Da jeg var 16 år flyttet jeg til Frankrike for å lære fransk. Jeg skulle ta 2. klasse på videregående der, men hvordan motiverer man seg selv til å gjøre lekser når man plutselig har kommet fra Groruddalen til kontinentet?

Jeg skjønte fort at jeg heller ville gå andre klasse om igjen i Norge fremfor å sitte med nesa i en bok. Dermed ble året i Frankrike en annerledes læringskurve, og her er noe av det jeg lærte. Nemlig å bestille spennende drinker fremfor de kjedelige greiene man alltid bestiller.

Paris_12
Imponer kelneren neste gang du bestiller noe å drikke på utekafe i Frankrike.

Sånn overbeviser du garantert ”le garçon” om at du ikke er hjelpesløs turist:

#1 Absinthe

Franske_drikker_Le Vert d’Absinthe er Paris’ første spesialforretning for absinth
I Paris finner du egne absinthbutikker, der du både kan kjøpe og smake den hallusinatoriske drikken.

Også kalt ”den grønne fe” på grunn av den hallusinatoriske effekten. Populær blant bohemske kunstnere som Oscar Wilde, Van Gogh og Toulouse-Lautrec i forrige århundre. Absinthe serveres fortsatt på en håndfull barer i Paris, som for eksempel på ”Cafe Blanc” (10, rue Croix des Petits Champs) og ”La Fée Verte” (108, rue de la Roquette).

#2 Kir

Franske_drikker_Kir er en klassisk aperitiff bestående av solbærlikør og hvitvin
Kir. Mitt første møte med hvitvin.

En populær aperitiff bestående av solbærlikør og hvitvin.

#3 Kir Royal

En aperitiff bestående av solbærlikør og champagne. Alle drikker som bærer navnet Royal inneholder champagne.  Jeg anbefaler champagnebaren på toppen av Gallerie Lafayette (140, Boulevard Haussemann).

#4 Kir Imperial

Som Kir Royal, men med bringebærlikør og champagne. Nam, nam!

#5 «Kro»

Franske_drikker_04
«Un kro» sier franskemennene når de vil ha sitt lyse øl.

En forkortelse for det franske ølet Kronenbourg. Bestiller du ”un kro” får du som regel en liten flaske øl. Husk at på McDonalds i Frankrike kan du bestille øl, og da er det Kronenbourg du serveres.

#6 Panache

Øl blandet med sitronbrus, det samme som engelskmennene kaller for ”shandy”. I Frankrike er det ikke sånn at ekte menn kun drikker halvlitere. Franskmennene er langt mer raffinerte (og en smule dandy), så det er fritt fram for begge kjønn å bestille seg en annerledes øl.

#7 Tango

Sjokkrosa drikke som består av øl med grenadinsirup.

#8 Monaco

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Monaco. Ikke bare fyrstedømme, men også en ølcoctail fremmed for nordmenn flest.

Blanding av øl, sitronbrus og grenadinsirup.

#9 Demi-pèche

Lakserosa drikke som består av øl med ferskensirup. Høres ganske vemmelig ut… men prøv, kanskje blir det en ny favoritt!

#10 Diabolo

Franske_drikker_03
Diabolo menthe ligner en giftdrikk fra eventyrene, men smaker friskt, søtt og godt.

Generell betegnelse for limonade med fruktkonsentrat, severes med isbiter og rørepinne og ser veldig fransk ut. Det kan være en irrgrønn Diabolo menthe (myntesmak), en Diabolo pèche (ferskensmak) eller en knallrød Diabolo fraise (jordbærsmak).

#11 Café au lait, glem det!

Franske_drikker_08
Klassikeren: Cafe crème & morgencroissant.

Det heter ikke cafe au lait i Paris. Her heter det café crème, eller bare un crème. For ekstra kredibilitet, gjør som franskmennene som har en forkjærlighet for sukkerbiter. Dypp selvsikkert en sukkerbit i kaffen og sug på den. Styr unna Starbucks, og sett deg heller på en klassisk sinkbar som for eksempel trivelige Cafe Le Nemours (2 Galerie de Nemours). Her ble forresten Angelina Jolie filmet i en av scenene fra filmen The Tourist.

 

#12 Noisette

Franske_drikker_07
Café noisette for kaffeelskeren.

Betyr egentlig hasselnøtt, men er i realiteten en espresso med ørlitegrann melk. Omtrent som en cortado.

#13 Ricard

Pastis ricard
Melkegul pastis smaker rett og slett som kongen av Danmark-drops.

Franskmennene elsker  sin pastis, en anisbasert drikk som serveres med en karaffel vann og ofte is, slik at man kan bestemme styrken selv. Pastis økte voldsomt i popularitet etter at absinthe ble forbudt i 1915. Det finnes mange typer pastis, men gamlegutta bestiller ofte bare ”un Ricard”, gjerne til morgenkaffen…

#14 Vin chaud

Franske_drikker_05
Ingenting varmer så godt som en vin chaud når Paris trekker i vinterkåpa.

Dette minner mye om vår egen gløgg, og serveres på de aller fleste barer i vinterhalvåret. Ofte reklamerer de med sin egenkomponerte krydderblanding

#15 Death in the afternoon

Franske_drikker_09
Death in the afternoon var opprinnelig en absinthecocktail.

Til slutt, en coctail oppfunnet av selveste Ernest Hemingway som hadde sansen for absinthe. Denne består av absinthe og champagne, og i følge Hemingway skulle man drikke tre, fire glass i sakte tempo. I dag er det vanligere å lage Death in the afternoon med pastis og champagne.

Da gjenstår det bare å si lykke til med drikkebestillingen på neste tur til Frankrike. Salut!

Kanskje drømmer du om gourmethovedstaden Lyon?