Ti ting du ikke visste om Australia
Surfing i gymtimen og kengurusko er dagligdags Down Under. Og visste du at når en australier sier at han skal på hotellet, så mener han puben?
Surfing i gymtimen og kengurusko er dagligdags Down Under. Og visste du at når en australier sier at han skal på hotellet, så mener han puben?
Noe av det jeg setter aller størst pris på med Australia, er følelsen av å være i et land der mye ikke er som forventet. Et skikkelig opp-ned-land, fullt av funny facts.
Da Burger King skulle lanseres Down Under, fantes det allerede en restaurant som het akkurat det. Derfor har burgerkjeden måttet kalle seg Hungry Jacks.
I Australia kalles pubene for hotell, et minne fra den gang man drakk nede og sov oppe.
På Capteins of Industry i Melbourne får du kjøpt håndlagde sko i kenguruskinn. Pris 1.200 australske dollar, eller cirka 7.900 kroner.
Australias urbefolkning kom først i kontakt med hvite mennesker for omtrent 85 år siden, og lever fortsatt veldig i tråd med sine egne tradisjoner. De møter aldri blikket ditt, og setter ikke pris på å bli fotografert.
Alle vet at det finnes ville kenguruer i Australia, men visste du at det også finnes mange ville kameler? De brukes til kjøtt -og melkeproduksjon.
Hvem vil kle seg i pelsen fra disse søte bjørnene? Ingen! Nettopp derfor ble koalapels solgt som chinchillapels. Når det er sagt, så har koalaene sluppet å bli jaktet på for sitt kjøtt, for det smaker visstnok elendig.
Ok, så visste du kanskje at rockebandet AC/DC er fra Australia, men det var nytt for meg. Denne gatestubben i Melbourne (som forøvrig var Australias hovedstad tidlig på 1900-tallet) hedrer gæmlisrockerne.
Australia var den første vinprodusenten som markedsførte individuelle druetyper fremfor region når det gjelder vin. Derfor er det ikke Barossaviner man kjenner til, men heller shirazvinene til vingårder som Penfolds.
Det produseres mange kjente surfemerker i Australia, særlig langs Great Ocean Road i sør. Billabong er et gammelt aborginerord som betyr ‘vannhull’.
Australske skolebarn lærer seg å surfe i gymtimene. Hvordan? Det meste foregår som tørrtrening på land, hvor de ligger på et håndkle som de lærer seg å håndtere som et surfebrett. (Jeg rakk dessverre aldri å ta bilde av småttisene som tørr-surfet, ettersom vi alltid kjørte forbi på vei fra A til Å).
2 Kommentarer
Hat akkurat lest «slakten» av en viss bloggere fremstilling av Venezia. Enig i det som skrives av deg – er også veldig glad i Venezia og du traff spikern.
Så kom jeg til denne. Artikkelen om Australia, og her lurer jeg på om du i det hele tatt har vært der….?? (Jeg bor/har bodd der – lenge…) Dine 10 punkter inneholder graverende feil, noen så grove at «desktopjournalisme» antageligvis ikke dekker det…
For å ta noen:
1. Den originale grunnen til at Hungry Jacks tok det navnet er riktig, MEN Burger King eier også sitt eget navn nå – og brandyer restaurantene sine både Hungry Jacks OG Burger King. Samme meny, samme priser, samme farger osv – dette er en morsom fact, ikke det at man kan «glemme» Burger King
4. Aborginerne. Det du sier er FEIL, FEIL FEIL!!!!!! Det er på samme nivå som å si at samene i Norge først ble kjent for Oslo- borgere etter 2. verdenskrig…. Når Aborginerne kom i kontakt med hvite første gang er ukjent, men ankomsten av «the first fleet» den 26. januar 1788 regnes som den kontakten som påvirket urfolkene mest – noe mer enn 85 år siden…. Hva med å lese denne for eksempel.. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Indigenous_Australians
8. Det som er interessant er at man i Australia skiller druetyper OG terroir/område/distrikt for hvor vinen kommer fra – DET er et interessant faktum, ikke at det er noe som heter Penfolds (forøvrig er Penfolds en god produsent, men det finnes mange andre som generelt har bedre viner – hint: Henschke)
9. Billabong… (også grov) ble startet ved Gold Coast syd for Brisbane i Queensland – IKKE langs Great Ocean Road som er mer enn 1800 kilometer unna (som å si at Freia sjokoladefabrikk ble startet i Bodø…) – mesteparten av det Billabong selger er forøvrig produsert utenlands (Kina) – aner jeg produktplassering? «Oversettelsen» er forøvrig på rett vei…
Så, det jeg lurer på er om du i det hele tatt har vært i Australia?? Basert på «faktaene» over sså er jeg veldig usikker….
Hei Bob,
For å svare på spørsmålet ditt: Ja, jeg har vært i Australia. Det hadde ikke vært noe poeng i å lage en desksak om Australia for denne reisebloggen som jeg ikke tjener et rødt øre på. Takk for gode innspill. Jeg skjønner at du har dybdekunnskap om kontinentet Down Under, og at jeg har skrevet ting du reagerer på. Men jeg har basert listen min på oppholdet mitt i Australia i fjor høst, og dette er fakta jeg fikk presentert av guidene jeg hadde der. Dette er en liste som er presentert som fun facts, så akkurat detaljene rundt Burger King/Hungry Jacks og surfemerket Billabong anser jeg ikke for å være grove feil, som du kaller dem. Når det gjelder aborginerne, så må jeg si meg enig med deg i at det finnes en hel del viktig bakgrunnsinfo her.
Jeg skriver: Australias urbefolkning kom først i kontakt med hvite mennesker for omtrent 85 år siden, og lever fortsatt veldig i tråd med sine egne tradisjoner. De møter aldri blikket ditt, og setter ikke pris på å bli fotografert. Jeg ble forklart (av autoriserte guider) at frem til for omtrent 85 år siden så levde aborginerne veldig isolert i forhold til den hvite befolkningen. Beklager at jeg har ordlagt meg klønete. Men jeg håper også du ser forskjellen på en liste over ti fun facts som ingen har tjent en krone på, og en reklamesak som presenteres som en reisereportasje i et av Norges største moteblader.