Tre timer etter landing i Zürich er jeg i Alpeparadiset Andermatt – men skiene må vente. Første stopp: påfyll av mat og drikke. 50 meter fra den delikate alpinleiligheten min ligger det en restaurant med solterrasse på 2344 moh. En rocka kelner med hestehale serverer meg et syltynt krystallglass med champagne. Et pelspledd over fanget. Så henter han skogsoppsuppe og sjøkreps med Michelinstjerne. Velkommen til Andermatt – milliardærenes lekegrind!

Andermatt restaurant på 2344 moh
Rocka lunsj med Michelinstjerne på 2344 moh i desembersol. Only in Andermatt! Foto: Elizabeth S. Lingjærde

Andermatt – et alpint veikryss

Sveitsiske alper Andermatt
Fra alpetoppen Gemsstock på 2961 moh er det 1500 sammenhengende høydemetre bakker, og kun sorte og røde. Utrolig digg for deg som er god på ski! Foto: Ludvig Lingjærde Hozman

Det er ikke bare snø som burde lokke deg til alpene. Andermatt ligger midt i Sveits, der fire store elver har sitt utspring, og syv fjellpass ender i en åpen, solfylt dal. Et alpint veikryss, der scener til James Bond filmen Goldfinger ble spilt inn i 1964. De siste årene er stedet oppgradert til et av alpenes mest luksuriøse, med unike muligheter for ski-, sykkel, golf eller bare luksus, god mat og gode historier.

Andermatt Michelinrestaurant
Gütsch by Markus Neff er kåret til den beste restauranten i de sveitsiske alper. Forvent Michelinmat, solrik terrasse og fantastisk utsikt. Foto: Ludvig Lingjærde Hozman

Skistedet som nesten ble glemt

For få år siden brydde ingen seg om Andermatt. Stedet hadde sin glanstid på 1800-tallet og frem til slutten av nittitallet. Hit kom berømtheter som Charles Dickens, Elvis Presley og Dronning Victoria.

Andermatt offpiste
Skiguiden Marcel Baumann og jeg skuer utover hans offpiste-paradis fra 3000 moh. Alpene lider av snømangel, men Andermatt ligger på ti-på-topp i snømengde og soldager. Foto: Ludvig Lingjærde Hozman


Andermatt ble i 1885 hovedsete for det sveitsiske Forsvaret, grunnet den strategiske beliggenheten ved fjellpass som Sankt Gotthard (der James Bond fyller bensin i Goldfinger). I tillegg har de fire store elvene i Europa sitt utspring her; Ticano, Reuss, Rhônen og Rhinen.

I 1999 nedla det sveitsiske Forsvaret hovedbasen, og hovednæringsgrunnlaget for befolkningen på knappe 1500 forsvant i en fei.

Den visjonære milliardæren

Andermatt alper
Der syv fjellpass møtes, og fire av Europas store elver har sitt utspring. Andermatt ligger strategisk, sol- og snørikt til. Foto: Valentin Luthiger, Andermatt Swiss Alps


I 2005 begynte en usedvanlig endring. Nå er den unike alpebyen ikke bare et eksilsted for skatteflyktende milliardærer, men også et eksempel på hva én investor kan gjøre for et samfunn som kunne ha gått til grunne av fraflytting og økonomisk ruin.

Egyptiske Samih Sawiris satset stort, og fikk 96% av innbyggerne med seg. Siden 2005 har han kjøpt 10 000 mål og brukt 13 milliarder NOK på å oppgradere Andermatt til et feriested på øverste hylle. Her finner du noen av alpenes mest spektakulære og luksuriøse restauranter og hotell.

Nordmann med hjerte for Sveits

Norske Kjartan Aas flyttet til Andermatt for ett år siden, og til BorteBest er han ikke sen med å anbefale sitt nye bosted for ski- og sykkelglade nordmenn.

«Som skisted vil det tilfredsstille de fleste alpinister. Min hovedinteresse er langrenn, og skiløypene er helt fantastiske! De har også en strålende rulleskibane. I sommerhalvåret vil jeg dessuten hevde at Andermatt er Europas fineste sted for sykling i både terreng og på landevei».

Det sier ikke lite, med tanke på at Kjartan Aas har mer erfaring enn de fleste, med fire NM-titler i sykling.

Andermatt langrenn
Sylskarpe langrennsløyper av beste sveitsiske kvalitet. Foto: Kjartan Aas

«Bjørn Dæhlie vant en terrengsykkel den gangen han vant sitt første World Cup renn i 1991, så han har også syklet en del. Da vi syklet sammen i Andermatt, sa han at det var en av de fineste sykkelturene han hadde opplevd», legger han til.

Flaggskip-hotellet The Chedi Andermatt

Espresso Martini
Cocktailbaren på The Chedi er kåret til Sveits’ beste fire år på rad. Her er Kate Moss sin favoritt: Espresso Martini. Den ble til da hun ba en bartender om å mikse en drink som kunne «wake me up, and f@ck me up».
Foto: Ludvig Lingjærde Hozman

Hvordan er det legendariske flaggskiphotellet The Chedi? Et femstjerners luksushotell der arkitekturen minner om et thailandsk tempel som møter sveitsisk fjellkultur, vil jeg si.

I midten av den prisvinnende restauranten, ligger en kolossal ostehumidor (ja du leste riktig). Den luksuriøse stemningen understrekes av asiatiske og europeiske kokker i verdensklasse.

Ostehimmelen åpner seg i Andermatts luksushotell The Chedi
Sveits er berømt for sine fantastiske oster, og The Chedi kan skilte med et glasstempel av en ostehumidor. Det beste du kan drikke til dette er lokale hvitviner. Foto: Ludvig Lingjærde Hozman

Egen ski-butler

Her finner du også hotellverdenens største samling sigarer med ditto røykerom. Legg til et skirom innredet utformet som peisestuen i et jaktslott. Selvsagt dekorert med skihistorie og de beste modellene til HEAD. Du får til og med en egen ski-butler når du har fått utstyret på regningen. The Chedi ble etablert for å umiddelbart plassere Andermatt på radaren til en målgruppe som kunne endre landsbyens image fra kjip militærbase til fordums eleganse og skimagi. Hvem som helst kan nå labbe inn i skiutstyr til lobbyen i mørkt treverk, digre peiser, myke loungesofaer og Sveits ́ beste cocktailbar. Klientellet består foreløpig av flest sveitsere, italienere og andre alpefolk, som vet å sette pris på lokal kultur og fantastiske skimuligheter.

Andermatt landsby
Alpearkitektur: Huset til høyre er nybygget i gammel stil, og her finner du en meget bra restaurant med nasjonalretten ostefondue. Hotel Sonne.
Alpin arkitektur i Andermatt
Den sjarmerende gamlebyen er verdt turen alene.
Andermatt landsbyhus
Andermatts museum ligger i en av gamlebyens mange flotte herskapshus

Rundt The Chedi ligger gamlebyens vakre hus, som stammer helt tilbake til 1100- tallet. De er alle nennsomt restaurert i stedstypisk lokal prakt. Jeg elsker å oppleve slikt når jeg er på ferie i alpene!

Gemsstock – for erfarne alpinister

Andermatt Gemsstock alpint
Jeg nikoser meg i fantastiske bakker, tross mangel på snø for offpiste. Foto: Sam Hedman

Selv blir jeg tatt med til Andermatts mest emblematiske fjell på min første dag. Gemsstock. Før lunsj er jeg eneste kvinne i gondolen på vei opp til nær 3000 moh, med kun sorte og et par røde bakker. Vi snakker 1500 meter høydeforskjell. Digg! Fra toppen er det også supre frikjøringsmuligheter får vi vite, men på tidspunktet vi besøkte stedet var snødybden uvanlig liten, så vi holdt oss til bakkekjøring. Ellers er hjertet av Sveits kjent for store snømengder. Er du god på ski, er det lett å innrømme at det er deilig å slippe nybegynnere i farlig måking over kuler og i heng. Allerede her får Andermatt umiddelbart en stjerne i margen fra meg.

Andermatt barnevennlig
Fra solsiden Nätschen, med brede og fine blå, grønne og røde bakker. Til venstre i bakgrunnen sees skiområdet Gemsstock. Foto: Ludvig Lingjærde Hozman

Afterskivogn gjennom Oberalp-passet

Dagen etter tester vi den mildere solsiden Nätschen, pepret med restauranter, barnepark og vindmøller. Men best av alt, rett ved mellomstasjonen for gondolen, Matterhorn-Gotthard banen med afterski-vogn. Prosecco og julekake med skiftende panoramautsikt fra barstolen er ikke å forakte, når vi på under tyve minutter beveger oss fra Andermatt til seterbygdvakre Sedrun gjennom Oberalp-passet. Andermatts heissystem er tilknyttet både Sedrun og Disentis på samme skikortet, slik at du kan bruke en hel dag på å utforske 180 km med flotte skimuligheter.

Andermatt offentlig transport
Afterskivognen er kjempepopulær. Foto: Bjørn Moholdt
Andermatt tog
Prosecco og julekake på morgentoget til bakkene er ikke å forakte! Utsikten over alpetoppene bidrar til rusen. Foto: Ludvig Lingjærde Hozman
Andermatt togforbindelse
Det muntre røde toget Matterhorn-Gotthard banen tar deg fra den milde solsiden i Andermatt til de familievennlige skistedene Sedrun og Disentis på det samme skikortet. 180 km sammenhengende bakker! Foto: Ludvig Lingjærde Hozman

Her bodde jeg i Andermatt

Jeg bor i et av de svært romslige og moderne Andermatt Alpine Apartments. Leilighetene er ypperlige til selvhusholdning for mange personer, og er tilknyttet det nye Radisson Blu hotellet, hvor vi kan innta en velfylt frokostbuffet og benytte SPA-anlegget. Hele området vi bor i er nytt, og bygget der de militære bygningene lå. Alt i en moderne tolkning av den koselige chalet-stilen som alpene er så kjent for. Biler styres til underjordiske garasjer, for i Andermatt er alt i gåavstand, og du kommer hit lett med tog fra Zürich eller Milano.

REISETIPS ANDERMATT:

SKIPASS
Dagskort fra 89CHF gir tilgang til Andermatt-Sedrun-Disentis inkludert tog.

FLY
Lettest tilgjengelig med direktefly Oslo – Zürich, og deretter tog på under to timer til sentrum av Andermatt. Andre alternativer er Milano og Basel.

SPIS ROCKA LUNCH MED MICHELINSTJERNE

En rask gondoltur opp fra sentrum til 2344 moh i skiområdet Nätschen, og du befinner deg på den überkule Gütsch by Markus Neff. Kåret til den beste restauranten i de sveitsiske alper, intet mindre. Menyen endres hele tiden, men regn med champis, sjøkreps, fantastiske sjokoladedesserter og rocka kelnere. Ikke stivt i det hele tatt. Herlig solterrasse. Vegg-i-vegg med Gütsch finner du The Japanese by The Chedi, som også kan flagge med en stjerne i Michelin. Her får du shidashi bento, omakase, kaiseke, sushi og tempura.

PRØV LOKALMAT I KOSELIGE OMGIVELSER
Svenske Johan Granvik er oppvokst i Andermatt, og lager real husmannskost i restaurant Wachthuus, en tidligere vaktbygning tilhørende det sveitsiske Forsvaret. Et par svinger ned fra Gütsch. Her snakkes det svensk, og servicen er upåklagelig.

I det nyåpnede hotell og restaurant Sonne, i gamlebyens historiske omgivelser, får du sveitsisk fondue blant annet. Må prøves.

I leilighetsområdet til Andermatt Alpine Apartments finner du den koselige italienske restauranten Biselli, med bakeri og personlig service. Knallgod mat.

TA SKITOGET MED AFTERSKIVOGNEN
Toget Matterhorn Gotthard banen har endestasjon rett ved gondolen på solsiden Nätchen og må oppleves. Det tar deg til Sedrun og Disentis på under halvtimen. Prøv afterski-vognen.

LEI SVEITSISKE SKI I TOPPKLASSEN

Andermatt skiutleie
Alpinsporten er high class I Sveits

Hos Sportshop Gleis får du kyndig hjelp til å velge ski, støvler og alt du trenger, inkludert lockers og sportsbutikk. Har du råd kan du leie eller kjøpe håndlagde sveitsiske ski i toppklassen. Som AK og 5stars.

PRØV TRUGETUR OG BYVANDRING

Lokalhistorikeren BÂNZ SIMMER holder til i den sjarmerende KIOSK61 i hovedgaten. En rik kilde til lokalhistorie, legender, flora og fauna.

BESØK ALPENES MEST LUKSURIØSE HOTELL
The Chedi i hovedgaten må oppleves. Her kan du labbe rett inn etter bakken og nyte cocktails fra en av Sveits’ beste barer. Koselig med peis!

KJØP VIN, SJOKOLADE, NØTTESTANG OG ANDRE SPESIALITETER

Andermatt typiske mat
Prosecco og nøttestang i Andermatt.

Sveitsiske viner er svært ettertraktede, men lages i så små kvanta at de ikke eksporteres. Hvitvinen er spesielt god til osteretter som nasjonalretten fondue. Gå heller ikke glipp av spesialiteten nøttestang med butterdeig. Yummy!