Det er ingen redde skrik når bombene faller i Santa Cruz de La Palma. Det er karneval, og folk kaster pudderbomber på hverandre.

Ingen vet hvor bomben kommer fra, men plutselig viskes konturene av gatelivet vekk og en sky farer til himmels. Noen hoster. Så kommer latterbrølene og orkesteret stemmer i.

–  Ay, ay, ay, esa negra linda, que me tiene loca. Den vakre mørke piken gjør meg gal.

En million gatekorister synger med. Ay, ay, ay!

Santa Cruz de La Palma ligger hvit og det lukter nyvasket baby. Los Indianos er høydepunktet i karnevalet på denne Kanariøya. Folk kommer kjørende inn til Santa Cruz fra landsbyer over hele øya, ja, det kommer folk fra hele verden. Langs veikantene står hvitkledde og yrende glade mennesker med romflasker og kaster pudder. Bienvenido!

Sukkermillionærene

De spanske kolonistene ankom Kanariøyene på 1400-tallet, men de lyktes aldri å bli rike. Det har alltid vært lite vann her og jorda var ikke særlig fruktbar. I flere perioder utvandret Kanariboerne til Cuba og Venezuela. Det sies at Cuba er den åttende øya på Kanariøyene. Noen av emigrantene lyktes i den nye verden og kom tilbake med koffertene fulle av penger som de strødde om seg blant de som ventet sultne. Dette ble naturligvis et tema på folket som elsker satire og løsslupne fester. Folk kler seg opp i karibiske drakter og strør om seg falske penger – og pudder som symboliserer penger.

Kommunalt pudder

–  Der er den! Løp!

Folk løper som gale mot en lastebil. Det er kommunen som deler ut pudderbokser. Folk kaster seg over boksene og nye pudderskyer stiger til værs.

MASPALOMAS: Kanariøyenes indrefilet »»

REISEFAKTA

Når: I år feires karnevalet, Los Indianos, den 27. februar.
Hotell: Sjekk ut Hacienda de Abajo
Hvordan reise: Det er en liten flyplass på La Palma. Det er ikke veldig enkelt å fly dit fra Norge, men fra Tenerife er det enkelt å ta seg over med for eksempel Binter Canarias. Du kan også ta ferge fra Los Cristianos på Tenerife, Fred Olsen opererer her. Turoperatøren Solia har La Palma i sin katalog.