Hvis legendariske Hotel Savoy i London hadde vært en person, hadde det vært Winston Churchill. Alt med dette hotellet er iøynefallende. Bombastiske søyler, svingdører fra en svunnen tid, blytunge fløyelstepper, overdådige blomsteroppsatser, pusset sølv og gullinnrammede speil.

Minimalistisk hører ikke hjemme på The Savoy.
Rommet mitt med utsikt over Themsen. Godt lydsikret slik at den provisoriske byggeplassen utenfor vinduet ikke høres.

Hotellet taler minimalismen midt i mot, og ingenting hvisker diskrét, nøytralt eller bagatellmessig. Det er heller ikke å forvente fra denne tungvekteren i hotellverdenen. Her har Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, U2, Chaplin, The Beatles og Fran Sinatra, m.fl overnattet, og ganske sikkert sittet i hotellbaren The American Bar og slappet av med en cocktail. Dette var nemlig baren som introduserte ekte, amerikanske cocktails til Londonfiffen på slutten av 1800-tallet.

Drømmehotellet i Mexico

Good morning, good afternoon og good evening. Tony er høfligheten selv.
Good morning, good afternoon og good evening. Tony er høfligheten selv.

– ‘Good morning, madam’ hilser Tony. Han er portør, og vipper elegant på flosshatten i det han holder døra åpen for meg. Så eskorterer han meg til resepsjonen der man ikke står i kø, men sitter i dype lenestoler. Hadde noen sagt at jeg hadde havnet i en tidsmaskin og kommet ut i 1890, så hadde jeg trodd dem. Jeg vises til rommet mitt, og tar det som var en av Londons første heiser i sin tid. Også den ser ut som om den befinner seg i andre enden av en tidsreise. Knallrød, med forgylt speil og skinnovertrukken benk.

Speilfi i en av Londons eldste heiser.
Speilfi i en av Londons eldste heiser.

The Savoy åpnet i 1889, og ligger sentralt til mellom Covent Garden og Themsen. Utsikten mot elven kan du nyte over The Times under frokosten. Avisen kommer nemlig levert i et eget avisfutteral i skinn på døren hver morgen. Her er det som om internett tilhører en svunnen tid, for jeg ser ikke et eneste nettbrett i frokostsalen. Det mange ikke er klar over er at The Savoy også har utmerket seg som et ‘grønt’ hotell de siste årene med resirkulering av alt fra porselen og matrester til matolje og badetøfler.

Finn de lekreste barneklærne i London

– Et av problemene vi har opplevd etter at vi begynte med å donere logo-tøflene våre til eldrehjem, er at de ender opp på Ebay, forteller Debra Patterson. Hun har tittelen ‘Sustainability Manager’, hvilket betyr at hun sørger for hotellets grønne profil. Det meste foregår i det skjulte, som energibesparende midler man merker lite til som gjest. – Vi setter ikke opp skilt der vi oppfordrer til håndklegjenbruk, det hører ikke hjemme på et femstjerners hotell av dette kaliberet, men vi har bevegelsesstyrte LED-lamper som slår seg av hvis det ikke er bevegelse i rommet.

Elegant, også på badet.
Elegant, også på badet.

Hotellet har også et omfattende resirkuleringssystem for matavfall, der all mat som kastes gjenbrukes som gjødsel og energi. – Bare i 2013 genererte vi 215 MegaWatt-timer med elektrisitet fra matavfallet vårt, og sparte dermed kloden for 197 tonn med CO2, forteller Debra. Hun var opprinnelig ansatt som personlig assistent for hotellmanageren, men etter å ha hatt den stillingen i åtte år, ønsket hun å fokusere mer på hotellets grønne profil. -Jeg opprettet min egen stilling, kan du si. Det skjedde som en naturlig forlengelse av at miljøspørsmål ble stadig viktigere for ledelsen, og ettersom det var jeg som var i konstant kontakt med underleverandører og gjenbruksaktører, så gikk jeg fra PA til Sustainability Manager.

Inn og ut. Det ikoniske inngangspartiet illustrerer hvordan The Savoy har blitt et miljøbevisst hotell de siste ti årene. Resirkulering har blitt en del av deres grønne strategi.
Inn og ut. Det ikoniske inngangspartiet illustrerer hvordan The Savoy har blitt et miljøbevisst hotell de siste ti årene. Resirkulering har blitt en del av deres grønne strategi.

Med andre ord, på The Savoy kan du sove med god samvittighet. Det er også verdt å nevne at det her du finner Gordon Ramsay’s prisvinnende restaurant The Savoy Grill, så selvom du ikke bor her kan du nyte både en amerikansk cocktail eller et festmåltid med The Savoy som ramme.

Bortebest tester: gratis personlig shopper i London

Pris fra £393 per natt for et dobbeltrom.