Takk for i natt Poniente

Poniente_vind_Spania
Forstår man vinden, er det lettere å nyte ferien.
I natt gikk jeg til sengs med Ponientes kjølige kyss. Neida, dette er ikke Aune Sand light, men visste du at Levante, Mistral, Meltemi, Sirocco og andre vinder kan 'make or break' ferien din?

I går klagde jeg min nød, for hetebølger gjør noe med hjernen min. Det hjalp å klage, for i går kveld mens jeg var på stranda slo vinden plutselig om, og Levante ga etter for Poniente. Det betyr at luftfuktigheten daler, og temperaturen synker. Takk Poniente, for at du lot meg få sove! Da kan jeg med glede tåle at du også gjør havet iskaldt, og at du noen ganger tar så hardt i at parasollen letter og sanda pisker meg på leggene.

Som turist er det sjelden man rekker å sette seg inn i lokal kunnskap om vindretninger. Kanskje avfeier man til og med et sted på grunn av dem. Da jeg var tenåring dro vi til Cala d’Or på Mallorca, og annenhver dag ble den lille bukta full av søppel i havet. ‘Hit skal vi aldri tilbake’, sa moren min, men egentlig hadde vi bare uflaks med Gregalevinden. -Vi drar aldri tilbake til Agios Nikolaos, der blåser det alltid, sa svigertanten min i forrige uke. Hun snakket om den tørre Meltemivinden som herjer Kretas nordkyst i august.

Bare i Middelhavet finnes det åtte store vindmønstre der Mistral fra nord og Sirocco fra sør er de mest kjente. Men poenget med denne posten er ikke å gi dere en oppramsing av ulike vindsystem. Det jeg derimot har lært meg er å spørre lokalbefolkningen om tips og råd. De vet når det er best å dra på stranda, når havet bringer med seg brennmaneter og når man gjør lurest i å dra til en annen strand, kanskje bare tjue minutter unna.

Her hos meg ved Gibraltarstredet dropper folk flest å dra på stranda når Ponientevinden herjer. De liker bedre Levante, som betyr mildere bris og varmere badetemperatur. Alle vet at hvis det er tåkedis når de våkner, så blir det en ekstra varm dag når skylaget bryter opp i totiden. Men sånt vet man bare når man bor på et sted. Her i den lille landsbyen hvor jeg bor finnes det mange som forstår seg på været, og akkurat som i Norge er det denne smalltalken man tyr til når man møtes på gaten.

– Jeg ser at du allerede har hengt opp klær til tørk, sier gamle Salvador til meg. Han er byens omvandrende værmelder.

– Ja, jeg var tidlig oppe.

– Du vet at du må ta det ned like før lunsj, da snur vinden til Levante!

Levante betyr at det kan bli så fuktig at tørre klær blir våte igjen.

Hva skulle jeg ha gjort uten Salvador?

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Tags from the story
, , , , ,
Mer fra Vibeke Montero

Vi tester Airbnb

Sorry, de italienske guttene som sov her før deg har brukt opp...
Les Mer