Ikke dra på ayurveda-sted for å bli frisk

Ayurveda-massasje-1050-Fran-Fernandez
Ayurveda-senterne tilbyr synkronmassasje med oljer som i ayurveda-tradisjonen skal ha behandlende effekt. Det er en behandling som gjør godt i en sliten kropp. Foto: Fran Fernández
Dra heller hvis du vil nyte fantastisk massasje, trene yoga og spise sunn, herlig mat hver dag. Ayurveda-medisin har nemlig så langt ikke vist seg å ha dokumentert effekt.

Dra heller hvis du nyte i fantastisk massasje, trene yoga og spise sunn, herlig mat hver dag. Ayurveda-medisin har nemlig så langt ikke vist seg å ha dokumentert effekt.

Jeg har vært på to ayurveda-sentere. Det har vært fantastiske opplevelser. Jeg har blitt beordret opp til yoga ved soloppgang, spist kalorifattig, velsmakende vegetarisk mat (i stor grad i tråd med Helsedirektoratets kostholdsråd ) hver dag og fått massasje i timevis. I tillegg kunne jeg bade på strendene i nærheten i herlige temperaturer. Jeg følte meg simpelthen strålende da jeg kom hjem. Bollemagen min var redusert etter en uke uten vin, sjokolade og koteletter. Og ikke minst blir man myk, sterk og smidig av å trene yoga – slik man blir når man for eksempel danser ballett.

Den siste tiden har jeg midlertid sett flere bloggere skrive at de har blitt kurert for sykdom. Og det tror jeg de skal være forsiktige med å si. Det finnes så langt ikke mye forskning som støtter påstanden at du blir frisk av alvorlig sykdom ved hjelp av ayurveda.

11500903876_5aee805241_z
Du blir sterk og smidig av å praktisere yoga. Og de vakre omgivelsene i India, kan få hvem som helst til å bli lykkelig. Foto: Dennis Yang/Flickr

Fem elementer

Ayurveda betyr livsvisdom. I denne tradisjonen står fem elementer sentralt: rom, luft, ild, vann og jord og de  styrer kroppens såkalte doshaer, som er en slags energi. Er det ubalanse i doshaene, kan du bli syk.

I ayurveda kan kreft forklares som om energiene er ute av kontroll, ifølge tidsskriftet Pharmacognosy Research, som omtaler naturprodukter  I medisinen mener man kreft oppstår som følge av ukontrollert celledeling.

Sykdom behandles i ayurveda med å rense ut urenhet, redusere symptomer gjennom blant annet meditasjon, trening og diett. I tillegg gis det produkter bestående av urter. Og metaller. Ayurveda-behandlerne tilsetter nemlig mineraler som kobber, sulfur, arsenikk og gull i urtemedisinen i den tro at disse metallene er en essensiell del av kroppens molekyler. Dette ifølge studien Ayurvedic herbal medicine and lead poisoning fra 2011.  Ifølge den samme studien kommer det fram at mange mennesker har blitt blyforgiftet etter å ha brukt ayurveda-produkter mot sykdommer som diabetes, psoriasis og for nedsatt fertilitet. Blyforgiftning kan ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening forårsake organskade

Så mye som 20 prosent av som produktene inneholder bly, arsenikk og kvikksølv, kom det fram i en studie fra 2008 publisert i The Journal of the American Medical Association   Til sammenligning trekkes vil et medisinsk preparat trekkes før det når butikkhyllene dersom det har for mange bivirkninger, les mer om hvordan medisin utvikles på Forskning.no

15686649200_4f85ede0de_z
Urter er viktig både i ayurveidske produkter og i den velsmakende maten. Noen av dem kan ha antiinflammatorisk effekt som gurkemeie. Foto: Amila Tennakoon/Flickr

Kan ikke bevise effekt

Og det finnes altså ikke studier som kan dokumentere effekt, kommer det fram av National Center for Complementary and Integrative Healths nettsted (NCCIH), som er drevet av amerikanske helsemyndigheter. Men en studie viser at den kan ha selvopplevd effekt og at man kan ha nytte av den for å tilegne seg en ny livsstil, ifølge en studie publisert i Scientific World Journal i 2009. Du kan føle deg friskere, noe som kan skyldes placebo eller sosial støtte.

–  Både alternativ- og skolemedisinen kan rapportere en såkalt selvopplevde virkning på opptil 70-80 prosent. Det at folk føler at de blir tatt vare på, er viktig. Folk flest skiller ikke så mye på hva som virker og ikke virker, men i skolemedisinen er man opptatt å av å dokumentere effekten av en gitt behandling, sa professor Vinjar Fønnebø ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin da jeg intervjuet ham for noen år siden.

Likevel velger bloggerne å skrive om angivelig positiv effekt,  uten andre beviser enn deres egen opplevelse.

Bli med på ayurveda-palass i Kerala  

Gammel tradisjon

Et annet argument både ayurveda-bransjen og bloggerne kommer med  er at ayurveda må ha effekt fordi det er en gammel tradisjon. Ifølge NCCIH er det funnet tekster som beskriver ayurveda-medisin for 2000 år siden. Men det er ikke et vektig argument. Folk som levde for 2000 år siden, kunne ikke regne med å bli eldre enn 30 år og de trodde jorda var flat.  Gamle tradisjoner er rett og slett ofte ikke gode. Heksebrenning er et eksempel på en gammel tradisjon.

Ønsker du å stresse ned, spise lett og godt, trene, meditere (ja, meditasjon har positiv effekt på helsen, søk på meditation + effects i Google Scholar) få vidunderlig massasje av omsorgsfulle mennesker og være i solen, så vil jeg definitivt anbefale deg et opphold på ayurvedisk senter i India. Hvis du har en sykdom som er potensielt livstruende eller som gir deg nedsatt livskvalitet, anbefaler jeg deg å søke råd hos lege.

Det som derimot er dokumentert, er bloggernes påvirkningskraft. Derfor bør de tenke seg nøye om før de sprer pseudovitenskap. Definisjonsmakten bør de bruke med varsomhet. De bør selvsagt etterstrebe å føre bevis for påstandene sine, noe som er ellers er vanlig. Gjør de ikke det, bør leserne definitivt ikke bruke dem som sannhetsvitne på noen slags behandling.

Og bransjen selv bør også kunne dokumentere at behandlingen har effekt, behandlingen rettet mot utenlandske turister er nemlig svært kostbar og kan beløpe seg til 20 000 kroner for en uke.

5 yogareiser du bør sjekke ut

Har du tanker om dette? Skriv i kommentarfeltet nedenfor eller send en epost til [email protected]

 

 

Tags from the story
, , , , ,
More from Inga Ragnhild Holst
Kjøp kjeks av den 12 år gamle entreprenøren Cory Nieves
Hvis du skulle havne i Englewood, New Jersey, bør du se etter...
Read More

4 Comments

 • Det å si at ayurveda ikke har dokumenterbar effekt omtrent som å si noe sånt som at Helse og fintess ikke har dokumenterbar effekt. Emnet ayurveda er superstor,t og er en hel livsfilosofi. Du kan simpelten ikke gå til National Center for Complementary and Integrative Healths å søke på “ayurveda” og tro at du finner forskningsrapporter på det. På samme måte som du ikke ville funnet noe under “health and fitness”. Man må være kritisk til all behandling, både tradisjonell og alternativ. Det er mest behandleren som avgjør om det blir bra behandling eller ikke. Det er sikkert mange som bruker kjente merkevarer som ayurveda, selv om de ikke er sertifisert til det. Det kan sikkert stemme at mange av disse turene ikke er bra, men man må skille mellom filosofien ayurveda, og enkeltepisoder som missbruker navnet. Den vestlige legevitenskapen har jo utført ryggopperasjoner som de aller fleste leger i ettertid har sagt var uheldig. Skal man da si at den vestlige legevitenskapen ikke vet hva de holder på med?

  • Hei, Bill,
   Takk for innspill. Jeg synes ikke det er riktig å sammenligne fitness med helse. Fitness-industrien lover ikke at de kan kurere kreft. Det gjør ayurveda-industrien. For det er en industri. Når man lover det, bør de kunne bevise at behandlingen de tilbyr kan dokumenteres. Det kan de ikke. Hvis du leser posten en gang til, vil du se at det er lenket til en studie publisert i et medisinsk tidsskrift. Men at ayurveda er et filosofisk system, sier heller ikke noe om effekten, bare at det er et filosofisk system. Å tro at kroppen er bygget opp av ild, vann og jord, er forøvrig gammeldags. Vi vet i dag at det ikke er slik. Det er imidlertid ikke gjort veldig mange studier på effekt. Jeg vet ikke hva grunnen til det er. Mange mennesker i India bruker ayurveda fordi, ofte i kombinasjon med vestlig medisin. Likevel er indernes forventede levetid betydelig lavere enn i Europa.
   Vennlig hilsen
   Inga

Comments are closed.