Det har skjedd en aldri så liten revolusjon i den greske vinverdenen de siste ti årene, i takt med at de gamle bøndenes barn har reist ut i verden og utdannet seg. Kunnskapen fra vinland som Frankrike, Italia og Tyskland har de tatt med seg tilbake til Hellas. Litt ironisk, egentlig, ettersom Hellas er en av de første sivilisajonene som lagde vin.

Men nok om det. Her er listen du bør ha på mobilen neste gang du skal ut og spise på Kreta, Rhodos, Santorini, eller hvor du nå befinner deg i den greske øyverdenen. Jeg har plukket ut tre hvite, to røde og en rosa favoritt.

6 fantastiske greske viner

#1 Assyrtikovin fra Santorini – Hvitvin

Gresk vin assyrtiko
Assyrtikovinene fra Santorini har vunnet mange internasjonale priser.

Assyrtikodruen kan minne om spansk albariño og østerrisk Grüner Veltliner. Jeg kjenner alltid en liten streif av salt i disse vinene, uten at jeg skal utgi meg som noen vinkjenner. Men du verden, så godt det smaker med en Assyrtikovin til sjømat!

Les også: Ti ting å kjøpe i Hellas

#2 Alpha Estate Rose – Rosevin

Gresk rosevin
Knallrosa, gresk rosévin fra vindistriktet Amyndeon lengst nord i landet.

Knallrosa rosevin ser kanskje ikke like elegant ut som de bleke rosevinene fra Provence, men denne greske rosevinen lagd på lokale Xinomavrodruer smaker bedre enn den ser ut. Hvis du vil teste en gresk rosevin, så kan du trygt starte med denne!

#3 Nostos Vidiano – Hvitvin

Gresk hvitvin
På Kreta finner du mange lokale druesorter, som Vidiano.

Hvitvin fra Kreta, lagd på lokale Vidiano-druer. Vinen har en tørr og krisp smak som passer utmerket til sjømat og grillet fisk. Vil du lære mer om denne vinen og gresk vinproduksjon generelt, så kan du besøke vingården Manousakis som ligger nær Chania på Kreta.

Gresk vin
Gresk vin smaker bedre i dag enn for tjue år siden, og Hellas er nå et vinland å regne med. Her får jeg tappe vinen min selv på en restaurant i Chania.

#4 Lyrakis Vilana – Hvitvin

Gresk_hvitvin_vilana
Vilana er kjent som en vanskelig druesort å dyrke frem, men den trives på Kreta.

Godt kjent hvitvin fra Kreta, lagd på lokale Vilana-druer. Denne selges også på Vinmonopolet. Du kan besøke Lyrakis’ vingård som ligger litt sør for Heraklion på Kreta.

#5 Agiorgitiko by Gaia – Rødvin

gresk rødvin
Gaia er en relativt ung vingård som vet å forene solid kunnskap om vin med respekt for lokale råvarer.

Denne rødvinen er fra Nemea på Peleponneshalvøya, og er du glad i gresk kjøttmat (hvem er ikke det!), så er dette et godt vinvalg. Røde bær, urter, tørre tanniner. Dette er vinen som får de gode samtalene i gang, og som gjør at du bestiller en flaske til.

#6 Biblia Chora – Rødvin

Gresk rødvin
Denne vinen er lagd av druesortene agiorgitiko, Cabernet Sauvignon og Merlot.

En litt lettere rødvin som smaker godt i varmen. Silkemyke tanniner og rik på smak.  Passer perfekt til meze!

Da gjenstår det bar å si skål! Eller gia mas som de sier i Hellas!

Les også: 10 greske matretter du må smake