Altså, hvor deilig er det ikke å fly direkte fra Oslo til Mexico og garantert vintersol! Endelig er Mexico tilbake på charterkartet med direktefly (en komfortabel Dreamliner), og TUI flyr direkte fra Oslo til Cancun den 8. februar 2024 og den 14. mars 2024.

Her er 5 spennende tips til hva du kan gjøre i Mexico!

1. All-inclusive på Riviera Maya

Mexico hotelltips Mahekal
Vibeke og Glenn fra Oslo nyter deilige feriedager på Hotell Mahekal. Foto: Vibeke Montero

De fleste som reiser til Mexico går for en all-inclusive-løsning langs Riviera Maya, som strekker seg fra Playa del Carmen til Tulum. Her finner du store resorts som har alt fra strandlinje, bassengområder, barer, flere restauranter og underholdning. Rett og slett all-inclusive. Etter å ha overnattet på fire ulike hoteller her, anbefaler jeg Mahekal Beach Resort. «Mahekal» betyr magisk på mayaspråket, og magien ligger i at bungalowene er lave – altså ingen monsterbygg, og at stemningen er rolig og behagelig. Stranden er vakker, og det suser svakt i palmeblader. Det er et estetisk sted, der du garantert reiser hjem med nye følgere på Instagram.

Anbefaler Mahekal

Jeg var så heldig å møte gode venner på Mahekal, Vibeke og Glenn, som jeg har reist til Madeira med før. Da var de fotomodellene mine, og gjett om de fortsatt er det! Maken til vakkert og lykkelig par har jeg sjelden møtt. Og jeg vet at hvis det er bra nok for Vibeke, så er det bra nok for de aller fleste. Hun gjør alltid grundig research før hun reiser. Hun kunne fortelle meg at dette var et hotell de begge likte veldig godt, og at de allerede planlegger et nytt opphold.

2. Fargerike Holbox – Mexicos svar på Thailand

Holbox Mexico

Det ligger en liten øy, to timers kjøring fra Cancun + en 1/2-times fergetur fra Chiquila. Den er 40 km lang og knapt 1 km smal, og er kjent for sine små, personlige hotell, samt et lite sentrum med fargerike gatemalerier og deilige restauranter som ikke koster skjorta. Det finnes ingen asfalt i gatene, så glem biler og femstjerners luksus. Følelsen er litt backpacking i Thailand.

Charter til Holbox

Du kan også reise til Holbox på chartertur med TUI, og da er transporten fra Cancun inkludert. Først fraktes du til fergeleiet i Chiquila, der sjåføren gir deg en fergebillett. Så hentes du i den lille, søte havna i Holbox av en ATV (all-terrain vehicle). Sjåføren er som regel en kvinne med muskuløse overarmer. Jeg reiste til Holbox for første gang i 2012, og da svømte jeg med hvalhai. Det kan man gjøre her i sommermånedene, og jeg anbefaler det på det varmeste! Jeg var også tilbake på Holbox i 2021 og nå i 2023. Denne gangen bodde jeg på Paraiso del Mar, som jeg dessverre ikke anbefaler fordi det er litt slitent og dårlig vedlikeholdt. Tidligere har jeg bodd på Mystique Holbox og Villas Flamingos som jeg absolutt anbefaler!

Fergen fra Chilaquila til Holbox tar ca. 1/2 time. Foto: Vibeke Montero
Hvalhai Holbox
Tenk at jeg har svømt med verdens største hai! Hvalhai kan bli over 18 meter lange. Foto: Casa Sandra
Mexico Holbox hotell
Hotel Mystique er en nydelig og moderne base på Holbox. Foto: Vibeke Montero

3. Ny charterdestinasjon i Mexico: El Cuyo

Mexico El Cuyo gatebilde
Oppdag El Cuyo i sakte fart – det har du tid til! Foto: Vibeke Montero

Jeg synes alltid det er superspennende når reisearrangørene introduserer nye reisemål, og El Cuyo er absolutt en sprek satsing av TUI. Endelig et sted uten masseturisme. Har du sansen for det autentiske og følelsen av å oppdage noe nytt, så vil du falle pladask! Det gjorde jeg. Vi bodde på hotellet Dos Mares, og hadde en hotellinspeksjon på søsterhotellet LunArena. Førstnevnte er absolutt å anbefale, med lekkert interiør der nøkkelord er betong, makramé og treverk.

Vill og vakker strand

El Cuyos store attraksjon er den lange, deilige stranden som har bevart sin ville karakter. Her finner du hverken solsenger eller strandbarer, så dette er et sted for deg som trives i naturlige omgivelser. Kokospalmene troner i det ellers flate landskapet, og er du heldig kan du se både flamingoer, rokker og delfiner.

El Cuyo i Mexico
Vilt vakker strand i El Cuyo. Foto: Vibeke Montero

Høydepunktene i El Cuyo er å leie sykkel og oppdage stedet i sakte fart. Det er minimalt med trafikk, og gatene er laget av sand. Sving innom moloen og se etter delfiner, før du tråkker deg videre inn i sentrum, som egentlig bare består av et par, tre gatekryss. Her møter du lokalbefolkningen, som har et bevisst forhold til den spe turismen. De ønsker at El Cuyo skal forbli slik det er, og har hverken sansen for høyhus eller massiv utbygging.

Cafe i El Cuyo
Naia Cafe serverer sunn og hjemmelaget mat. Jeg valgte «arepas med soppstuing». Foto: Vibeke Montero

Eneste ulempen

Det finnes flere koselige restauranter i El Cuyo, der maten smaker godt og margaritaene er iskalde. Det eneste jeg ikke likte med dette reisemålet var at vi opplevde store mengder mygg, som oppførte seg svært lite gjestmildt. Husk å ta med myggspray og heldekkende plagg. Det er visst ikke alltid like ille der i følge de jeg snakket med, og den dagen vi dro, var myndighetene i gang med omfattende spraying. Husk at denne delen av Mexico ligger i dengue-beltet, så jeg anbefaler virkelig å beskytte seg mot de små blodsugerne.

4. Cenotes og pyramider

Det som virkelig løfter Yucatan-halvøya til noe mer enn en vanlig solferie er muligheten til å fordype seg i naturens hemmeligheter og mayaenes pyramider.

cenote i Mexico
Cenoter er en spennende opplevelse for små og store. Det finnes over seks tusen cenoter på Yucatan-halvøya. Foto: Vibeke Montero

La oss starte med cenotene, som er store synkehull som går ned til grunnvannsspeilet. Mayaene brukte disse som offerbrønner, og alle har sitt særpreg. Noen er dype og brukes til grottedykking. Andre er grunne og har fantastiske dryppstensformasjoner. Det finnes mange organiserte turer som du kan bestille på hotellet, og man utrustes med flytevest.

pyramide i Mexico
Coba-pyramiden er ikke like kjent som Chichen Itza, men en minst like flott opplevelse. Foto: Vibeke Montero

Mayasivilisasjonen preget Yucatan før den spanske erobringen på 1500-tallet. Mayariket ble aldri noe stort imperium, ettersom de slåss seg imellom, men kulturen deres har likevel preget ettertiden. Hør bare her: De oppfant sjokolade, gummi og tallet null! Mayaene var også avanserte astronomer, som hadde en dypere og mer korrekt forståelse av himmellegemenes bevegelser enn sine spanske erobrere.

5. Mexico er ikke komplett uten ekte taco!

Glem norsk taco. I Mexico bruker de sjelden kjøttdeig, rømme eller ost. Derimot tryller de frem de mykeste maislefsene, og fyller dem med langtidsstekt svinekjøtt, biffhakk og sjømat. Mexicansk taco er små munnfuller, og perfekt tilbehør er smørmyk guacamole med hjemmelagde totopos (det vi kaller nachos). Ah, så godt! Er du glad i sjømat, må du også smake på lokal ceviche. Caramba, så godt, sunt og fresht!

__________________________________

Fakta:

TUI flyr direkte med Dreamliner fra Oslo til Cancun den 8. feb og den 14. mars 2024.

Utreisen tar 10 timer og 55 min, og hjemreisen tar 9 timer og 25 min.

Priseksempel: 2 uker på Hotel Dos Mares på det nye reisemålet El Cuyo koster 46.520 kr for to personer, inkludert frokost. Du kan også velge en komboreise, der du kombinerer flere ulike destinasjoner (det hadde nok jeg gjort!).

__________________________________

Til info: Bortebest var invitert på pressereise med TUI for å utforske det nye reisemålet El Cuyo. På slike reiser legges det ingen føringer for hva jeg skal skrive, og jeg står fritt til å dele mine egne meninger - noe jeg alltid gjør.