Å reise med barn er ingen sak, men det forutsetter at du tenker gjennom ferien på en litt annen måte. Her er ti tips til hvordan vi har reist med barna opp gjennom årene.

10 ting du må huske

#1 Solhatt

Skal du reise med liten baby, så ta med en ekstra solhatt eller to. Det kan være veldig vanskelig å finne solhatter i babystørrelse i utlandet, er vår erfaring.

#2 Solkrem

Selvsagt selger de solkrem i utlandet også, men vi foretrekker å kjøpe med oss hjemmefra. Da vet vi at den har blitt oppbevart ordentlig, altså ikke stått ute på en hylle i solsteken. Husk også at dersom barna oppholder seg mye i basseng, så vil klorvannet raskt strippe huden for solkrem, så hyppig påføring er nødvendig.

#3 Parasoll på vogna

Reise_med_baby
Med parasoll på vogna, slipper du å lete etter skygge for barnet. Her fra Cuba.

Genial oppfinnelse som gjør at barnet alltid kan sitte eller ta siesta i skyggen. Vi har hatt vanskeligheter med å finne slike paraplyer i utlandet, ikke fordi de ikke finnes der, men fordi man da må bruke verdifull ferietid på å gå i barneutstyrsbutikker. Kjeeeedelig.

#4 Solbriller for barn

En caps kan gjøre samme nytten, eller kanskje bør du ta med begge deler for å være på den sikre siden. Barneøyne er ekstra følsomme for det sterke solskinnet vi finner på sydligere breddegrader, så sitt gjerne i skyggen når dere kan.

Barnas 10 favoritter i Bangkok

#5 Reisepotte

reisetips barn
Enkel på reise: Reisepotten kommer med engangsposer, og selve potten kan brettes sammen etter bruk.

Små feriemager blir fort påvirket av nye bakteriekulturer, og da kan en reisepotte være redningen. Det tar ti sekunder å gjøre den klar, og den kan brukes på stranden, på biltur eller rett og slett som et alternativ dersom toalettet på hotellet er for stort.

#6 Merk barna

Ingenting kan sette verre støkk i et mamma -eller pappahjerte enn å miste barnet sitt på ferie. Små barn lar seg lett distrahere og fascinere, og de kan finne på å ta en avstikker for å se på en kjole, en traktor, en hest, eller hva det måtte være.

Reis med barn_tips_3
Mini-Mattis med fløyte rundt halsen i Portugal.

Tanken på å miste foreldrene faller dem ikke inn. Vi har pleid å merke barna med telefonnummeret vårt (med sprittusj) på armen deres, og vi har også utrustet dem med en dommerfløyte rundt halsen sånn at de kan blåse på oss dersom de skulle komme bort.

#7 Myggnett til vogna

Tar du med et myggnett, kan du la barnet sove i vogna uten å bekymre deg for insekter. En enkel løsning på et potensielt stort problem.

#8 Tigerbalsam

Har du et barn som fort blir stukket av mygg, så kan det være en utfordring å finne et produkt som både er effektivt og trygt for små barn å bruke. Etter en av Thailandsturene våre, sverger vi til tigerbalsam på ankler og ben, pluss en liten dært i nakken. Myggen hater lukten, og holder seg borte. Tigerbalsamen fungerer også som en drøm dersom man allerede har blitt stukket, og lindrer kløingen mer effektivt enn alle apotekprodukter vi har testet.

#9 Trygg på stranda

Jeg bor ved stranda i Middelhavet, en langgrunn, trygg og barnevennlig strand. Allikevel har jeg sett hvordan utenlandske barn har begitt seg ut i bølgene mens foreldrene sitter på stranden, og mer enn en gang har vi måttet tre reddende til. Husk at selvom en strand ser harmløs ut, så finnes det strømninger og forhåndsregler som bare lokalbefolkningen kjenner til. Snakk derfor alltid med en fastboende badegjest om hvor stranda er på sitt tryggeste, og rigg dere til der.

#10 Gi dem vinger!

Reis med barn_tips
Jeg innrømmer at jeg blir litt mama bear på reise, men øver meg fortsatt på å gi de små friheten de fortjener.

Sist men ikke minst: pass godt på, uten å være overbeskyttende. Det er enklere sagt enn gjort så klart, men husk at en feriereise er en gylden mulighet for barnet ditt å takle verden på sin måte. Lær dem å si takk og god morgen på et fremmed språk. La dem bestille iskrem selv, hvis de er gamle nok til det. La dem få leke med den fremmede pappaen og sønnen hans på stranda, og inviter gjerne andre unger med i deres sandslottbygging. Barna lærer relasjonsbygging av oss, og vi kan gjøre mye for å lære dem at verden ikke er farlig.

Fire permisjonsferier for deg med baby