When in Rome – drikk kaffe som romanerne

2008-11-29 at 16-31-12
I Dubai er Ravi i Satwa en institusjon. Den beste, og billigste, pakistanske maten. Luksusen ligger kun i smakene.
Når jeg reiser, er jeg bevisst på å alltid oppsøke de lokale butikkene og spisestedene. Der finner jeg utvilsomt den kulturelle forskjellen jeg faktisk har reist for. Uten å utfordre lukte- og smakssansen blir det å reise en mye fattigere opplevelse.
2013-10-17 at 18-17-21
Skal du ha skikkelig kaffe bør du unngå kaffekjedene. Her fra Caffé Fiaschetteria Italiana i Toscana. De har servert kaffe siden 1888.

 

Den første gangen jeg fant Starbucks jublet jeg. Følte meg skikkelig internasjonal, kontinental og trendy, der jeg satt og nippet til min første kaffe latte. Nå vender jeg dem resolutt ryggen, for jeg har smakt bedre, og opplevd mer. På en enkel espressobar i Roma, i Lisboa, på en taverna i Hellas, i en liten hotellobby i Dubai.

2013-10-14 at 20-51-41
Denne familien har solgt ekte italiensk iskrem i flere generasjoner. Città della Pieve, Umbria, Italia. Og pistasjeiskremen smaker nøtter, ikke grønnfarge.

Når jeg reiser, er jeg bevisst på å alltid oppsøke de lokale butikkene og spisestedene. Der finner jeg utvilsomt den kulturelle forskjellen jeg faktisk har reist for. Uten å utfordre lukte- og smakssansen blir det å reise en mye fattigere opplevelse. Jeg hamstrer spiselige souvenirer. Ikke bare forlenger det reisen når jeg kommer hjem. Det gir kjærkommen inntekt til småbønder, håndverkere og andre som gjør stedet jeg likte til noe spesielt.

Har du skyldfølelse for å være rik? Vi også. 

Men ikke alle tenker slik. Da jeg for en del år tilbake dro på firmatur til Penang i Malaysia med en gjeng kolleger, besøkte vi en landsby i fjellene. Jeg hadde, som alltid, gjort research, og funnet ut at de var helt rå på laksa. En tradisjonsrik suppe med sterke smaker av sjømat, kokos, ferske grønnsaker og krydder. Laksastedene var små vogner på fortauet, og oppvasken foregikk samme sted. Mine kolleger rynket på nesen, og ble alvorlig bekymret for min tarmhelse, da jeg våget å kjøpe en stor bolle. Den gikk ned på høykant. De safet, og dro på McDonalds i stedet.

2013-08-01 at 12-45-00
I Hellas finner du mye dårlig turistmat, men for dem som leter venter store matopplevelser. På Mikri Vigla Taverna på Naxos får du rene råvarer fra familiens gård samme sted.

McDonalds har kvernet kjøtt og brød som sine hovedingredienser. To råvarer som ikke befinner seg naturlig i store deler av Sør-Øst Asia, der forholdene ikke egner seg for kvegdrift og korndyrking. Lokalbefolkningen spiser det ikke, og ergo sliter ofte vestlige fast-foodkjeder i Asia med omsetningen. Varene blir stående på kjølelager, som for øvrig også er ukjent mark for mange av de lokalt ansatte, som aldri har måttet kjøle ned matvarer i sin egen hverdag. De spiser jo alt ferskt.

Det neste døgnet dro jeg alene på markedet for å oppdage flere spennende matopplevelser. Resten av følget mitt lå på hotellrommet med magesjau.

Elizabeth S. Lingjærde

Oppdragsgivere:  Allergruppen (Allers, KK), DN Aktiv med flere.
Favorittsted: De greske øyer og alpene. Jeg føler meg halvt gresk etter mange år i landet, og har et dypt kjærlighetsforhold til den greske kulturen. Som aktiv skientusiast og friluftsmenneske elsker jeg aktive ferier, og jo høyere opp, jo bedre!
Beste reiseminne: Nesten umulig å velge, så mange flotte steder jeg har vært. Yemen, med gamlebyen Sana’a og landsbyer på over 3 000 meters høyde, var skikkelig Langtvekkistan. Men, de to beste reisedagene i mitt liv var nok da jeg fløy småfly mellom alpetoppene, kastet meg utfor et stup med paraglider, stod hele dagen på ski i de råeste bakkene, og avsluttet med champagne av beste sort med ski-clubbing på Folie Douce i de franske alper.
[email protected]

Mer fra Elizabeth S. Lingjærde

Lyon, Frankrike i et nøtteskall

Lyon reklamerer lite for seg selv. Internasjonale turister har ikke helt oppdaget...
Les Mer