Det finnes steder som gjør deg kysseklar og amorøs bare fordi omgivelsene er så himla vakre. I dag er det Valentinerdagen, og her har vi samlet tipsene som gjør oss mo i knærne.

Inga faller pladask i Roma, og særlig Trastevere.

Han har fra første øyeblikk alltid ofret godbitene til meg. Den siste kjøttbollen eller den beste konfektbiten, for eksempel. Derfor kaller jeg ham ofte for Landstrykeren. I Roma er han virkelig i sitt ess. Her er det tusenvis av kjøttboller og sjokoladebiter han kan velte over på min tallerken.

– Prøv denne, sier han og putter en sitronkremkonfekt fra butikken til den 90 år gamle Leonida i Valzani  inn i munnen min.

Butikken ligger i arbeiderbydelen Trastevere, som ligger på elven Teveres vestre bredd (Trastevere betyr også «over Tevere») Det er det som er så spesielt med Roma. Uansett hvor du går, så vil det alltid dukke opp en skatt. Og det behøver slett ikke å være et arkitektonisk vidunder, det kan like gjerne være en  godteributikk. Her får kjærester alltid noe å dele.

Det er deilig å slentre rundt i Tevere. Det er daglig rundt 100 000 turister på besøk i Roma. Det vil si at det cirka 40 millioner mennesker besøker Roma hvert år.  Det betyr at det til en hver tid er stor trengsel i sentrum og i områdene rundt de verdensberømte attraksjonene som Spansketrappen, Pantheon og Trevi-fontenen. I Trastevere er det fortsatt litt blass til beina. Få skritt fra Leonidas sjokoladeforretning, ligger en av Romas eldste kirker, Santa Maria, som historikerne anslår ble påbegynt allerede 350 år e. Kr. Sola faller hvitt inn gjennom kuppelen og lyser naturlig opp; her kan du sitte og kontemplere over det utrolige mosaikkarbeidet uten at noen dulter bort i deg. Det er sjeldent og etterlengtet.

Solen er den samme, men når den går ned over Roma, blir lyset mykt rosa, slik det bare blir ved Middelhavet.  De gamle gårdene med tørkesnor og blomsterpotter og de mange parene som kysser og klemmer legger føringer på sinnsstemningen. Det bli pastamiddag i et smug – og dem er mange av. Så klart sitter parene tett og de italienske mennene ser alle ut til å kjærtegne sine donnaer.

Italienerne er så romantiske, sukker jeg.

Tro om igjen, skatt, sier Landstrykeren. –85 prosent av 33 år gamle menn bor hjemme hos mamma. Det er derfor de har råd til både kasjmir og restaurantmiddager. Så, ta den siste gnoccien, du, sier han og legger ut for middagen.

Inga og hennes Landstryker dyrker kjærligheten i Trastevere. Foto: Fran Fernandez

Vibeke faller pladask i Venezia, og regn er ingen hindring.

Har du hørt om Veneziaeffekten? Ikke? Det er den som får deg til å se hvor vakker kjæresten egentlig er. Den som får kelnerne til å rope ‘amore!’ når dere lener dere inntil hverandre på en av byens over firehundre broer. En gondol duver nesten lydløst forbi, og lager smaragdgrønne ringer i kanalen. Kjærestepar forsyner seg grådig av hverandre og av byen, og hever man blikket står det innglassede Madonnaer og øser av sin velsignelse. Jeg smelter nesten, dette er romantikk på italiensk!

Neste gang Veneziaeffekten slår til er jeg bedre forberedt. På en vaporetto fra Rialto til Markusplassen blir jeg stående ved siden av et fransk ektepar i femtiårene. De er tydelig fascinerte av byen, hun tar over hundre bilder på under ti minutter. Og pang, så skjer det, rett foran øynene mine. De blir plutselig veldig betatt av hverandre. Han kysser henne på pannen, dytter kjærlig på plass en hårlokk som har forvillet seg ut av silkeskjerfet hun har på hodet. Hun har helt glemt at hun ikke er seksten år lenger, og ser stormende forelsket ut når hun legger armen rundt ham og tar en ubevisst Kate Winslet à la Titanic akterut på vaporettoen. Det er godt mulig at gammel kjærlighet ikke ruster, men hva kan være bedre enn å se den pulsere?

Er du ekstra heldig står Markusplassen under vann, det skjer støtt og stadig i vintermånedene. Da balanserer dere på provisoriske stillas som settes ut, eller du hopper på kjærestens rygg og lar ham frakte deg galant til du står tørrskodd på høyere grunn.

Et vått Venezia er noe av det mest romantiske jeg kan tenke meg. Cata og Hannes fra Wien er enige.
Et vått Venezia er noe av det mest romantiske jeg kan tenke meg. Cata og Hannes fra Wien er enige.