantert en ny storbyfavoritt. Stranden er kjent for sin underholdningspir og sine runde rullestener, men man trenger egentlig ikke bade for å være på stranda her. Det holder lenge å slenge seg i en fluktstol og beundre måkenes kamikazestunts. Jeg liker Brighton fordi det er urbritisk, og fordi nattelivet her kan vippe hvem som helst av pinnen.

8. Tel Aviv

Her har jeg ikke vært selv, men byen står definitivt på ønskelista. Hvorfor? Fordi Tel Aviv kalles ofte for Østens Miami, og regnes som en av Middelhavets store partybyer. Lekker strand, bra shopping, og en smak av en annen kultur frister.

9. Ibiza

Platja d'en Bossa er et must for alle som reiser til Ibiza. Loungestemning og musikk dagen lang.
Platja d’en Bossa er et must for alle som reiser til Ibiza. Loungestemning og musikk dagen lang.

Platja d’en Bossa må kalles for Ibizas bystrand, selvom den teknisk sett ikke begynner inne i bykjernern. Allikevel er det bare ti, femten minutter til den myke sanden og de digge strandklubbene fra sentrum. Om du bor i sentrum, eller langs stranden blir hipp som happ. Du har uansett begge deler innen rekkevidde. Shoppingen i byen er to die for, så still beredt med ladet kredittkort. Det er vanskelig å sette fingeren på hva jeg liker med Ibiza, men stemningen, menneskene, stilen, livsnyteriet og musikken er med på å gjøre dette til en av mine favoritter.

10.  Palma

Rett utenfor Palma venter myk sand og forfriskende dukkerter.
Rett utenfor Palma venter myk sand og forfriskende dukkerter.

Akkurat i Palma finner du ikke en skikkelig bystrand, men de ligger ikke langt unna. Stikk ti minutter østover til C’an Pastilla der lekre Puro Beach Club ligger, eller vestover til Illetas. Bybussen går ofte og er effektiv. Bor du på lekre Puro Hotel derimot, fikser de egen privatsjåfør for deg ut til Puro Beach. Det er digg. Mallorca er på mange måter et sted der det lønner seg å gå på skattejakt, for selvom charterturismen så og si har spist opp store deler av strandlinjen, så finnes det absolutt steder der du, om ikke er alene, i hvert fall slipper å møte nabo’n.