Pressereise i regi av det franske turistkontoret 

 Høyere, flottere og deiligere blir det neppe. Men, det koster…

Å velge sitt favorittskisted er som å velge sitt favorittbarn. Det går ikke. Jeg er ihuga Norges-frelst, og synes en skitur i Jotunheimen og Nordmarka er mer enn nok til få endorfinrus jeg kan leve langt og lykkelig på.

Men, så er det dette med kontraster da. Å reise er å føle på noe annet. Det gir nye utfordringer, større perspektiv, skjerper sansene og inspirerer masse. Dessuten er jeg et matvrak…

Alpene er brattere, høyere og mer glamorøse enn den norske fjellheimen. Velger du Frankrike, er det også gastronomisk fantastisk. Her er noen bilder fra min tur til Val d’Isere i fjor. Kåret til ett av verdens beste skisteder, med god grunn. Dette er bare en brøkdel av hva du kan oppleve.

#1: HØYEST

val disere 286

Her ser du nesten hele dalen Val d’Isere på respektable 1850 m.o.h, oppkalt etter elven Isere. Du står på ski fra alle kanter, og området øverst til høyre er knall for offpist i verdensklasse, inkludert synet av Europas største ørn. De har 300 km bakker, som når opptil 3400 moh med 94 heiser og et skisystem som er linket til Tignes.

#2: VILL, VILLERE, VILLEST

 

Offpist er ikke bare løssnøkjøring, men en naturopplevelse med store dimensjoner. Det er nok natur å ta av i nasjonalparken. Isbreen La Grande Motte tar dessuten opp en stor del av skiområdet. M.a.o. snøsikkert.

#3: LUNCH MED SKI-CLUBBING, YURT OG UTSIKT

yurt

Lunchen er ofte oster og charcuterie (spekemat og slikt), og de smaker hundre ganger bedre enn norske varianter. Sorry, men franskmenn er overlegne norske pølsemakere. Her fra Restaurant d’Altitude Le Signal, hvor det er ski-clubbing etter lunch, krydret te i mongolsk yurt og knallbra mat. Der det er god mat i høyden, kan du som regel også komme og gå med gondolen, uten ski. Kanskje greit etter et par glass vin?

#4: KLASSISK MUSIKK

val disere 290

After-ski er ikke bare loungemusikk og rock, men gjerne klassisk, som her under den årlige festivalen Classicaval. Toppmusikere skaper magi i blant annet stedets steinkirke fra 1700-tallet. Festivalen holdes både i januar og mars måned.

#5: 5-STJERNERS MEKKA

mourra

La Mourra er Val d’Iseres siste tilskudd på restaurantfronten. Oh-la-la! Vi snakker diger lobby med lekker peis, Sade Adu musikk, japanskinspirert meny, med japanske viner (!), Savoyardinteriør og fransk ”ambience”! Her kan du også bo, eller på søsterhotellet La Blizzard. To av alpenes flotteste (og dyreste…) familieeide hoteller. Val d’Isere er deilig ekslusivt.

LES VÅR TEST AV LE BLIZZARD HER

#6: DE HAR FOLIE DOUCE!

val disere 289

Ski-clubbing på fransk må oppleves! Folie Douce finner du på cirka fem franske alpesteder. Fullt after-ski party mellom 14:00 og 16:00, med house og elektronika, hemningsløs dansing, DJs, proffe show-folk, gastronomi og champagne som spruter over alt! OG, de er alltid på rundt 2 000 m.o.h., så turen hjem må skje på ski…

#7: DET ÆKKE FALI’ DER

fjellkultur

Fjellkulturen her er ikke veldig ulik den norske. Snobb ned. I Val d’Isere er de fleste kommet for å stå på ski, ikke vise seg frem.

#8: SKIMORO FOR BÅDE NOVISER OG PROFFE

val disere 300

De har sportsbutikker med både tilbud, utvalg og utleie av ski og annet utstyr i toppklasse. Skiskoler og guider tar var på deg, selv om du er blind, funksjonshemmet eller bare veldig nybegynner. Prøv Killy Sport, midt i hovedgaten.

Skiguider: http://www.valdisere.com/en/ski/ski-instructors/

#9 EKTE KOS

val disere 301

Byen er en levende fjellbygd, med spennende historie i hver stein.

#10 NOK SNØ

val disere 286 (1)

De har nok snø. I dette gamle huset ser du to inngangsdører. En for sommeren og en for vinteren! Det sier nok.

GOD TUR!

FAKTA:

Val d’Isere ligger ca. 3,5 timers kjøretur med bil unna Genéve flyplass, på 1 860 m.o.h.

PS. Turen til Val d’Isere var sponset av det statlige Atout France