Inneholder annonselenker//Skistart

Uansett hvor jeg reiser leter jeg etter et lite, spesielt sted som blir perlen i muslingen. Det svenskene kaller et «smultronställe». I Lenzerheide fant jeg det på tregrensen. En eldgammel og fortsatt levende seter med egenprodusert mat.

Sveits
Ekte og fortsatt levende seterkultur er blant Sveits’ største turistattraksjoner

NÅR KROPPEN IKKE VIL

Etter flere uker med hard skikjøring både bortover, nedover og oppover var min siste dag i alpene en relativt slapp affære. Jeg utforsket bakkene på vestsiden av skistedet Lenzerheide, der jeg dagen før hadde dekket det meste av østsiden på hele fire toppturer i pudderparadiset nær himmelen. Været var så som så, til å begynne med. Snøen var kram, tung og glatt. Jeg falt og skrenset som en nybegynner. Kroppen ville ikke mer. Vi har alle slike dager da enten hode, kropp eller begge deler nekter å bli med på leken.

Har du behov for nye langrennsski? Akkurat nå er det salg hos Skistart! De har markedets rimeligste ski fra kjente merker som Fischer, Madshus og Rossignol.

NY STRATEGI

Jeg skiftet strategi. I stedet for å utforske bakkene ville jeg utforske de mange spisestedene. En suppe her, en kaffe der, et glass vin midt i mellom. Paradoksalt nok fikk jeg kjørt de fleste heiser og bakker slik, på jakt etter det ene perfekte stedet. Enten jeg er i London, Dubai, Nordmarka eller Chamonix,VET jeg det finnes. Bare jeg leter lenge nok.

BORTGJEMT I ALPENE

Den som leter skal finne.

Jeg holdt på å gi opp da jeg husket et tips om Alp Fops. En knøttliten seter på tregrensen lengst syd. Solen hadde såvidt begynte å gløtte frem. Jeg hadde dinglet i heisen med en matematikkprofessor fra Italia, som fortalte hvordan de utviklet kunstige lemmer som kunne kommunisere med nervesystemet. Så fant jeg endelig den litt bortgjemte og øverste nedfarten fra forblåste Piz Scalotta på 2323 m.o.h.

Storslagen utsikt over alpene i Lenzerheide, på den beste plassen i hele fjellsiden

Jeg svingte meg ned og skrenset opp foran et knippe ski ved siden av en snøscooter. Denne setra hadde hverken gondol, heis eller vei frem. Det lovet godt. Det lover også godt at det er et sted for de som liker å gå lengst opp, ytterst og utenfor allfarvei. Det er nesten som en naturlov, at de beste tingene her i verden tar tid og krever litt av oss.

Nytt utstyr? Hos Skistart finner du alt fra ski og bindinger til støvler og staver – alltid gode kampanjetilbud!

Her er det bare å nyte solveggen med en bedre lunch!

SVEITSISK SETERLYKKE

Det er nettopp det som utgjør et «smultronställe». Over meg var det plutselig bare sol og blå himmel. Foran meg stod to langbord og en benk i solveggen. Ski, snowboards og hjelmer ble en del av stedets sjarmerende krimskrams. Stemningen var stinn av lykke og nytelse.

Kubjeller, melkespann og ski = sant

-Så deilig at solen skulle skinne akkurat nå, sa jeg til Gian Malär, som kom smilende og vennlig bort.

-Det er ikke tilfeldig, for dette er den eldste seteren her, og ble bygget der solen skinner mest, smilte han

-Hva vil du ha å drikke? Cola, øl, vin..

-Jeg vil definitivt ikke drikke cola, og i hvert fall ikke på et sånt sted. Hva anbefaler du?

-Åh så godt å høre, da er du kommet til rett sted! Du burde smake hyllebærsaften min, lo han og forsvant inn.

Omtrent sånn ser sveitsisk seterlykke ut.

På bordet ved siden av meg satt fire amerikanere, høyrøstede men overlykkelige og fulle av begeistring de også. Mens de satt og analyserte sveitsere i sin alminnelighet, nøt jeg utsikten og kroppens hvile. Så tuslet jeg inn og fant en personlig og fin samling håndverk, husgeråd og kunst av det som må være Sveits svar på Kjell Aukrust.

Ullpledd, makramé og annet håndverk over alt.
SETER-ESTETIKK: I Graubünden i Sveits holdes fortsatt seterdrift i hevd. Når kuene fraktes opp på sommerbeite og ned igjen til høsten, foregår det med lange og tradisjonsrike ritualer, som blomsterkranser og seremonielle  bjeller rundt halsen.
BARNEBOK: Kunsten er i seg selv verdt å stoppe innom for å se. Alois Carigiet er Sveits svar på Kjell Aukrust, og har finurlige blikk på livet i alpene i en av landets mest kjente barnebøker, som heter Schellen-Ursli.
ILDSJEL: Gian Malär er sjette generasjon som driver den superkoselige alpehytta, som serverer nydelig hjemmelaget mat basert på de beste råvarer fra egne beitekyr.

PÅSKEKUPP HOS SKISTAR: Klær 40-60%, ski 30-60% og vinterutstyr 25-60%! 

NORDMENN – OGSÅ HER

Da den grove fjøla kom med hjemmelaget ost, spekemat og brød, sammen med den kjempegode hyllebærsaften ble jeg sittende. Hvor lenge aner jeg ikke. På et sånt sted sitter jeg gjerne til siste heisen stenger. Menyen til Alp Fops inkluderer bestemors byggsuppe, fine viner, te med rum og varm sjokolade. Det ble et glass vin i veggen også. Mens jeg satt der og nippet til de gyldne dråpene av min favorittvin (de fleste sveitsiske fjellviner er mine favorittviner), hørte jeg plutselig norsk. To nye par hadde benket seg rundt det ene langbordet. Ikke like høyrøstede som amerikanerne, som hadde forlatt oss, men tydelig stamgjester. Reidun Grand og mannen fortalte at de hadde en leilighet i Lenzerheide, men bodde i Zurich, der de hadde møtt hverandre i studietiden. Nå har de ofte norske studenter i losji, og drar til fjells så ofte de kan.

Helt nydelig ost og spekemat fra egne kyr.

«DU MÅ SKRIVE OM HAM»

-Dette er stamstedet vårt og du må skrive om han! Han er så flink og idealistisk. Har du smakt osten hans? Den er den beste vi har smakt, og han gjør alt selv. Du vet han har 60 kyr på beite her oppe, smilte hun.

Selvsagt vil jeg skrive om Alp Fops, slik jeg ofte skriver om disse små stedene som snart alene bærer et helt steds grunnleggende identitet, kultur og folkloristiske historie i sine vegger og på sine skuldre.

Det er min evige oppfordring til alle som reiser, at dere leter dere frem til disse «smultronställen». Der tiden du tilbringer blir det beste minnet. Pengene du bruker går til å styrke en lokal bærekraftig produksjon av alt fra mat til håndverk, lafting og dyrehold. Laaangt unna og laaangt over de fem store globale multinasjonale konsernene som snart eier hele verden, og drives av roboter.

Det er her du lever virkelig godt i nuet.

KONTAKT:

Alphütte Fops, c/o Mr. Gian Malär, Voa Tgantieni 9, 7078 Lenzerheide/Lai, Tel. +41 (0)78 797 08 06, [email protected]

Turen til Arosa Lenzerheide var sponset av My Switzerland, men jeg har selv funnet og betalt for lunchen på Alp Fops.