Bli med på karneval på Santa Cruz de la Palma

Det er ingen redde skrik når bombene faller på Kanariøya La Palma. Det er karneval og folk kaster pudderbomber på hverandre. Se de elleville bildene.

Det er ingen redde skrik når bombene faller i Santa Cruz de La Palma. Det er karneval, og folk kaster pudderbomber på hverandre.

Ingen vet hvor bomben kommer fra, men plutselig viskes konturene av gatelivet vekk og en sky farer til himmels. Noen hoster. Så kommer latterbrølene og orkesteret stemmer i.

–  Ay, ay, ay, esa negra linda, que me tiene loca. Den vakre mørke piken gjør meg gal.

En million gatekorister synger med. Ay, ay, ay!

Santa Cruz de La Palma ligger hvit og det lukter nyvasket baby. Los Indianos er høydepunktet i karnevalet på denne Kanariøya. Folk kommer kjørende inn til Santa Cruz fra landsbyer over hele øya, ja, det kommer folk fra hele verden. Langs veikantene står hvitkledde og yrende glade mennesker med romflasker og kaster pudder. Bienvenido!

Sukkermillionærene

De spanske kolonistene ankom Kanariøyene på 1400-tallet, men de lyktes aldri å bli rike. Det har alltid vært lite vann her og jorda var ikke særlig fruktbar. I flere perioder utvandret Kanariboerne til Cuba og Venezuela. Det sies at Cuba er den åttende øya på Kanariøyene. Noen av emigrantene lyktes i den nye verden og kom tilbake med koffertene fulle av penger som de strødde om seg blant de som ventet sultne. Dette ble naturligvis et tema på folket som elsker satire og løsslupne fester. Folk kler seg opp i karibiske drakter og strør om seg falske penger – og pudder som symboliserer penger.

Kommunalt pudder

–  Der er den! Løp!

Folk løper som gale mot en lastebil. Det er kommunen som deler ut pudderbokser. Folk kaster seg over boksene og nye pudderskyer stiger til værs.

MASPALOMAS: Kanariøyenes indrefilet »»

REISEFAKTA

Når: I år feires karnevalet, Los Indianos, den 27. februar.
Hotell: Sjekk ut Hacienda de Abajo
Hvordan reise: Det er en liten flyplass på La Palma. Det er ikke veldig enkelt å fly dit fra Norge, men fra Tenerife er det enkelt å ta seg over med for eksempel Binter Canarias. Du kan også ta ferge fra Los Cristianos på Tenerife, Fred Olsen opererer her. Turoperatøren Solia har La Palma i sin katalog.

Fran Fernandez

Oppdragsgivere: Jeg er spansk, og bor i Spania i Salamanca, som er en liten universitetsby. Jeg har tidligere bodd mange år i Barcelona, dit jeg flyttet for å ta et fotokurs. Slik startet jeg min karriere som frilansfotograf. Jeg har jobbet for mange norske publikasjoner som reportasjefotograf i samarbeid med ulike journalister, blant andre i VG, Aftenposten, Dagsavisen, NTB Tema, Dagbladet, Magasinet, Hjemmet og KK. Jeg har også hatt oppdrag i internasjonale byråer som Pearson og Dk.
Favorittsted: Lisboa. Fordi selvom det er Portugals hovedstad, så ligner det mer en småby. Å vandre gatelangs, slå av en prat med lokalbefolkningen, hoppe på nummer 28-trikken til Alfama, ta verdens beste kaffekopp på Confeitaria Nacional, gå seg vill i Barrio Alto på jakt etter en fest bak en hvilken som helst dør… i Lisboa går tiden sakte.
Beste reiseminne: El Camino de Santiago. Å gå fra den franske grensen til Santiago de Compostela i Spania i en måned der over 760 kilometer skal tilbakelegges virker ikke som en nytelsesreise før man begynner. Men El Camino er mer enn en reise. Det er å møte andre vandrende fra hele verden med Nord-Spanias varierte regioner og landskap som kulisse. Det er maten underveis, og gjestfriheten man møter. Og ikke minst, å isolere seg fra det moderne livets stress for å finne tid til å reflektere og til å finne seg selv. En pilegrimsferd er en annerledes måte å reise på.
Verste reiseminne: På en reise til Nepal måtte jeg bytte fly i Karachi (Pakistan), og ettersom tiden i transit var veldig lang hadde reisebyrået ordnet et hotell i Karachi by (til tross for at vi ikke hadde visum). Hotellet hadde fire stjerner, men de skitne rommene, måten de ansatte behandlet oss og den elendige maten kvalifiserte ikke engang til en ussel stjerne. Jeg mistet lysten på hele byen ettersom det var førti grader ute, intens luftfuktighet og skyer av malariamygg.
[email protected]

Mer fra Fran Fernandez

Elsk, spis, gå

Jeg opplevde ikke én vei eller et land, da jeg gikk pilegrimsleden...
Les Mer