Dine gamle briller får nytt liv på Zanzibar

Zanzibar_Specsaver_09
Visste du at dine gamle briller - uansett styrke - kan gi noen nytt syn på Zanzibar? Grav frem fra skuffer og skap!

Visste du at dine gamle briller – uansett styrke – kan gi noen nytt syn på Zanzibar?

I fjor på denne tiden fikk jeg en mail fra reportasjeleder i Hjemmet som spurte om jeg ville reise til Zanzibar med Specsavers for å dokumentere brilleprosjektet deres. Det ville jeg selvsagt! Brilleprogrammet går ut på å samle inn nordmenns avlagte briller, og rigge en øyeklinikk på Zanzibar der lokalbefolkningen kan komme for å få en gratis synstest og briller tilpasset sine øyne.

'Den må pimpes!' sier Espen, og styler Specsaversskjorta til optikerassistent Jannina.
‘Den må pimpes!’ sier Espen, og styler Specsaversskjorta til optikerassistent Jannina.

Med på turen var det tre optikere og tre optikerassistenter fra Norge, pluss humørspreder, stylist og blogger Espen Hilton, som er ambassadør for Specsavers brilleprogram på Zanzibar.

Dyre synsundersøkelser

På Zanzibar bor det 1,3 millioner mennesker, og det finnes bare fire optikere. Dessuten er det stor fattigdom her. Mange lever på under en dollar dagen, og da sier det seg selv at man ikke prioriterer synsundersøkelser.

Hva ser du? Det er ikke helt enkelt med synsundersøkelser når man ikke snakker samme språk. Men med litt ekstra tålmodighet går det bra.
Hva ser du? Det er ikke helt enkelt med synsundersøkelse når man ikke snakker samme språk. Men med litt ekstra tålmodighet går det bra.

I månedskiftet februar/mars 2016 reiser Specsavers tilbake til Zanzibar for tredje året på rad for å dele ut innsamlede briller. De har gjort undersøkelser som viser at det finnes fire millioner briller som ikke brukes i Norge. Det er mye! Så grav frem i skuffer og skap – solbriller, lesebriller, alt du har! Dette er veldedighet som kommer frem, og som nytter.

Les mer om prosjektet her

Det er nesten utrolig at optikerteamet klarer å matche behovene til Zanzibars befolkning med de totusen brillene vi har med oss fra Norge.
Det er nesten utrolig at optikerteamet klarer å matche behovene til Zanzibars befolkning med de totusen brillene vi har med oss fra Norge.

Se filmen fra oppholdet vårt

 

Vibeke Montero

 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

More from Vibeke Montero

Fotpleie på Amadores

Hvor får du fikset på inngrodde tånegler når du er på Gran...
Les mer