Skiferie i Sveits kiler deilig i magen! De sveitsiske alpene betyr snødekte tinder med perfekte skiforhold i høyden, og varmt vårvær i dalene. En skiferie i Sveits passer for deg som elsker kontraster, kvalitet og alpine rekorder.

>> 7 grunner til at jeg er hooked på skiferie i Alpene

Sveits: Skiferie i World Cup-bakke

Det er med ærefrykt at jeg står på toppen av fjellet Lauberhorn, i starthuset til World Cup løypa på 4,3 km. Aksel Lund Svindal har stått til gull her, i likhet med Kjetil Andrè Aamodt, Lasse Kjus, Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen. Fartsrekorden er 160 km/t i det heftigste henget ned mot Wengen.

Nå skal jeg selv fyke ned bakken, med utsikt til Mürren, der verdens første VM i alpin ble holdt i 1921. Huj som det går! Bakken ender midt i landsbyen Wengen, slik at det siste partiet blir som en susende sightseeing. Gøy – og vakkert!

Skiferie i Sveits er mer enn ski. Alpene byr på zipline og klippevandring.
Utsikt fra gondolen opp til skiområdet First, der du kan prøve zip line, klippevandring og «sky walk», pluss akebakke.
Skiferie i de sveitsiske alper er kultur.
Alle bygg er pålagt å bruke lokalt trevirke i tradisjonsrik arkitektur. Slik bevares et av verdens mest attraktive kulturlandskap.

Tips til skiferie i Sveits

Hele området ligger under Jungfrau Ski Region (Grindelwald-Wengen, Grindelwald-First & Mürren-Schilthorn ski area) med 211 kilometer bakker i hjertet av Sveits, som kalles Bernese Oberland. Pepret med idylliske landsbyer og fjellbygder, som ligner virkelighetstro versjoner av Märklin togsett. Et eventyrland med beitemark, chaleter, tømmerkoier og lubne grantrær mot spektakulære, snødekte tinder.

Tog er tøffest

Sveitsiske alper med tog
Jungfraubahn er Europas høyeste jernbane, der endestasjonen Jungfraujoch ligger på 3454 moh.

Selv har jeg kommet meg til toppen av dette skiparadiset fra mitt luksushotell i Interlaken med tog, gondol og stolheis. Alle med fantastisk utsikt. Ski in/ski out er ikke alltid det beste valget. Da går man jo glipp av selve reisen, inkludert møte med hyggelige turister fra hele verden.

Sveits – toppturene du ikke glemmer

Det er smidig å dra på skiferie i de sveitsiske alper med tog, takket være infrastrukturen for miljøvennlig kollektivtrafikk. Fra de fleste byene i Sveits kan du nå en alpetopp, bilfritt, på under tre timer. Og da snakker vi opptil tre tusen høydemetre. Tindene rundt meg rager derimot over 4000 m.o.h. De mest kjente er Jungfrau (jomfruen) og Mönch (munken). Ved siden av dem vokter Eiger (3970 moh), hvis nordside er en pyramideformet vegg som ble besteget for første gang i 1938 av et tysk-østerrisk lag. En av de sveitsiske alpenes alpenes farligste ruter.

Femstjerners luksushotell og SPA

Men la meg ta deg tilbake til min morgen i Interlaken. Der fiffen har feriert siden midten av 1800-tallet. Da ble det bygget en rekke storslåtte hoteller på den store sletten mellom to innsjøer, derav navnet Interlaken (= mellom to sjøer). Sletten brukes til både skøytebane og landingsplass for stedets mange ihuga hangglider-entusiaster. Som fargerike sommerfugler svever de over meg i solen som steker hett, selv i mars.

Å sveve i det sveitsiske alpelandskapet er vakkert
Hanggliderne svever som vakre sommerfulger i alpelandskapet.

Hotelltips for livsnytere

Kurbad var på moten for et par hundre år siden, og jeg bor på det staseligste av dem alle; Victoria Jungfrau Grand Hotel & SPA. Sveits er jo synonymt med luksushoteller. Når jeg ikke ligger i telt, så elsker jeg luksus, og hvilken luksus!

Alpeferie i Sveits
Victoria Jungfrau Grand Hotel and SPA

Postkortvakkert kulturlandskap i de sveitsiske alper

Skiferie i de Sveitsiske Alper
Et skieldorado i verdensklasse mellom Grindelwald, Wengen og Mürren.
Gondol Sveits
Eiger Express svever over arenaen for den årlige musikkfestivalen Snowpenair, rett utenfor Grindelwald terminal. Knutepunktet for gondoler, tog og busser. Her tar jeg bilde over konserten til den tyske superstjernen Helene Fischer.
Sveitsiske alper - skiferie for livsnytere
Bare i Sveits: Cliff Walk by Tissot, med utsikt fra skiområdet First, mot mange tinder over fire tusen meter.

Du behøver ikke å være på skiferie i Sveits for å ha glede av Grindelwald og omegn. Tog og gondoler frakter deg dit du vil, enten du ønsker knallgod lunsj i en varm solvegg på over to tusen meters høyde, nyte utsikten fra en sky walk, suse ned en zip line, vandre på flotte stier i snøen eller suse ned verdens lengste akebakke. Men, det mest spektakulære er….

Overraskelse: Champagnebar i en isbre

Champagne i de sveitsiske alper
The Sphinx øverst til venstre byr på fantastisk utsikt, og er et astronomisk obervatorium. I huset under kommer du til restauranter, butikker og isbaren inne i selve isbreen, som er alpenes lengste på ca 22 km.

På slutten av 1800-tallet fikk en eksentrisk forretningmann i Zürich den ville ideen å bygge en jernbane til Jungfraujoch, platået over alpenes største isbre (ca 22 km lang). Toglinjen er strategisk plassert mellom de to tindene Mönch og Jungfrau. Toget måtte føres inn i fjellet, gjennom en Z formet tunnel, som ble hogget ut for hånd. I 1912 stod den ferdig, og fraktet de første turistene opp til toppen på 3454 m.o.h. Det er fortsatt Europas høyest liggende togstasjon.

Nå flokker det rundt en million turister årlig til stasjonen, som er utvidet med en astronomisk observasjonspost kalt Sphinx, med restauranter, sjokoladebutikk, underjordisk opplevelsessenter og en isbar inni isbreen, med perfekt kjølet champagne!

Isbre i Jungfraujoch i de Sveitsiske alper
Kultivert pit stop
Ice Age i de Sveitsiske alper
Der er´n! Hovedpersonen i Ice Age!

Så om du skal besøke Alpene en gang i livet, så har Sveits alt du drømmer om, selv for en fjellvant og bortkjemt nordboer.

Reisefakta Sveitsiske alper

Kart: Bergfex.com

Fly

Det går direktefly med både SAS, Flyr og Norwegian fra Oslo til Genève eller Zürich på rundt 2 t 20 min fra ca. 1500,- kr t/r. Deretter er det tog som gjelder. PS: Hvis du tar med ski, må du sjekke om dette er inkludert i billetten eller ikke på forhånd.

Tog

Sveits ruler på gode og presise togforbindelser. Du finner lett frem med appen SBB. tast inn hvor du er og hvor du skal. Den gir svært gode beskrivelser av hvordan du finner frem til de ulike perrongene og togene. De fleste store togstasjoner har et shoppingsenter der du kan handle nødvendige varer i underveis.

Swiss Travel Pass

En skiferie i Sveits kan fort bli rimelig med dette passet, som gir deg ubegrensede reiser med alt av kollektivtransport, inkludert gondoler osv (eller sterkt rabattert) innen et valgt tidsrom på en eller flere dager. Les mer her: Swiss Travel Pass

Hotelltips

Jeg bodde på det svært luksuriøse Victoria Jungfrau Grand Hotel & SPA nede i Interlaken. Et rom her koster rundt 5900,- kr natten. Her er det sommervarmt når det er snørikt og kaldt i fjellet, ca 25 min unna med tog. Hotellet ligger ca 10 min i gåavstand fra togstasjonene Interlaken West og Ost. Du finner også fine overnattingssteder i fjellbygdene Wengen, Mürren og Grindelwald til under tusenlappen.

Heiskort

Du kan velge ulike varianter, avhengig av alder, antall dager og hvor stort område du ønsker å utforske. Prisene er slett ikke ille til å være i Sveits. Eksempel: Tre dager i påsken koster 221 chf inkludert tog mellom landsbyene i Jungfrau skiområde. Les mer her. Ønsker du å leie ski, støvler, sportstøy osv kan det ordnes hos Intersport Graf og Intersport Terminal i h.h.v. Grindelwald sentrum og i Terminalbygget.

Restaurant

Du finner flust med gode spisesteder og koselige kafeer. En hovedrett på en bedre restaurant på over 2000 m.o.h. koster rundt 23 chf og en flaske god vin fra ca. 34,- chf. (1 chf = ca. 10 NOK). Prøv den vakre pizzarestauranten SAPORI på hotell Victoria Jungfrau, grillrestauranten OX i gamlebyen, eller Berggasthaus First på over to tusen meter (rett ved zip line og cliff walk)