IMG_9490

Hvor kan du få med deg fire tenåringsgutter i den verste spillalderen? Jo, til et levende slott, stint av historie!

Du er en bekymret mor eller far, med en ungdom som nærmest har sluttet å kommunisere. Han eller hun sitter fordypet foran data- og TV-spillene, skumle bøker og fantasyfilmer. Det de færreste foreldre har forstått, er at den parallelle virkeligheten de lever seg inn i har hentet det meste av sin inspirasjon, kulisser, myter, scenografi, figurer og dramatikk fra gammel historie. Ofte fra middelalderen og renessansen. Skal du lokke med noe bedre, så lokk med en 3D versjon. The real thing.

IMG_9326
Tre mødre og fire sønner gjorde London på en helg, og Henrik den VIII var en høydare!

Dra derfor til London, vår vestlige sivilisasjons stormaktsentrum. Storbyen er stappfull av skatter som bare venter på en nysgjerrig ungdom fra Norge. Men hvor skal du begynne? Stikk selvsagt innom Westminster Abbey, hvor store vitenskapsmenn og andre viktige sivilisasjonsbyggere ligger begravet. Men, den største, og mest levende opplevelsen, får dere utenfor London, hjemme hos Henrik den VII, alive and kicking!

Ut i verden – uten sikkerhetsbelte

IMG_9537
Richmond upon Thames er superkoselig. Her sitter en gjeng og hører på utendørskonsert, rett før tidevannet flommer.

Vi tok tuben til Richmond upon Thames, i seg selv en superidyllisk liten engelsk landsby ved Themsens bredder. Ypperlig for lunsj og litt shopping på veien til eller fra. Derfra hopper dere på bussen som går til Hampton Court. Også den snor seg gjennom den postkortvakre engelske landsbygda, før dere står foran Hampton Court Palace.

IMG_9525
Her jobbet og bodde en drøss mennesker, hvorav mange barn, fra 1500 tallet til 1760. Da opphørte det å være kongelig bolig. Før den tid ble det bygget på, slik at slottet har en unik arkitektur i både tudor- og renessansestil, omringet av enorme og praktfulle hageanlegg.

Bryr ungdommen seg om engelske hageanlegg?

IMG_9532
Engelske gartnere stiller i særklasse.

Når trærne ser ut som de tilhører en surrealistisk scene i Alice in Wonderland ja! Og når hekken de går forbi viser seg å skjule en myteomspunnet labyrint!

IMG_9535
Noe for hekken hjemme?

Førstemann ut igjen blir mye, mye vanskeligere enn man tror…

Men hvor er Henrik?

henrik8
Henrik den VIII vandrer fortsatt rundt han!

Han dukker plutselig opp, i samtale med en kvinne om hvem han burde gifte seg med neste gang. Har hodene trillet igjen? I vinduet står en fortvilet kvinne og klager sin nød til en som må være hennes hemmelige elsker…

I spisesalen står det skrevet underlige, merkelige og spennende fakta på bordduken.

IMG_9495
Prins Edvard (17) prøvesitter stolen til Henrik VIII.

Vi får prøvesitte kongens bord, og skåle med tinnpokaler.

På vandring gjennom slottets utallige rom, saler, borggårder og ganger, titter vi inn i alt fra et kongelig sjokoladekjøkken til soverom, og hører plutselig sang som er så vakker at den kjennes helt magisk.

IMG_9511
Britiske sølvstruper

Det er et engelsk guttekor som øver i kapellet. Er engelske gutter født med sølvstruper? Så fint å oppleve at manndom kan uttrykkes med mer enn fotballbein og kongemakt.

Ikke bare historien blir levende her, men livet føles plutselig veldig mye bedre, i virkeligheten.

IMG_9493
Interiørideer til hytta på fjellet?

Fakta:

Hampton Court Palace er et tidligere kongelig palass i sørvestlige London i England, i distriktet Richmond upon Thames på grensen med grevskapet Surrey. Palasset er lokalisert rundt 19 km sørvest for Charing Cross og oppover mot strømmen fra sentrale London på elven Thames. Stedet er åpent for offentligheten som en betydelig turistattraksjon.

Slik kommer du dit:

Det går tog fra London Waterloo, som broker 35 min. ut.
Eller tog til Richmond upon Thames, og derfra buss nr R68 til Hampton Court

Åpent året rundt

Les litt om slottet på Wikipedia

Og på slottets egen hjemmeside

Palassets parkanlegg er stedet for en årlig festival, Hampton Court Palace Festival, og blomstershow, Hampton Court Palace Flower Show

Hjelp, barnet mitt vil ha en cocktail