Jeg er gift med en norsk mann og har bodd flere år i Stavanger. Som amerikaner stortrivdes jeg, selv om jeg ikke helt bet på den helnorske kampanjen «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.»

I 2003 flyttet vi tilbake til USA og til New Jersey. Jeg er fra Elmira i staten New York og visste ikke så mye om New Jersey annet enn at  flyplassen Newark og stadionet The Meadowlands ligger der. Men det gikk rykter, og jeg så for meg naboer som lignet mafiakone Carmella Soprano. Orket jeg i det hele tatt å bo i en delstat full av industriparker, forurensing, trafikk og kriminalitet, tenkte jeg? .

Sourlands i New Jersey byr på fantastiske turmuligheter. Foto: Elizabeth Eisinger Lande
Sourlands i New Jersey byr på fantastiske turmuligheter. Foto: Elizabeth Eisinger Lande

Til min store glede oppdaget jeg noe helt annet. New Jersey er en delstat hvor det er mye å være glad for. Det er mange turstier og mye skog, deilige strender og koselige småbyer. New Jersey lever virkelig opp til sitt rykte som The Garden State.

Min venninne fra Os, Trine, pleier å si at USA er kanskje det beste sted i verden å feriere i, men at hun aldri vil bo her. Jeg har bodd og feriert både i Norge og USA. Tross vanskeligere arbeidsforhold i USA, er jeg uenig. Det er veldig kjekt å bo her i USA, særlig i New Jersey. (sorry, Trine!)

Derfor tar jeg gjerne staycation, hjemmeferie. For i Central New Jersey trenger du ikke reise langt for å få en fabelaktig ferie.

  • Jersey Shore. Strekningen fra det nordliggende Sandy Hook til Long Beach Island, Atlantic City og Cape May ligger langs Atlanterhavet. Jeg hiver solstolene i bilen og kjører til Seven Presidents Oceanfront Park  som ligger bare én times kjøring hjemmefra. Jeg trenger bare moteblader, badedrakt, håndklær og solkrem for å dra på denne ferien. Kiosken selger is, brus og burger.
  • Sourland Preserves. Denne skogen er en godt bevart hemmelighet. Her møter du bare lokale som koser seg. Det er nesten som et lite stykke Norge, bare at det ligger i Somerset County.
  • Princeton. Du må ikke være geni for å kose seg i denne koselige småbyen. Her er det mange restauranter og kafeer, one-of-a-kind butikker og bruktbokhandlere, ja, alt det motsatte av det du finner i en mall.
  • Og New York, ja, ettersom jeg nå sitter på toget til storbyen hvor jeg jobber til daglig, må jeg nevne at én av fordelene med å bo i New Jersey er at jeg kan nyte storbylivet, for så trekke meg tilbake til et hus i forstaden (og spare penger på hotell).
Seven Presidents Park i byen Longbranch i New Jersey. Foto: Elizabeth Eisinger Lande
Seven Presidents Park i byen Longbranch i New Jersey. Foto: Elizabeth Eisinger Lande

Og hva med befolkingen? I sommerhelgene flokker ungdommer til feststedene ved noen av strendene og oppfører seg som fulle Snookier fra realityserien Jersey Shore. Men her finner du også strender som er like familievennlige og trygge som i Norge. Og som de fleste steder i USA er det en god blanding av folk. Vi har gode venner med null Sopranos-faktor.

New Jersey har alt og det er bra, for i år har jeg kun ti feriedager. Da passer det bra å ha rikelig med staycation-muligheter. Som nyter av hver helg.