Ti grunner for å dra til Kapp Verde

Kapp Verde er som den nye gutten i klassen. Han som dukker opp ut av det blå, og gjør verden spennende igjen. Perfekt hvis du er lei av Kanariøyene, men sulten på vintersol.

Kapp Verde strand Boa Vista
Strendene på Kapp Verde er blant Atlanterhavets aller vakreste.

Øygruppen utenfor Senegals kyst regnes som Afrikas tryggeste land, og har fortid som portugisisk koloni. Kapp Verde består av ti større og fem små øyer, og det er først og fremst øyene Sal, Boa Vista og Maio som, med sine lange, hvite strender, er populære blant solturister. Men selvom Kapp Verde fort kan ligne på et nytt Kanariøyene dersom man kun fester blikket på kartet, så er denne øygruppen noe HELT annet. Og det er akkurat det som gjør den så spennende!

Jeg digger Kapp Verde, fordi:

1. Lokalbefolkningen lokker.  Menneskene som bor på Kapp Verde har overlevd i havgapet i århundrer. De har skapt en livsstil som foregår i takt med elementene, og de er vakre! Blandingen av afrikanske slaver og portugisere har blitt til melkesjokoladehud blandet med smaragdgrønne øyne. Et spennende folkeslag det er morsomt å bli kjent med.

Kapp Verde Boavista
Den vesle øygruppen er full av vakre mennesker.

2. Luksushotellene venter. Det er deilig å nyte luksuriøse omgivelser når man er på ferie. Jeg bodde på Riu Karamboa og Riu Touareg på øya Boa Vista. Begge er store anlegg som kjører all inclusive, men ettersom Boa Vista er en såpass uoppbygd øy, så føles det bra å ha alt på et sted.

Kapp Verde luksushotell
Riu Karamboa på Boa Vista er skapt for nytelse.

3. Maten er himmelsk. Det kommer ikke som noen bombe at det finnes lite kjøtt og mye fisk i et øyrike som dette. Kappverdianerne behandler fisken raust med krydderier, eller tilbereder den til perfeksjon på en grill, og tilsetter kun skviset sitron. Øyene er også kjent for sine hummere, som de serverer au naturel.

Kapp Verde gourmet
Nyfanget fisk til lunsj, ja takk!

4. Strendene forteller historier. Santa Maria-stranda på nordkysten av Boa Vista er oppkalt etter det spanske skipet som gikk på grunn her i 1968. Det sies at det ble lurt på grunn av lokale kjeltringer, som festet lys i halen på et esel for å forvirre skipskapteinen til å tro at det var en fyrtårnlys han kunne navigere etter. Skipet inneholdt gaver fra general Franco, som skulle fraktes til Argentina. Det var blant annet sportsbiler, medisiner, mat og klær ombord.

Santa Maria skip Kapp Verde
Santa Maria gikk på grunn utenfor Boa Vista på sekstitallet. Nå har hun blitt selveste symbolet på øya.

5. Øyene er varierte. En av Kapp Verde-øyene heter Fogo, og det er en vulkansk øy som er vel verdt et besøk. Krateret ligger 3000 meter over havet, og inni krateret bor det et værbitt folk, som insisterer på å bo nettopp her til tross for at vulkanen er aktiv og hadde sitt siste utbrudd i 1995. Her har de muligheten til flere avlinger i året takket være den mineralholdige lavaen, og det er først og fremst vindruer de dyrker.

Kapp Verde, Fogo
Det er en helt spesiell følelse å gå inne i et krater. Fogo fascinerer!

6. Det finnes nok å gjøre. Det finnes mye å gjøre på Kapp Verde-øyene takket være det ville, ubebodde landskapet. Lei Quad bikes, og sus avgårde langs strendene. Dra på katamarantur for å se hvaler, lær deg å surfe i Sal Rei, eller hopp i de myke sanddynene i Viana-ørkenen.

Kapp Verde, quad bikes, Boa Vista
Santa Monica-stranden er en av Boa Vistas aller vakreste. Enrica og Andrea fra Genova opplever den med vind i håret!

7. Skilpaddene elsker Kapp Verde. Enorme havskilpadder har alltid brukt Kapp Verdes strender som rugeplass for eggene sine. Er du heldig får du med deg ungenes første ferd mot havet. 

Kapp Verde, skilpadder
Det er kanskje ikke så rart at disse øyene milevis fra land er skilpaddenes paradis.

8. Flyplassen sjarmerer. Etter å ha fått kofferten, venter passkontrollen. Der får jeg øye på dette skjønne skiltet, og skjønner at Kapp Verde er en øy med sjel og lune mennesker.

Rabil, Kapp Verde
Sukk! Går det an å ikke like Rabil lufthavn på Boa Vista?

9. Quinta Spinguera = lave skuldre. Spinguera er en økologisk fargeklatt av et hotell på Boa Vistas nordkyst. Her er du nødt for å slappe av, og italienske Larissa, som driver stedet, gjør det med hundre prosent sjel og tilstedeværelse. Et sted å vende tilbake til fordi det er noe helt annet enn alle andre hotell jeg har vært på.

Kapp Verde, Spinguera, Boa Vista
Drøm søtt. I sengene på Spinguera er du garantert vakre drømmer til lyden av Atlanteren.

10. Jeg går på skattejakt. Kapp Verde er absolutt ingen shoppingdestinasjon. Faktisk finnes det så lite å kjøpe her at det kan være smart å ta med seg alt man trenger av solkrem, toalettsaker, solbriller, osv hjemmefra. Men. De lager fantastiske smykker og interiørartikler med skjellene som finnes i farvannet, så her kan du plukke med deg noe veldig autentisk og originalt med hjem.

Kapp Verde, kunst, smykker
Smykkene på Kapp Verde smaker av saltvann og håndarbeid.
Reiseutgiftene ble delvis dekket av Star Tour

 

Hvordan reiser du?

Reisetid – 9 timer fra Oslo, inkludert en 45 minutters teknisk stopp på Gran Canaria for å fylle drivstoff.

Beliggenhet – 455 kilometer vest for Senegal

Innbyggere – på Boa Vista bor det 6.250 mennesker

Styre – Kapp Verde fikk sin uavhengighet fra Portugal i 1975.

Språk – Portugisisk og creol, noen kan litt engelsk.

Valuta – Escudos, men euro kan også brukes.

Tidsforskjell – minus to timer

Kort oppsummert:

Kapp Verde består av ti vulkanske øyer fordelt på to øygrupper: Barloventoøyene er Santo Antao, Sao Vicente, Santa Luzia, Sao Nicolau, Sal og Boa Vista. Sotaventoøyene er Maio, Santiago, Fogo og Brava.

DAGSTURER

Fogo – Fly til vulkanøya Fogo, en av de andre bebodde Kapp Verde-øyene. Flyturen tar 50 minutter. Vel fremme går ferden mot toppen av krateret 3000 meter over havet. Inni krateret bor det et værbitt folk, som insisterer på å bo nettopp her til tross for at vulkanen er aktiv og hadde sitt siste utbrudd i 1995. Her har de muligheten til flere avlinger i året takket være den mineralholdige lavaen.

Hvalsafari – Speid etter knølhval som kommer til Kapp Verde for å parre seg og å føde i sommermånedene. Utflukten foregår på en lekker katamaran, så her er det også gode muligheter for å toppe opp brunfargen. Det finnes flere turarrangører inne i sentrum av Sal Rei.

Oppdag Boa Vista – Det går unna i jeep på veier som ikke alltid er asfalterte. Opplev den to mil lange og superlekre Santa Monica-stranden, og drøm deg bort i Viana-ørkenen.

Kapp Verde er en av Atlanterhavets vakreste øygrupper. Blogger Øystein har sjekket ut øyhopping i Thailand der han deler sine ti beste øyer med dere.