Kulinariske opplevelser er en viktig del av enhver ferie. Kjøkkenveien er nemlig veien inn til hjertet av den kulturen du besøker. Bortebest-bloggerne er matvrak av dimensjoner, og her er fem destinasjoner vi gjerne reiser tilbake til. Bare for å spise!

Håndlagd ravioli i Italia

Alle matreisers mekka må være Italia. Dette  deilige landet, hvor hvert måltid er en fest, og hvor hver region har sine egne spesialiteter – både i mat- og vinveien. Jeg var på pressetur til Reggio Emilia i fjor, et steinkast fra Bologna, og jeg la garantert på meg tre kilo på turen!

Italia_Vibeke_Lambrusco
Lett perlende Lambrusco passer perfekt til den kraftige maten i Reggio Emilia.

I dette området av Italia er parmesanost, culatelloskinke og lambrusco den hellige treenigheten som hører hjemme på ethvert kjøkken, og som om ikke det er nok, serveres det med den lokale spesialiteten «gnocco frito», fritert brød. Glem hjertevennlig olivenolje, her sverger de til smør produsert av den fete fløten til kyr som gresser langs Po-elvens bredder. Men altså, nå snakker jeg meg bort før jeg har begynt. Det italienske kjøkkenet innbyr til det.

Matreise
Antica Samlueria Pancaldi er et sånt sted hvor italienerne selv går. Foto: Vibeke Montero

 

Så la meg heller si at dersom du er så heldig at du skal til denne byen – Reggio Emilia – så peil deg like godt inn på restauranten Antica Salumeria Pancaldi (Piazza San Prospero) med en gang. Gjør det! Du kommer garantert ikke til å angre. Her fikk jeg servert ravioli i tre varianter; en fylt med gresskar, en med spinat og en med potet. Er du av den observante sorten, har du allerede lagt merke til at det representerer fargene i det italienske flagget:)

Matreise_ravioli_italia
Ravioli med potetfyll, salvie og bacon er en av Reggio Emilias spesialiteter. Foto: Vibeke Montero

Guacamole i Mexico

Silkemyk avocado med et hint av lime som du scooper opp med hjemmebakte tortillachips er en fest i munnen – hver gang.

Guacamole_Mexico
Mexicanske avocadoer er i en klasse for seg selv. Foto: Vibeke Montero

Mexicos avocadoer dyrkes i Michoacán-regionen, der jorden er spesielt næringsrik. Derfor har de en herlig rund smak og en kremete konsistens, som de stakkars avocadoene vi finner i grønnsaksdisken hjemme ikke kan konkurrere med. Med andre ord; vil du spise skikkelig god guacamole, er det bare å sette seg på neste fly til Mexico!

Bo på vakre Casa Sandra på Mexicos mest idylliske øy!

Gambas pil-pil i Spania

Tapas_gambas_pilpil
Gambas pil pil er gambas nam nam! Foto: Vibeke Montero

Fyrrige reker badet i olivenolje fra Jaen og hvitløk fra Cuenca. Denne retten har jeg forsøkt å gjenskape hjemme på kjøkkenet et titalls ganger, men det blir aldri like godt som på tapasbar i Spania. Dypp litt ferskt landbrød i sausen, en klunk Albariño i glasset, og vips, har du et festmåltid!

Spiser du tapas feil?

Jerk chicken på Jamaica

Karibias øyverden er en krydderfest, og Jamaica er inget unntak. Her har impulser fra Afrika, India, England, Frankrike og Spania giftet seg med hverandre, og et av eksemplene på det er «jerk chicken».

Jamaica_Jerk_Chicken
Tradisjonell jerk chicken er upretensiøs street food som du finner mange steder på Jamaica. Foto: Vibeke Montero

Kyllingen tørrmarineres med en krydderblanding som består av allehånde og chilisorten «Scotch bonnet», som har sting samtidig som den er litt søtere på smak enn andre chilityper. Deretter grilles kjøttet i en lukket grill for å gi kjøttet en røkt smak. Resultatet er et saftig og smakfullt måltid som serveres med såkalte «festivals», som er en frityrstekt maismelbolle. Ya man!

Ceviche i Peru

utlandet_ceviche_piskoteket
Rå sjøtunge marinert i lime og rødløk gjør en reise til Latin-Amerika ekstra smakfull. Foto: Fran Fernandez

Har du smakt skikkelig god ceviche er du solgt! Denne kalde salaten, basert på rå sjøtunge marinert i lime og rødløk, gir virkelig rå fisk en ny dimensjon. Du finner ceviche i hele Latin-Amerika, men retten har sin opprinnelse i Peru. At noe så sunt kan smake så godt, er nesten utrolig!

 

Denne lista er selvsagt lang fra komplett! Hvilke matretter ville du reist for?