6 greske viner du må smake
Greske viner er ikke hva de engang var. Du vet, sure retsinaviner som du drakk fordi det var det eneste man fikk på den lokale tavernaen.
Greske viner er ikke hva de engang var. Du vet, sure retsinaviner som du drakk fordi det var det eneste man fikk på den lokale tavernaen.
Det har skjedd en aldri så liten revolusjon i den greske vinverdenen de siste ti årene, i takt med at de gamle bøndenes barn har reist ut i verden og utdannet seg. Kunnskapen fra vinland som Frankrike, Italia og Tyskland har de tatt med seg tilbake til Hellas. Litt ironisk, egentlig, ettersom Hellas er en av de første sivilisajonene som lagde vin.
Men nok om det. Her er listen du bør ha på mobilen neste gang du skal ut og spise på Kreta, Rhodos, Santorini, eller hvor du nå befinner deg i den greske øyverdenen. Jeg har plukket ut tre hvite, to røde og en rosa favoritt.
Assyrtikodruen kan minne om spansk albariño og østerrisk Grüner Veltliner. Jeg kjenner alltid en liten streif av salt i disse vinene, uten at jeg skal utgi meg som noen vinkjenner. Men du verden, så godt det smaker med en Assyrtikovin til sjømat!
Knallrosa rosevin ser kanskje ikke like elegant ut som de bleke rosevinene fra Provence, men denne greske rosevinen lagd på lokale Xinomavrodruer smaker bedre enn den ser ut. Hvis du vil teste en gresk rosevin, så kan du trygt starte med denne!
Hvitvin fra Kreta, lagd på lokale Vidiano-druer. Vinen har en tørr og krisp smak som passer utmerket til sjømat og grillet fisk. Vil du lære mer om denne vinen og gresk vinproduksjon generelt, så kan du besøke vingården Manousakis som ligger nær Chania på Kreta.
Godt kjent hvitvin fra Kreta, lagd på lokale Vilana-druer. Denne selges også på Vinmonopolet. Du kan besøke Lyrakis’ vingård som ligger litt sør for Heraklion på Kreta.
Denne rødvinen er fra Nemea på Peleponneshalvøya, og er du glad i gresk kjøttmat (hvem er ikke det!), så er dette et godt vinvalg. Røde bær, urter, tørre tanniner. Dette er vinen som får de gode samtalene i gang, og som gjør at du bestiller en flaske til.
En litt lettere rødvin som smaker godt i varmen. Silkemyke tanniner og rik på smak. Passer perfekt til meze!
Da gjenstår det bar å si skål! Eller gia mas som de sier i Hellas!
2 Kommentarer
Legg rødvinen Amethystos til lista di. Utrolig god, passer spesielt godt til lam.
Tusen takk for tips!