2013-03-18 at 18-52-28
Samtidskunst er gøy! (Foto: Copyright Christine Istad)

Du trodde Dubai var et slags Las Vegas? Eller, en underavdeling av Saudi-Arabia? Der kvinner er redusert til spøkelseskladder, og alt er bare trist?

Nope. Dubai er mer som Midt-Østens New York. Nå vrimler det av spennende samtidskunst i Emiratet.

Jeg har nemlig bodd der noen år, og vært tilbake et par ganger siden. Medias stereotype fremstilling av min tidligere hjemby irriterer fletta av meg. Arabere er dessuten like ulike som oss europeere.

2013-03-18 at 15-47-20
I gamlebyen Bastakya boltrer unge håpefulle kunstnere seg, mer eller mindre helsubsidiert av Sheikhen.

Dubai gikk fra camels to cars på én generasjon. De gamle gutta som bygget landet er stolte, flotte karer med store visjoner, og ikke redde for å slippe til alt av kreativitet, ideer og folk som kan sette dem ut i live. Siste stuntet til Sheikh Mohammad bin Rashid er å oppnevne ministre for Happiness, Youth, Tolerance and the Future. (Finger’n til Trump…) Så lenge du har cash til å betale for deg, er du velkommen enten du er jøde, homse, blondine, våpensmugler, menneskesmugler, diamantsmugler, hore eller mafiaboss. Bare ikke si det høyt liksom. Det er tross alt grenser for liberal innstilling i en ørken omgitt av moralens verste voktere. Dubai er en frihavn. Det er det de lever av, ikke olje. No kidding. Tror du meg ikke, kan jeg anbefale et par bøker som gir innsikt.

city-of-gold-dubai-and-the-dream-of-capitalism

Jim Krane – City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism

og

From Rags to Riches: The Story of Abu Dhabi. M.A. Fahim

 

Samtidskunst i Dubai

Siden byen har reist seg fra sanden, der folk levde av tilnærmet ingenting, har de bygget lag på lag med nivåer som skaper en sivilisasjon. Mat, trygghet og tak over hodet utgjør grunnlaget. Deretter baller det på seg, og toppen av denne behovspyramiden heter kunst. Samtidskunst. DER er Dubai nå. Mens det koker i de fleste nabolandene, svulmer friheten i Dubai. De kommer flyktende og tilreisende fra New York, Paris, Bagdad, Damascus, Delhi, Tokyo, Reykjavik, Kairo og Ryad, for å nevne noen få.

 

2013-03-19 at 12-58-05
Arrangører, og vår hjemlige samtidskunstner Christine Istad (til h.)

ART Dubai er blitt en av verdens mest spennende eventer, fordi kunstnerne har mye å uttrykke av sinne, frustrasjon, nevroser, psykoser, fremtidshåp og apokalypser. Mens vi i vesten har det så bra at rumpa til Marianne Aulie er det mest provoserende vi kan finne, er det andre baller og bomber i Midt-Østen.

Se bilder av det diskrete boutiquehotellet i Dubais ørken

2013-03-19 at 11-25-24
Man får mange inntrykk under ART Dubais mange uttrykk.

High society

Jeg var der sist med vår norske samtidskunstner Christine Istad, for en reportasje i magasinet KUNST. Vi var sjokkerte over å være de eneste fra Norge…(i embeds medfør altså). ART Week er en hel uke med kunst i hele emiratet. Artists in residence, åpne gallerier, vernissager, bestillingsverk and the works.

2013-03-19 at 10-56-05
Pressefolk fra hele verden, og kun lille meg fra Norge.

Det betyr happenings, mingling, party, foredrag, film og nettverking i en 1001 natt atmosfære, slik bare Dubai klarer det. Vil du oppleve Dubai på en banebrytende måte, så hiv deg rundt NÅ. ART Dubai 2016 holdes 16.-19. mars. Da er også klimaet perfekt, så ikke glem bikinien. Men, ta med pent antrekk og høye hæler for kvelden. Du skal tross alt mingle med noen av verdens største og toneangivende kunstsamlere, gallerister og kunstnere.

Enjoy!

2013-03-19 at 11-09-25
Jada, du får shoppet også. Messebutikken er full av lekkert stash fra lokale designere, som disse silkeskjerfene.