Norge er landet der prisene er stivere enn drinkene. Literprisen for gin på bar i Norge er 2 500 kroner.

 

[dropcap letter=»F»]or en tid siden tok jeg en Tom Collins på Internasjonalen i Oslo. Bartenderen målte opp spriten i et lite beger før han helte den i glasset.

–  Gi drinken litt futt, da, sa jeg optimistisk da jeg så den sparsommelige mengden brennevin som gikk i glasset.

–  Det er typisk norsk å be om det, svarte bartenderen.

– Vel, det er typisk norsk å lage tynne drinker, svarte jeg.

Cocktail gin
På Vinmonopolet i Norge koster en liter gin fra 407 kroner. På bar: 2 500 kroner. Illustrasjonsfoto: Vibeke Montero

Heftige barpriser

Jeg har faktisk bodd i et land der ingen måler opp spriten når drinkene mikses. Og det er så langt jeg har sett, kun i Norge det ser ut til at det råder en knapphet verre enn på Cuba, kombinert med en skamløs gjerrighet. Det hele toppet med mer grådighet enn gin. La oss si at drinken kostet 100 kroner, ettersom denne hendelsen ligger to år tilbake i tid, og at målebegeret rommet 4 cl alkohol, slik baren gjennom alkohollovgivningen er pålagt å servere. Det gir ginen en literspris på 2 500 kroner.

Nå vil sikkert mange argumentere med husleie og lønnskostnadene i Norge også er høye, men til sammenligning bruker oljeselskapet Lundin 10,25 dollar (tilsvarende cirka 83 kroner) på å hente opp et fat olje 1 900 meter under havbunnen i Nordsjøen, dette ifølge Dn.no

Jeg tror det er fair å si at norske serveringssteder tar seg mye betalt.

Michelin-måltid til 39 euro i Barcelona

«Festmåltid» i Lakselv

IMG_1128
Det er vakkert i Finnmark året rundt. Men selv om man befinner seg midt i matfatet, kan det skorte på deilige måltider, erfarte jeg i Lakselv.

[dropcap letter=»S»]elv om mat- og vinserveringen i Norge har blitt mye bedre de siste årene, er det fortsatt langt igjen før vi er i nærheten av å konkurrere med Spania, Frankrike, Italia, ja, til og med Tyskland, Danmark og Storbritannia når det gjelder kvalitet og pris. Noe jeg opplevde da jeg var i Lakselv i Finnmark for et par år siden. I dette området slaktes det førsteklasses rein hver høst og det er flott fisk i elvene. Men på stedets kro, Go’biten, fikk jeg den mest begredelige maten jeg har spist  siden jeg var Bulgaria på nittitallet. Da hjelper det ikke at det er flott natur, som Norge promoterer seg med. Det er flott natur  mange andre steder i verden. Og på mange av disse stedene kan du få et anstendig måltid uten å bli flådd. Mange synes det å spise et skikkelig treretters måltid med vin er viktig og et helt normalt innslag på en tirsdag. Til sammenligning spiste jeg en treretters menú del día på restaurant i Barcelona  – som har betydelig høyere husleier enn Lakselv – med vin og brød til 9 euro. Det var ikke fancy, men jeg kan forsikre deg om at det var lagt ned mer omtanke i forretten enn det var i hele «festmåltidet» i Lakselv.

Landeveisrøveri


[dropcap letter=»I»]følge Statistisk sentralbyrå utgjør reiselivsnæringenes andel av samlet produksjonsverdi i Fastlands-Norge 5,7 prosent i 2014. Til sammenligning står petroleumssektoren for 15 prosent av Norges BNP. Har man et reelt ønske om å bygge ut denne sektoren, må hotell og restaurant gjøre det mer attraktivt å besøke dem enn Solkysten i Spania. Første steg på veien er å slutte med landeveisrøveriene som  får Norge til å virke ugjestmildt.

For selv jeg, som er en enkel pike fra landet, vil gjerne ha en røff Tom Collins, et skikkelig måltid og fortsatt ha penger igjen til litt moro. Dermed blir det nok USA eller Spania, mine nærmeste ferieland, også i år.

Våre favorittsteder for aperol spritz