Noe av det jeg setter aller størst pris på med Australia, er følelsen av å være i et land der mye ikke er som forventet. Et skikkelig opp-ned-land, fullt av funny facts.

#1 Glem Burger King

Australia_titing_9
Joda, logoen ligner på Burger King, men… som alt annet i Australia er ikke ting alltid det de ser ut som.

Da Burger King skulle lanseres Down Under, fantes det allerede en restaurant som het akkurat det. Derfor har burgerkjeden måttet kalle seg Hungry Jacks.

#2 En drink på hotellet

Australia_titing_8
The Stag Hotel i Adelaide er bare en av mange puber som fortsatt kalles hotell.

I Australia kalles pubene for hotell, et minne fra den gang man drakk nede og sov oppe.

#3 Kengurusko 

Australia_titing_4
Du får ikke bare kjøpt kengurusko hos Captains of Industry. Du kan klippe håret, ta en whiskey eller en av byens berømte kaffekopper.

Capteins of Industry i Melbourne får du kjøpt håndlagde sko i kenguruskinn. Pris 1.200 australske dollar, eller cirka 7.900 kroner.

#4 Aborginerne

Australia_titing_2
Den eneste aborgineren jeg slo av en prat med var Paul, som viste meg hvordan man kaster boomerang.

Australias urbefolkning kom først i kontakt med hvite mennesker for omtrent 85 år siden, og lever fortsatt veldig i tråd med sine egne tradisjoner. De møter aldri blikket ditt, og setter ikke pris på å bli fotografert.

#5 Ville kameler

Australia_titing_5
Til kamels. Med Uluru i bakgrunnen.

Alle vet at det finnes ville kenguruer i Australia, men visste du at det også finnes mange ville kameler? De brukes til kjøtt -og melkeproduksjon.

#6 Koalapels

Australia_titing_7
Dån! Søtere dyr enn koalaen finnes ikke.

Hvem vil kle seg i pelsen fra disse søte bjørnene? Ingen! Nettopp derfor ble koalapels solgt som chinchillapels. Når det er sagt, så har koalaene sluppet å bli jaktet på for sitt kjøtt, for det smaker visstnok elendig.

# 7 AC/DC 

Australia_titing_3
AC/DC lane i superkule Melbourne.

Ok, så visste du kanskje at rockebandet AC/DC er fra Australia, men det var nytt for meg. Denne gatestubben i Melbourne (som forøvrig var Australias hovedstad tidlig på 1900-tallet) hedrer gæmlisrockerne.

#8 Vindruer

Australia_05
Tunga rett i munnen når shiraz, grenache -og matarodruer skal blandes i Penfolds laboratorium.

Australia var den første vinprodusenten som markedsførte individuelle druetyper fremfor region når det gjelder vin. Derfor er det ikke Barossaviner man kjenner til, men heller shirazvinene til vingårder som Penfolds.

# 9 Billabong

Australia_titing_1
Billabong er et kult klesmerke fra Australia. Vet du hva det egentlig betyr?

Det produseres mange kjente surfemerker i Australia, særlig langs Great Ocean Road i sør. Billabong er et gammelt aborginerord som betyr ‘vannhull’.

#10 Surf som pensum

Australske skolebarn lærer seg å surfe i gymtimene. Hvordan? Det meste foregår som tørrtrening på land, hvor de ligger på et håndkle som de lærer seg å håndtere som et surfebrett. (Jeg rakk dessverre aldri å ta bilde av småttisene som tørr-surfet, ettersom vi alltid kjørte forbi på vei fra A til Å).