Foto: FRAN FERNANDEZ

Det beste stedet å lære spansk er ikke i et klasserom. Men sammen med Ángel, Juan og Marco.

Det er de som lærer deg å si hva du vil i imperativ: Abrazame! (klem meg). De forteller deg hva kroppsdelene heter: manos (hender) og kanskje også nalgas (rumpe). De lærer deg hva de forskjellige rettene på menyen er og hvordan be om det: Tamal y chocolate, por favor! (om du er i Colombia) og søte, kjærlige ord: mami, mi cielo og mi amor. Og ingen er bedre skikket til å lære deg forskjellen på de to formene for preteritum som brukes i spansk så det sitter i margen din til evig tid: Yo te amaba. Tu me mentiste (jeg elsket deg. Du løy for meg).

Dette har vi hørt av en venn.

Har du ingen språklærer av denne typen, kan du prøve disse alternativene.

Lær deg spansk i Salamanca, Spania

– Salamanca har spesialisert seg på å lære bort språk. Her er det språkskoler basert på både interesser og fag. Vil du ha et medisinsk språkkurs får du det, vil du bare lære deg spansk så du kan holde praten i gang på golfbanen, får du det. Det finnes også språkkurs for pensjonister, sier Carmen Ballestores, direktør for Salamanca Ciudad del Español, en organisasjon som markedsfører Salamanca.

Salamanca har en 800 år lang tradisjon som undervisningsby. Kong Alfonso XI grunnla nemlig universitetet i Salamanca i 1218. Tre århundrer etterpå studerte 6 500 mennesker her, og universitetet ble støttet finansielt av både kirken og kongen.

I 1929 satte universitetet i Salamanca opp et kurs i språk- og kulturstudier for utenlandske studenter. Dette tilbudet er senere utvidet, og mange tusen studenter fra hele verden kommer til byen for å gå på nybegynnerkurs eller ta helårskurs i for eksempel spansk litteratur. Men det er 20 andre språkskoler i den vesle byen.

5 fine yogasteder

DELE-sertifikat

Her kan du ta et såkalt DELE-sertifikat. Det står for «Diplomas de español como lengua Extranjera» og er et velrenommert språksertifikat som utstedes av det spanske departementet for utdanning og kultur i samarbeid med Instituto Cervantes og Universitetet i Salamanca. Du kan disse prøvene i flere land verden over. Diplomene finnes i flere vanskelighetsgrader – fra A1 som er den enkleste, til C1 som krever at du har svært gode spanskkunnskaper. Mange skoler i Salamanca gir sine studenter den opplæringen som er nødvendig for å bestå eksamen. Lånekassen gir stipender til å ta dette kurset under bestemte betingelser. Testene gjennomføres på godkjent senter, og alle nivåer består av følgende punkter:

* Leseforståelse
* Skrivedel
* Lytteforståelse
* Grammatikk og ordforråd
* Muntlig del

salamanca-21
Det er alltid stor stemning i sentrum av Salamanca om kveldene. Foto: Fran Fernandez

REISEFAKTA: Salamanca

Hvorfor dra dit: Man drar for å lære spansk, spise godt og se den vakre arkitekturen fra tidlig og sen middelalder. Legg merke til den utsøkte kalligrafien som er brukt i skiltingen. Flere av byens vakre middelalderbygg står på UNESCOs liste over særlige viktige kulturskatter. Klimaet er både kjøligere og tørrere enn hete Madrid. Salamantinerne hevder at de har Spanias vakreste plaza. Byen har et heftig og mangfoldig uteliv og dessuten et rikt kulturliv.
Skoler: Flere norske høyskoler og universiteter har ulike samarbeid med universitetet i Salamanca. Språkreisebyrået, www.sprakreisebyraet.no, selger språkreiser til Salamanca. Det er også mulig å ta kontakt med en språkskole direkte.
Reisen dit: Fly til Madrid. Tog til Salamanca fra Madrid tar vel 2,5 timer og koster cirka 25 euro for en tur-retur-billett. store flyselskaper som flyr ut fra Norge har Madrid på sitt destinasjonskart.
Bo: Både norske og spanske språkskoler er behjelpelige med finne bolig. Språkskolen Don Quijote tilbyr blant annet overnatting hos vertsfamilier.
Pris: Et to ukers sommerkurs à 3 timer per dag for internasjonale studenter koster 530 euro.
Mer om språk i Salamanca:

www.espanolensalamanca.com
www.usal.es
www.spanishcourses.upsa.es
http://diplomas.cervantes.es
www.donquiote.org
www.salamanca.es

Lærer-Centro-Linguistico-maya-Antigua-Guatemala-800-IRH
Spansklærer Sonja ved Centro Linguistico Maya i Guatemala halte meg gjennom konjunktiv og var like blid selv om hun måtte gjenta de samme reglene om og om igjen.

Antigua, Guatemala

Den vesle byen Antigua i Guatemala har spesialisert seg på lære utlendinger spansk. Her finnes det mange språkskoler som tilbyr både gruppeundervisning og timer med din egen lærer. Også her kan du ta den såkalte DELE-prøven i spansk.

Selv har jeg tatt en til en-undervisning i en måned på Centro Linguistico Maya. «Min» dyktige lærer oppdaget raskt hva jeg var svak på og hun brukte flere metoder på å få meg til å forstå hvorfor og på gammeldags terping og pugging. Undervisningsdagen startet klokken 8 om morgenen. Jeg syntes det var deilig å spasere gjennom de gamle brosteinslagte gatene og høre folk klappe sammen tortillas til frokost, mens de omkringliggende vulkanene slapp ut røyksignaler.

Den spansken som snakkes i Guatemala og Latin-Amerika, skiller seg noe fra språket i Spania, både når det gjelder gramatikk og uttale. Den ene måten er nok ikke mer riktig enn den andre, til tross for at man både i Spania og Latin-Amerika kniver om hvem som har den «reneste» spansken. Det er mer som dialekter å regne og har du lært spansk i Latin-Amerika får du ikke problemer med å forstå spansk slik det snakkes i Spania.

REISEFAKTA: Guatemala

Inga-Antigua-Guatemala-800
Her er jeg på vei til skolen om morgenen.

Hvorfor dra hit: Antigua er en vakker by som ligger 1 500 meter over havet. Den er bygget av de spanske erobrerne og står i dag på Unescos verdensarvliste. Språkskolene har blitt en viktig industri og skolene holder høy kvalitet og er svært rimelige. Latin-Amerika er en spennende og mer ukjent for nordmenn. Det er også interessant å se maya-kulturen i området.

Skoler: Det er flere språkskoler i byen:
www.donpedrospanishschool.com
www.spanishacademyantiguena.com
www.ixchelschool.com
Reisen dit: Fly til Guatemala by. Prisene starter på cirka 14 000 kroner. Antigua ligger cirka 45 kilometer fra Guatemala by. Det går vanlig busser og minibusser til Antigua, men du kan også ta drosje. Noen av språkskolene er også behjelpelig med skyss.
Bo: Det er mange overnattingsmuligheter i Guatemala. Bo på hotell eller lei deg et rom. Noen av språkskolene kan også finne en vertsfamilie til deg. Da kommer du til å få et fabelaktig utbytte av oppholdet.
Pris: Du får mye spanske for pengene i Antigua. På Centro Linguistico Maya koster 20 timer spansk 150 dollar, overnatting 90 dollar og registreringsavgift 25 dollar.  Det er mange turister i Guatemala og prisene er derfor kunstig høye. Du kan fint leve rimelig om du spiser på der hvor de lokale spiser og ikke de overprisende spisestedene drevet av utlendinger.
Sikkerhet: Det er en viss kriminalitet i Guatemala og under mitt opphold, ble en hel kafé utsatt for væpnet ran. Ingen kom til skade.

Vær klar over dette når du reiser til Cuba