Jeg er ikke noe glad i påske. Det er dørgende stille, dagene kalles for ting som får meg til å bli nedstemt, og her hvor jeg bor i Spania bryter alle ut i en rituell vegetarianisme som ikke står i stil til mengdene med skinke og kjøttboller de setter til livs resten av året. Men mer om spansk påskefeiring kommer i en annen post. Nå over til Jerusalem.

Jøder kikker over til Jerusalem over Kidrondalen.
Jøder kikker over Kidrondalen til Jerusalem. foto: Spencer Montero

Jeg skulle gjerne ha reist til Jerusalem. Men det er sjelden man velger destinasjon selv i jobben som reisejournalist. Dermed endte jeg opp på Mauritius, mens mannen min dro til Jerusalem i fjor på denne tiden. Jeg vandret med løver. Han med pilegrimmer.

Dag én dukket denne tekstmeldingen opp: «Jeg har blitt meid ned av en dame med kors over skulderen.» Det skjedde visst i selveste Via Dolorosa, der Jesus bar sitt eget kors på vei til sin egen korsfestelse på Golgata.

I Jerusalem står skiltene på hebraisk, arabisk og engelsk.
I Jerusalem står skiltene på hebraisk, arabisk og engelsk.

Idag er Via Dolorosa et sted der pilegrimmer fra hele verden vil gjenoppleve Jesus’ lidelse, minus korsfestelsen så klart. Men hvordan gjenskaper de lidelsen? Jo, det skal jeg fortelle deg. De leier seg et kors, vel. Et tjue kilo tungt kors som de bærer på opp Via Dolorosa, og setter fra seg når de når toppen.

Du kan bli syk av å reise til Jerusalem

Der kommer korsutleieren og henter korset og bringer det tilbake til start. En merkelig form for evig liv-syklus for disse korsene som symboliserer kristendommen den dag i dag. Korsutleieren, han er muslimsk. Forstå det den som kan. Jeg har gitt opp.

Lei deg et kors for en billig shekel, og lev deg inn i Jesus' lidelse.
Lei deg et kors for en billig shekel, og lev deg inn i Jesus’ lidelse.

Men for all del, det skal godt gjøres å finne en helligere by en Jerusalem. Her har både jøder, kristne og muslimer sitt opphav, og synagoger, kirker og moskéer ligger steinkast fra hverandre. Steinkast kan du forresten også oppleve helt på ordentlig i det hellige land. Konfliktene er mange, og det er ikke uvanlig å se små barn kaste stein etter de med en annen tro enn dem selv.

Det bringer meg til noe jeg stadig vekk tenker i møte med andre kulturer enn min egen. Noen steder er for komplekse til å forstå. Fasettene er så nyanserte at jeg tror at selv Jesus hadde fått seg en god latter hvis han hadde tatt turen opp Via Dolorosa totusen år senere. Men for nå ønsker jeg dere bare en god påske om en liten uke, og håper dere får fulle egg alle sammen!

Det er ikke alt man trenger å forstå i Jerusalem. Den religiøse hengivenheten trenger ingen forklaring.
Det er ikke alt man trenger å forstå i Jerusalem. Den religiøse hengivenheten trenger ingen forklaring. foto: Spencer Montero

Er en god, gammeldags storbypåske mer din ting, får du langhelgtips her: London, Palma og Paris.