Helg med påfyll? I Bordeaux får du det helt bokstavelig! 

Jeg har omsider forstått at det å like noe kan utdypes med alle sanser. Da liker man det enda bedre. Ta for eksempel vin. Jeg er blitt superfan av vinsmaking, vinmarkjogging, vinslottovernatting, vin til lang lunsj, viniculture, vinetiketter, vintønner, vinkjellere, osv. Denne gangen går turen til Bordeaux. Toppen av hierarkiet liksom.

Les også: Vinelskerens 5 drømmereiser

2016-09-26-at-15-22-35-4
Jeg elsker alt som har med vin å gjøre. Bordeaux er mitt mekka.

Jeg kunne skrevet en hel bok om forskjellen på Burgund og Bordeaux. Men, nå skal det kun handle om sistnevnte, som er førstnevntes motsetning. Bordeaux er digre slott og finkultur, bygget opp etter minst to tusen års handelshistorie. (Burgunds historie er full av småbønder, munker og åndelighet, samt et par meget følsomme druer).

2016-09-26-at-14-11-20
Sol, vin og kultur i historisk vakre omgivelser? Merci beaucoup!

bordeaux

En liten historietime

Bordeaux er ikke bare et helt vinområde, men også en akkurat passe stor by, med 230 000 innbyggere. To elver, Garonne og Dordogne, møtes og danner Gironde, som renner ut i Atlanterhavet. Derfra kom det vikinger, keltere, romere, briter og andre hissige, ambisiøse, eventyrlystne, mer eller mindre kunnskapsrike og inspirerende folk. Store formuer bygget seg opp i kjølvannet av handelen med de franske koloniene. Populære varer var kakao, sukker, kaffe og bomull, som ble eksportert videre til resten av Europa. Slik ble Bordeaux den største og viktigste havnen i Europa etter London på slutten av 1800-tallet.

2016-09-26-at-14-44-44
Avslappet kvalitet i små brosteinsgater.

Vinfamilie med intriger

Nå er det mest vin det handler om i Bordeaux. De har over ti tusen vinprodusenter som tapper rundt 850 millioner flasker i året. Hovedpersonenene heter Merlot, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Mor, far og sønn rødvinsdrue. Mor har en elsker som heter Cabernet Franc. Mer behøver du i grunnen ikke å vite, for du lærer alt du ønsker og litt til, på byens nyeste og stormpopulære severdighet: La Cité du Vin. Sett av et par timer eller mer.

Det foregår slik: Du får en «whisper» rundt halsen, og ørepropper. Så tar du runden rundt i det hypermodernistiske bygget, og lytter etterhvert som sensorer igangsetter alt fra middagssamtaler til foredrag, musikk, instruksjoner og poesi i øret på deg. På engelsk for eksempel. Du ser filmer, snuser, føler og lærer masse!

2016-09-26-at-16-49-45
På toppen av La Cité du Vin får du velge mellom et hav av viner å smake på.

Når du er mett av det hele, men tørst på vin, ender du på toppen med utsikt over hele byen og et hav av vin du kan smake. Du kan spise lunsj og handle også. Utvalget er mildt sagt himmelsk.

2016-09-26-at-14-39-17
Det vrimler av hyggelige plasser med gode spisesteder.

Skjerf og stiletter

I 2007 ble store deler av byen beskyttet under UNESCO. Den er derfor nyrestaurert, så all den fine sandsteinen (som er årsak til mange viners gode smak), igjen fremstår som vakker blekgul, mot glinsende smijern, glitrende gullbalustrader, skinnende kobberlamper og skifergrå brostein. Og nå tenker du kanskje at rause mengder vin og brostein betyr at du må la stilettene ligge hjemme? Men ikke i Bordeaux. Her ligger brosteinen så jevnt at du kan trippe rundt som en fransk mademoiselle uten problem. Rundt deg er det mange elegante unge mennesker med skjerf. Franskmenn elsker skjerf, spesielt med Mette-Marit knute. De nyter god mat, god vin og gode samtaler på små restauranter og kaféer, av den sorten du drømmer om når du leter etter et anstendig sted å spise lunsj langs motorveier i det norske høstmørket. (Kjør til flyplassen du).

2016-09-26-at-11-57-04
Lunsjen på takterrassen til Mama Shelter er like bra som utsikten og atmosfæren!
mama-shelter
Philippe Starck har lekt seg på hotellet

Vil du bo morsomt, og kontrastfylt, til all den gamle og staselige finkulturen, kan du velge Mama Shelter av superdesigneren Philippe Starck fra cirka 69 euro natten. Det er noe veldig franskt over det å leke barnslig, og her bor du med fotballspill på takterrassen, baderinger i taket, høner, buttons og masker fra Star Wars og Disney som pynt. Have fun! Har du råd, kan du kline til å bo superluksuriøst og supersentralt på Intercontinental Bordeaux – Grand Hotel & Spa, med Michelinstjernerestaurant av Ramsey og hele pakka, fra rundt 313 euro per natt.

PS: Har du leiebil, eller leier sjåfør, er det et hett tips å ta en tur til Saint-Émilion samme helg! (Det går busser også visstnok) Bare en halvtime med bil fra Bordeaux, og du når de berømte kalksteinsåsene med den superidylliske landsbyen, kjent for sine Grand Cru viner. Les om det på min matblogg GULLIMUNN.com

LUNSJ OG TØFFE TØNNER I SAINT-EMILION.

Turen var sponset av Atout France