Galle Fort – Sri Lankas Paris

GalleFort_01
Pedlars Inn er en av de første barene som åpnet i Galle.
Galle Fort er som et Paris som har gått seg vill, og forsøkt å gjenskape seg selv på en annen breddegrad.

Galle, Gål, Gall, Gallé. Hvordan uttaler man egentlig et sted som heter ‘Galle Fort‘? Men la oss hoppe bukk over uttalen. Den er ikke så viktig uansett. Det viktige er følelsen. Og Galle Fort på Sri Lankas sørspiss fikk meg til å føle noe helt spesielt.

GalleFort_03
Gatene i det gamle fortet er fulle av deilige hull i veggen-barer.

Den fikk meg til å føle at jeg kunne ha bosatt meg på Sri Lanka. Kanskje fordi det var butikker og kafeliv her. Brostein i gatene, og lekker arkitektur i kolonistil. Kaffe. Skikkelig god espresso sånn som espresso skal smake. Massasje på et spa som er delikat og innbydende, og lysår unna de improviserte benkene i stua til en familie som antageligvis aldri har satt sine ben på en massasjeskole. Jeg var innom noen sånne før jeg til slutt fant Galle Fort Spa.

GalleFort_04
CrepeOlogy er en av fortets lekreste kafeer. Med egen takterrasse og skikkelig god mat og kaffe.

Gatebildet i festningsbyen minner mye om Europa, bare hakket mer eksotisk, så klart. Som et Paris som har gått seg vill, og forsøkt å gjenskape seg selv på en annen breddegrad.

Et blikk bakover

Galle Fort ble først bygd av portugiserne på 1500-tallet, også kom hollenderne på 1600-tallet og konstruerte det solide fortet som omkranser den vesle byen. Så solid var konstruksjonen, at den reddet innbyggerne da tsunamien rammet hele Sri Lankas sørkyst i 2004. Det er ikke rart innbyggerne er glade i fortet sitt.

GalleFort_02
Utenfor fortet er det tut og kjør i trafikken. Innenfor murene er det velsignet stille.

Det har åpnet mange lekre boutique hotell i fortests gamle hus. Men husk at de er bittesmå, ofte bare med en håndfull rom. Så om du planlegger en tur til Galle, så sørg for å bestille overnatting i god tid. Det blir fort fullt. Vi overnattet på Seagreen Guesthouse, og var veldig fornøyde. Midt-på-treet prismessig, og godt drevet av en mann fra Galle som er gift med en tysk dame. Her er ting på stell, og beliggenheten er sentral med utsikt over fortet.

GalleFort_05
Etter å ha spist curry & rice i tre uker, fråtser vi i pain au chocolat og sprø croissanter på den franske kafeen La Clochette.

Til Sri Lanka med barn? Vi reiste med fire små, og alle elsket det! Les mer her

GalleFort_06
Denne moskeen troner over fortet, et symbol på at innbyggerne i stor grad er muslimske.
Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Vibeke Montero

Meslingutbrudd i Kroatia

MMR-vaksine før reisen? Det er et spørsmål du bør ta stilling til...
Les Mer