Fra klokken 18 er det happy hour på barene rund om i Italia. Det betyr ofte Aperol Spritz, solskinn tappet på glass. Og noen deilige aperitivos. 

Når sola stempler ut for dagen, fylles diskene på de italienske barene med fat på fat med finfine små mozarellaputer, oliven så store som plommer, søte skinker og duftende spekepølser. Og i glassene er det ofte Aperol Spritz, som er laget på nettopp Aperol, prosecco, sodavinn og is. I Italia tar man nemlig gjerne et glass godt drikke før de store måltidene. Og vi gjør som bibelen formaner: we do as the romans in Rome – og alle andre steder. Dessuten driver vi jo som regel research – og da må man jo prøve slik at vi vi kan beskrive smakene.

Gå på kokkekurs i Roma

Helle Øder Valebrokk står bak bloggen HellesKitchen.
Helle Øder Valebrokk står bak bloggen HellesKitchen.

Adopterer livsstilen

Vi adopterer gjerne alle gode vaner, og det er vi ikke alene om. Matblogger Helle Valebrokk i HellesKitchen er en av Norges dyktigste matbloggere og har også skrevet kokeboken Verdens beste kokebok. Og hun også svært glad i den solfylte, fruktige og litt bitre drinken.

– Jeg smakte den for første gang for mange, mange år siden i Roma på en skikkelig trendy bar. Siden har jeg drukket mange, skriver hun på HellesKitchen.

Vi måtte selvsagt be henne om oppskriften, så vi kan prøve det hjemme i vår egen stue.

Helles Aperol spritz:

3 deler prosecco
2 deler Aperol
1 del sodavann
Appelsinskive
Isbiter

Slik gjør du det

Fyll is i et stort vinglass, ha i Aperol og musserende vin, rør rundt og topp med litt club soda. Fyll i noen isbiter. Pynt med en halv appelsinskive.

Diana Garden ligger avsondret fra støyen og trafikken.
Diana Garden ligger avsondret fra støyen og trafikken.

Ingas favoritt: Diana Garden i Milano
For noen år siden skrev jeg  spalten Matreisen for VG. Da reiste jeg til Milano for å skrive om Milanos apertivos-tradisjon. Jeg ble tipset om Diana Garden som ligger i hagen til hotellet Diana Majestic. Fra klokken sju er det servering av nydelig skinker, pølser, oster, brød, salater og alle slags godsaker. Folk kommer rett fra jobb og tar et glass og noe å tygge på, mens de skravler om sjefen, potensielle dates, Miuccia Pradas siste visning og alle andre ting man snakker om i Milano. Hagen ligger avsondret fra trafikk og støy.

Viale Piave, 42, Milano
Diana Garden

Jessica serverer spritz med et smil på La Caffetteria i landsbyen Bosa på Sardinia.
Jessica serverer spritz med et smil på La Caffetteria i landsbyen Bosa på Sardinia.

Vibekes spritzkjærlighetshistorie

Første gang jeg smakte spritz var for nøyaktig åtte år siden da jeg intervjuet Venezias eneste kvinnelige gondolfører, Alexandra Hai. Hun spurte hva jeg ville ha å drikke, og da jeg ikke klarte å bestemme meg, foreslo hun en spritz.

– Ja takk, sa jeg, og har aldri angret.Det jeg ikke visste var hvor potente disse drinkene er, så etter to stykker ble det så som så med intervjuet.

Siden den gang har det blitt mange glass forfriskende spritz. De aller beste får jeg i Italia, og ettersom Sardinia er en italiensk øy, fant jeg sannelig et skikkelig godt glass der også. Både fargen og ettereffekten er til å bli lykkelig av. Snakk om flytende solskinn!

Lær å lage mat på Bali

Salud!
Inga & Vibeke