I alle land og byer finnes det uskrevne regler for hva man gjør og ikke gjør, og som turist kan det være en utfordring å knekke kodene. Her er snarveien til hvordan du fremstår som en som har vært i Barcelona hundre ganger før:
#1 Ikke tips vilt
10%-regelen gjelder ikke på tapasbar. Her er det vanlig å runde opp til nærmeste euro, og er du ekstra fornøyd med servicen og måltidet kan du alltids slenge på en mynt til. Men kommer regningen på tjue euro, er det ikke forventet to euro i tips. 80 cent er akseptabelt.
#2 Ikke betal for mat og drikke med en gang
Spanske kelnere har full kontroll på kundene sine, og med mindre de gir deg regningen etter at du har bestilt (noe som er sjelden), så skal du ikke dra frem lommeboka før du er klar for å gå.

#3 Spis aldri fast food
Dette sier vel seg selv, men det finnes allikevel mange som ikke tør å gi seg i kast med bestilling av mat på spansk. De ender som regel opp på McDonalds, eller med en tørr ham and cheese toast på en dårlig gatecafe. Kanskje fordi de føler seg trygge der, eller fordi de har dårlig tid og ønsker seg en kjapp matbit. Dette bringer meg til neste punkt.
#4 Glem klokka når du spiser lunsj
Lunsjen er spanjolenes hovedmåltid. Det er en sosial begivenhet som går vår matpakkespising en høy gang. Mange restauranter har “Menu del dia” (Dagens meny) på hverdager som inkluderer forrett, hovedrett og dessert til under ti euro. Her får du garantert hjemmelaget husmannskost, og du kan spise deg både lykkelig og mett for under hundrelappen.
#5 Dropp halvliteren
Å sette til livs store halvlitere må være en germansk viking-greie, for i sør-Europa drikker både menn og kvinner snitt med øl. Fordelen er selvsagt at ølen holder seg iskald selvom det er sommer, og at konsekvensen av drikkingen som regel er mer sivilisert.
#6 Ikke vær typisk norsk
Nordmenn er vant til å ha sin tallerken med sin mat, og det er en vane som er like nordisk som den er usosial. I Spania er det vanlig å bestille såkalte raciones, som er forvokste tapas man deler. Er man fire personer, kan man gjerne begynne med å bestille tre raciones, og heller supplere etterhvert dersom man fortsatt er sulten.

#7 Ikke spis på norsk tid
Du får en bedre ferie hvis du klarer å nullstille spisetidene dine. Adopterer du spanjolenes rytme, får du bedre mat, ettersom du ikke risikerer å troppe opp før kjøkkenet er åpent. Kort sagt:
Frokost: Mellom 09.00 – 11.00 er vanlig.
Lunsj: Aldri før klokka 14.00, og gjerne så sent som klokka 15.00.
Middag: Aldri før klokka 21.00, og gjerne så sent som klokka 23.00.

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]
Jeg elsker bloggen deres! Og hvis jeg noensinne får tid og penger til å reise igjen som freelancer, så skal jeg bruke dere som oppslagsverk. 🙂
Åhh, så hyggelig tilbakemelding Maj-Britt! Tusen takk! Vi følger med på Spiselandslaget, og håper du får lagt ut på reiser både i og utenfor jobbsammenheng.
hilsen Vibeke