Jeg elsker hotell! Og noe av det aller beste med å være reisejournalist, er å sjekke inn på og teste ulike hoteller verden over.

I år har jeg overnattet på mange spreke hotell, blant annet den splitter nye charterdrømmen CASA COOK på Rhodos og luksuriøse The Biltmore i Miami.

Ukjent kanariøy

Men det er et annet hotell som er årets favoritt, et hotell få har hørt om, og det eeeeer….trommehvirvel…. idylliske Hacienda de Abajo på øya La Palma!

Hacienda_Abajo_08
Dette er et hotell som gir ro i sjelen.

Ved første øyekast ser Hacienda de Abajo eldgammelt ut. Det knirker i antikke dører og det dingler i lysekroner som ville ha fått Ludvig den 14 til å sende ekspressbud fra Versailles. Men faktisk er det et relativt nytt hotell, ferdigstilt i 2012. Men det betyr ikke at alt er nytt her.

Prinsesseseng

På rommet mitt, nummer 21, trenger jeg krakk for å krype opp i prinsessesengen fra attenhundretallet. Alle rommene har slike historiske senger, og jeg, som er svak for gjenbruk og tror at møbler bærer historier i seg, kjenner med én gang at jeg sover ekstra godt her. Hvem vet, kanskje har en prins blitt født i akkurat denne sengen? Kanskje har en prins blitt laget? Eller dødd?

Hacienda_Abajo_05
Min vakre prinsesseseng.

Hotellet består av 32 rom, og alle er dekorert med antikviteter. Effektene tilhører ikke samme tidsepoke eller stilretning, og sånt blir jeg i godt humør av. Det gir hotellet en viss ekstravaganse og eksentrisk karakter. Det er nesten noe Fawlty Towersk over hvordan en vase fra Mingdynastiet, et belgisk veggteppe fra 1600-tallet, en kvinnelig bronsebuddha fra 1400-tallet, et maleri fra Goyas atelier og en spansk altertavle fra 1646 står strødd rundt på eiendommen.

Hacienda_Abajo_01
Hotelldirektør Miguel Hahn.

Totalt finnes det over 1.300 kunstgjenstander på hotellet, og hotelldirektør Miguel Hahn forteller meg at det er umulig å sette en verdi på samlingen.

Dannet, men ikke stivt

Men et hotell blir ikke nødvendigvis bra bare fordi det er utsmykket med verdifull kunst. Det som plasserer Hotel de Abajo på min toppliste er frokostkelneren Diego som serverer kruttsterk kaffe med et smil. I sølvkanne og porselenskopper fra East Indian Company så klart. Det er høflig uten å bli for stivt. Dannet uten at det blir iskaldt.

La isla bonita

Ved bassenget som ligger i en tropisk hage full av banan, appelsin -og sitrontrær, setter jeg meg ned i en solseng for å skrive. Stemningen er stille, diskret og behagelig, uten annen musikk enn fuglekvitteret. Reisefølget unner seg en massasje i badehuset. Jeg bestiller en campari og appelsinjuice fra baren. Livet er bonita! Visste dere forresten at La Palma kalles for La isla bonita, altså den vakre øya?

Kobeburger

Når kvelden faller på, kan man enten spise i den formelle restauranten El Sitio i andre etasje, eller i den mer uformelle baren i første etasje. Jeg foretrakk definitivt den uformelle, der både maten og stemningen var bedre. Vi bestilte hamburger, og fikk tidenes burger lagd av kobebiff!

Hacienda_Abajo_02
Du kan spise i formelle omgivelser på El Sitio, men jeg foretrakk å henge i baren.

Hvis du ikke orker tanken på å fikse hele reisen og oppholdet selv, så har Solia dette hotellet i sin portefølje. Prislappen er fra 16.640 kroner per person inkludert flyreise og halvpensjon i sju dager.

(Vil bare understreke at dette ikke er en betalt reklamelenke, bare god, gammeldags usponset informasjon.)