Lurer du på hvordan innleggene her på Bortebest blir til? Hvorfor skriver jeg om Paris akkurat i dag, og om cruise for et par dager siden? Jo, fordi jeg selv har latt meg inspirere. Gjerne av reportasjer jeg sitter og jobber med, som nå, når jeg skriver en Parisguide for Foreldre og Barn. Eller fordi jeg sikler på en reise selv. Ja, jeg vil gjerne på cruise i sommer! Sommeren er liksom ikke helt komplett uten.

Jeg elsker Paris, men den kan bli i dyreste laget. For å krympe feriebudsjettet har jeg følgende tips:

5 ting som er gratis i Paris

#1 Boblevann

Ja, mistforstå meg rett. Champagne er ikke gratis altså, og vil sannsynligvis aldri bli det, men her snakker jeg om «eau gazeuse», eller sodavann. Det finnes faktisk seks drikkefontener med boblevann som du kan forsyne deg av gratis, og de ligger her:

– Fontaine La pétillante – Jardin de Reuilly

– Fontaine La pétillante – siège d’Eau de Paris

– Fontaine entrée du parc André Citroën

– Fontaine du Jardin d’Eole

– Fontaine des berges de Seine (4, quai Anatole France)

– Fontaine du Parc Martin Luther King (ZAC des Batignolles)

#2 Utendørskino i la Villette 

Paris gratis 01
Gratis utendørskino, oui please! foto: Elisa les Bons Tuyaux

Altså, finnes det noe mer romantisk enn å krype inntil kjæresten på et pledd i en park i Paris, og se film på storkjerm? Antageligvis ikke! Ta med picnic og vin, og nyt skikkelig gode filmer. Alle er i original versjon, så hvis du ikke kan fransk, kan du alltids velge deg en engelskspråklig film. Programmet for 2016 er ikke klart i skrivende stund, men sjekk her for oppdateringer.

#3 Nesten gratis søvn

Det som pumper opp feriebudsjettet i Paris mer enn noe annet er overnatting. Reiser dere en hel familie sammen, er det snakk om store utgifter per natt. Men visste du at du kan dra på campingferie i selveste Paris? I skogen Bois de Boulogne ligger den flotte Indigo Camping som er perfekt for familier. Det beste av alt er at du bare er tjue minutter unna sentrum.

Paris gratis 05
Bo landlig og billig i Paris på Indigo Camping. Foto: Romain Etienne

De har en shuttle som går hver halvtime til metrostasjonen Port de Maillot. Der hopper du på Metro-linje 1, og har hele byen for dine føtter! Campingplassen ble oppgradert i 2015, og har en idyllisk beliggenhet rett ved Seinen. Du kan bestille ferske bakevarer hver morgen, bestille en pizza fra food truck’en til kvelds, og oppleve et landlig Paris etter en lang dag med sightseeing.

Paris gratis 06
Bo i telt eller lei deg sigøynervogn eller hytte for en billig penge. Foto: Romain Etienne

Billig!

Pris i høysesong: 21 euro for to personer og ett telt per natt.

Eller lei egen hyttevogn (roulotte) med eget toalett/bad: 134 euro for fire personer per natt.

#4 Paris plage

Paris gratis 02
Storbystrand.

Du kan ikke ha unngått å lese om stranden i Paris som innstalleres langs Seinens bredder hver sommer. Komplett med solsenger og parasoller er dette en ypperlig måte å ta med seg en solkysset look hjem. Helt gratis!

Hvor? Voies Goerges Pompidou

#5 Første rad på moteshow

Paris gratis 03
Opplev et ekte moteshow i et av Paris’ ikoniske shoppingmekkaer. Foto: Lois Opoku

 

Det ikoniske kjøpesenteret Lafayette har gratis moteshow i 4. etasje frem til 26. juni hver fredag klokken 15.00. Du må reservere i forkant, og det kan du gjøre her.

Visste du at du kan øyhoppe i Paris? Eller kanskje du vil flotte deg på PÅ CHÂTEAU RETT UTENFOR PARIS?