Derfor ferierer jeg ikke i Norge

Spritz_05
Vibeke og jeg koser oss med aperol spritz til fem euro - med snacks - på Sicilia i Italia.


Norge er landet der prisene er stivere enn drinkene. Literprisen for gin på bar i Norge er 2 500 kroner.

 

For en tid siden tok jeg en Tom Collins på Internasjonalen i Oslo. Bartenderen målte opp spriten i et lite beger før han helte den i glasset.

–  Gi drinken litt futt, da, sa jeg optimistisk da jeg så den sparsommelige mengden brennevin som gikk i glasset.

–  Det er typisk norsk å be om det, svarte bartenderen.

– Vel, det er typisk norsk å lage tynne drinker, svarte jeg.

Cocktail gin

På Vinmonopolet i Norge koster en liter gin fra 407 kroner. På bar: 2 500 kroner. Illustrasjonsfoto: Vibeke Montero

Heftige barpriser

Jeg har faktisk bodd i et land der ingen måler opp spriten når drinkene mikses. Og det er så langt jeg har sett, kun i Norge det ser ut til at det råder en knapphet verre enn på Cuba, kombinert med en skamløs gjerrighet. Det hele toppet med mer grådighet enn gin. La oss si at drinken kostet 100 kroner, ettersom denne hendelsen ligger to år tilbake i tid, og at målebegeret rommet 4 cl alkohol, slik baren gjennom alkohollovgivningen er pålagt å servere. Det gir ginen en literspris på 2 500 kroner.

Nå vil sikkert mange argumentere med husleie og lønnskostnadene i Norge også er høye, men til sammenligning bruker oljeselskapet Lundin 10,25 dollar (tilsvarende cirka 83 kroner) på å hente opp et fat olje 1 900 meter under havbunnen i Nordsjøen, dette ifølge Dn.no

Jeg tror det er fair å si at norske serveringssteder tar seg mye betalt.

Michelin-måltid til 39 euro i Barcelona

“Festmåltid” i Lakselv

IMG_1128

Det er vakkert i Finnmark året rundt. Men selv om man befinner seg midt i matfatet, kan det skorte på deilige måltider, erfarte jeg i Lakselv.

Selv om mat- og vinserveringen i Norge har blitt mye bedre de siste årene, er det fortsatt langt igjen før vi er i nærheten av å konkurrere med Spania, Frankrike, Italia, ja, til og med Tyskland, Danmark og Storbritannia når det gjelder kvalitet og pris. Noe jeg opplevde da jeg var i Lakselv i Finnmark for et par år siden. I dette området slaktes det førsteklasses rein hver høst og det er flott fisk i elvene. Men på stedets kro, Go’biten, fikk jeg den mest begredelige maten jeg har spist  siden jeg var Bulgaria på nittitallet. Da hjelper det ikke at det er flott natur, som Norge promoterer seg med. Det er flott natur  mange andre steder i verden. Og på mange av disse stedene kan du få et anstendig måltid uten å bli flådd. Mange synes det å spise et skikkelig treretters måltid med vin er viktig og et helt normalt innslag på en tirsdag. Til sammenligning spiste jeg en treretters menú del día på restaurant i Barcelona  – som har betydelig høyere husleier enn Lakselv – med vin og brød til 9 euro. Det var ikke fancy, men jeg kan forsikre deg om at det var lagt ned mer omtanke i forretten enn det var i hele «festmåltidet» i Lakselv.

Landeveisrøveri


Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjør reiselivsnæringenes andel av samlet produksjonsverdi i Fastlands-Norge 5,7 prosent i 2014. Til sammenligning står petroleumssektoren for 15 prosent av Norges BNP. Har man et reelt ønske om å bygge ut denne sektoren, må hotell og restaurant gjøre det mer attraktivt å besøke dem enn Solkysten i Spania. Første steg på veien er å slutte med landeveisrøveriene som  får Norge til å virke ugjestmildt.

For selv jeg, som er en enkel pike fra landet, vil gjerne ha en røff Tom Collins, et skikkelig måltid og fortsatt ha penger igjen til litt moro. Dermed blir det nok USA eller Spania, mine nærmeste ferieland, også i år.

Våre favorittsteder for aperol spritz

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Gode debatter er verdifulle. Vi ønsker oss en saklig debatt, og har ikke rom for hets, sjikane eller andre former for netthat. Bortebest fjerner innlegg som vi ikke føler hører hjemme i det offentlige rom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *