Er ikke polo en rikmannssport?

Jo, absolutt! Da jeg intervjuet pololegende Jamie Le Hardy i mars, sa han følgende:

«The best way to become a millionaire by playing polo, is to be a billionaire».

Polo er med andre ord en sport som tapper kontoen for penger. Det er heller ingen store pengepremier i polo. Vinnerlaget sprayes i champagne, og får med seg premier fra sponsorene, som kan være alt fra Louis Vuitton til Rolex. Kanskje en pokal. Men altså ingen penger. Derfor er det sånn at de som spiller polo betales av en «patron» for å spille på laget hans. Ofte stiller spillerne med egne hester, andre ganger leies hestene inn.

Dundrende høver og harde slag. Polo er pur adrenalin.

Hestene kan galoppere i 60 km/t, og er trent for å tåle ekstrem nærkontakt.

En livsstil

En «patron» er en svært velstående person, som er tiltrukket av sporten og adrenalinet. Mange kaller polo en ekstremsport. Som regel vil «patron’en» spille selv, og da betaler han spillere for å spille med seg. Her skiller polo seg fra andre lagsporter. I fotball og håndball spiller f.eks de samme spillerne sammen over lang tid, mens i polo er det vanlig med nye lagkonstellasjoner før hver turnering.

Polo-i-sotogrande
Hest er best! Jeg visste ingenting om polo, før jeg flyttet til pololandsbyen San Enrique de Guadiaro i Sotogrande.

Polo i Sotogrande

Da jeg flyttet til Sotogrande, visste jeg ingenting om polo. Men jeg har alltid elsket hester – drømmer fortsatt om å eie min egen, og polohestene er godt synlige der jeg bor. I landsbyen min, San Enrique de Guadiaro, ligger stallene, butikkene med poloutstyr, polobanene og treningsanleggene i gåavstand fra huset mitt. Og jeg blir aldri lei av å se polohestene i gatebildet. Her har hestene forkjørsrett!

Sånn er det i Sotogrande – hestene prioriteres og er en integrert del av hverdagen.

Jeg ser ofte at én rytter kontrollerer opptil ti hester samtidig under trening. Det lar seg gjøre fordi polohester er spesialtrent for å tåle nærkontakt med andre hester. De er også trent for å kunne bremse og snu på en femøring, og å ikke la seg distrahere av støy. Her er det ikke rom for primadonnahester med rampenykker, slik jeg husker fra fjordingene jeg red på da jeg var hestejente i ungdommen.

Det finnes mange polobaner i Sotogrande. De største heter Santa Maria og Ayala.
I Sotogrande er det like vanlig med veiskilt som viser hvor nærmeste kirke ligger, som hvordan du kommer deg raskest mulig til en polobane.

Hvor ser man de beste kampene?

Polosporten strekker seg 2 500 år bakover i tid, og regnes som verdens eldste ballsport. I Sotogrande tok de første polobanene form i 1965, da McMicking-familien anla det som senere skulle bli til Santa Maria Polo Club. Her avholdes fortsatt de største turneringene hver sommer, men det finnes flere andre baner der innledende runder og andre viktige turneringer finner sted. En av banene heter Ayala, og er min favoritt. Ayalas polobaner ligger lekkert til, omkranset av natur. Det er lett å finne skygge under furu- og palmetrærne, og jeg bruker disse banene til trening og turgåing (med hundene) året rundt. En annen viktig bane er Puente del Hierro, som du må kjøre under en gammel jernbro for å finne. Dette er forøvrig den samme broa som ble brukt i sesong 4 av The Crown, da Diana og Charles skulle være på bryllupsreise i Australia. Så vet du det:)

Ikonisk jernbro fra 1929: Under broa ser du polo i verdensklasse på banen som heter Puente de Hierro.

Hva koster det å se polo?

Nå kommer vi til det aller beste – det er faktisk helt gratis å se polo i Sotogrande! Tatt i betraktning hvor mye penger som investeres i sporten – med hester som flys inn fra andre kontinenter, skulle man kanskje tro at det kostet en pen slump å se disse hestene og polospillerne i verdensklasse. Men nei. Polokamper er åpne for alle, det er gratis parkering og det er bare å finne seg et sted i skyggen og kjøpe noe kaldt i glasset. Under alle turneringer er det barer som selger alt fra cola til gin & tonic. Det ble stor kontrovers blant lokalbefolkningen da Santa Maria introduserte inngangspenger på 10 euro i finalekampene i 2019. Siden har de gått bort fra praksisen.

Se polo i verdensklasse i Sotogrande!

Her kan du lære deg å spille polo

Polospiller-jamie-le-hardy
Tidligere kaptein på det engelske pololandslaget, Jamie Le Hardy, har selvsagt spilt med både prins Charles og sønnene hans. Nå holder han til i Sotogrande, nærmere bestemt i landsbyen «min», San Enrique de Guadiaro.

Jamie Le Hardy (47) er poloverdenens svar på Hugh Grant; høflig britisk, med solid hårmanke og glimt i øyet. Jeg er så heldig å få intervjue ham i forbindelse med et samarbeid med det norske veskemerket Hippi Grace og turistkontoret i Cadiz.

– Du er fra Dorset i England. Hvordan i all verden endte du opp her?

– Jeg flyttet til Sotogrande for 6 år siden, fordi jeg ble tilbudt en polojobb her, sier han.

Jamie er fortsatt aktiv polospiller, og samtidig har han lyst til å gi noe tilbake til sporten som har gitt han så mye.

Derfor startet han Le Hardy Polo Soto hvor du kan ri på Jamies dyktige hester, og lære deg verdens eldste ballspill av en ekte pololegende. Eller du kan gå på polokamp og ta en drink med ham, og dele opplevelsen med en som kan reglene i blinde.

Polo fakta

  • Polo regnes som verdens eldste ballsport som oppsto i Persia for 2.500 år siden.
  • Fire spillere på hvert lag + en dommer, også til hest.
  • Hestene kan galoppere i opp til 60 km/t.
  • En polobane måler 274m x 183m. Til sammenligning måler en fotballbane 110m x 49 m.
  • Polospillere rangeres etter handicap, der -2 er det laveste og 10 er det høyeste (beste).
polo-utstyr
  • Utstyr: polokølle (laget av bøyelig bambus), hjelm, knebeskyttere og ball (laget av tre).
  • En kamp består typisk av 6 omganger, som varer i 7 minutter hver.
  • Etter hver scoring, bytter lagene side. (Akkurat det kan være litt forvirrende de første gangene du ser en kamp.)
  • Polo var en olympisk idrettsgren 5 ganger frem til 1936.
  • Vil du se polo i Sotogrande? Følg med på kalenderen som oppdateres på Santa Maria Polo Club.