Når Lonely Planet tar på seg spåkoneantrekket sitt og publiserer hvilke ti land som er de hotteste å besøke i året som kommer, lytter vi. Den største overraskelsen på årets liste må sies å være Bermuda, som de fleste reiselystne for lengst har avskrevet som overturistifisert sone. Men for all del, vi stoler på at LP vet hva de snakker om!

#1 Canada

LP_01
2017 er året hvor alle hjerter Canada

Canada er landet alle har forelsket seg i, mye takket være statsminister Justin Trudeaus moderne tankesett når det gjelder alt fra innvandringspolitikk til miljøvern. Landet feirer også 150 år som egen nasjon i 2017, så her er det duket for fest!

 

#2 Colombia

LP_02
Øygruppen Tolu ligger i nord-Colombia. Foto: Experience Colombia

Endelig fred! Etter flere tiår herjet av uro, har Colombia endelig plassert seg på det trygge turistkartet igjen. I 2017 kommer Pave Francis på besøk, og vi drømmer om å besøke Cali i sør, og kolonibyen Cartagena og strandperlen Tolu i nord.

 

 

#3 Finland

LP_03
Ikke så eksotisk for oss som er vant til slikt… Foto: Visit Finland

Kanskje ikke listens mest eksotisk punkt for oss som er vant til (og en smule lei av) lange vintere. Lonely Planet understreker at finnene feirer sine hundre år som fri nasjon i 2017, etter at Russland og Sverige har slåss om de tusen sjøers land i åttehundre år. Lonely Planet sier at finnene skal feste i et år til ende for å markere begivenheten, men vi er ikke helt sikre på om de vet hvor vodkamarinert disse festlighetene vil bli…

#4 Dominica

LP_04
Snart kommer massene! Foto: VisitDominica

En liten, karibisk øyperle døpt etter ukedagen den ble oppdaget av Christoffer Colombus, som var en søndag. Ulikt mange andre karibiske øyer har ikke Dominica blitt utbygd for turister, og 2017 markerer det siste året før en stor hotellkjede rykker inn. Oppdag øya nå, før den ødelegges, er oppfordringen fra Lonely Planet.

 

#5 Nepal

LP_05
Foto: Trekroute

Etter det omfattende jordskjelvet i 2015 der 9.000 mennesker mistet livet og 22.000 ble skadet, oppfordrer Lonely Planet oss til å besøke magiske Nepal. De trenger oss. Og hvem trenger ikke en solid dose kultur, buddhisme og selvsagt høye fjell i livet sitt i 2017?

 

#6 Bermuda

LP_06
Rosa strender og turkist hav på Bermuda. Foto: Visit Bermuda

Mange har forlengst avskrevet Bermuda som nok et øyparadis, men et kjapt blikk på kartet røper at denne øya ikke er helt som andre karibiske øyperler. Faktisk ligger den på en nordligere breddegrad enn Kanariøyene, og slapp derfor unna zika-skrekken.  Lonely Planet nevner at seilasen America’s Cup skal avholdes på Bermuda i 2017. For oss derimot er det strandlivet og potente romcocktails som teller. Vi peiler oss inn på Elbow beach der havet alltid er rolig og Warwick Long beach som er kjent for sin rosa strand og krystallklare hav.

 

#7 Mongolia

LP_07
Nomadeliv på steppene. Foto: Spencer Montero

I 2017 åpner en topp moderne flyplass i hovedstaden Ulan Bator. Samtidig åpner et nytt luksushotell, Shangri La, som for alvor plasserer Mongolia på kartet for andre enn ekstremeventyrerne. Men landets virkelige trekkplaster er fortsatt slettelandskapet der nomadene lever et liv som har endret seg lite gjennom århundrene.

 

#8 Oman

LP_10
Salalah er Omans beste badested. Foto: Apollo

Oman ligger på den arabiske halvøya, og er i ferd med å ruste seg opp i Dubaitakt med luksushotell og skyskrapere. Det indre av Oman består for det meste av ørken, men langs den rundt 200 mil lange kysten venter vakre landskaper med høye fjellkjeder kantet av klarblått vann. Visste du at du kan reise til Oman med Apollo?

 

#9 Myanmar

LP_08
Pagoder overalt i Myanmar. Foto: Spencer Montero

Landet kalles ofte Asias siste intakte perle. Vil du ha fullmånefester og strandliv, er Thailand et bedre valg. Ønsker du derimot autentisk kultur og buddhisme i sin reneste form, er Myanmar en opplevelse.

 

#10 Ethiopia

LP_09
Etiopia er vakkert. Foto: Spencer Montero

 

Alle som har vært i Ethiopia faller pladask for landets rike kulturarv. Simienfjellenes vakre landskap, Tigrays kirker som er skåret inn i klippene og Omodalens stammefolk. Og glem heller ikke kaffen. Etiopisk kaffe er rangert som en av verdens aller beste.

 

I tillegg har Lonely Planet lister over regioner og storbyer de synes vi bør besøke:

Region

1. Choquequirao, Peru
2. Taranaki, New Zealand
3. Azorene, Portugal
4. Nord-Wales, Storbritannia
5. Sør-Australia
6. Aysén, Chile
7. Tuamotuøyene, Fransk Polynesia
8. Georgia-kysten, USA
9. Perak, Malaysia
10. Skellig Ring, Irland

By

1. Bordeaux, France
2. Cape Town, Sør-Afrika
3. Los Angeles, USA
4. Mérida, Mexico
5. Ohrid, Macedonia
6. Pistoia, Italia
7. Seoul, Sør-Korea
8. Lisboa, Portugal
9. Moskva, Russland
10. Portland, USA