En konfekteske i Mexico

Liker du sjokolade? Og roser? Bienvenido a Mérida, hvor yndlingshotellet mitt ligger. Vel, hvert fall ett av dem.
Rosas & Xocolate. Et drops eller et hotell? Det ligger sentralt i Mérida, som er er hovedstaden i delstaten Yucatán
Et drops eller et hotell? Det ligger sentralt i Mérida, som er er hovedstaden i delstaten Yucatán. Foto: Design Hotels

Eieren av et av Mexicos lekreste hoteller, Carol Kolozs, har dedikert sitt hotellet sitt til sjokolade. Og til mamma, så klart.

–  Hotellet er dedikert til sjokolade. Og naturligvis til roser, fordi min mor het Rosa, fortalte innehaver Carol Kolozs da vi besøkte stedet.

Akkurat da holdt Condé Nast Traveler  å fotografere stedet.

Carol Kolozs utvandret som åtteåring fra Mexico til USA, men har vendt hjem til sitt fødeland etter en lang karriere i USA. Med seg tilbake til hjemlandet har han pasjon for god mat og midler nok til å dyrke interessen. Sist høst åpnet han dørene til hotellet og restauranten.

Carol Kolozs vendte hjem etter mange år utenlands. I Mérida bygget han et fantastisk hotell. Foto: Fran Fernández
Carol Kolozs vendte hjem etter mange år utenlands. I Mérida bygget han et fantastisk hotell. Foto: Fran Fernández

Kolozs ga arkitekt Salvador Reyes Rios og hans partner Josefina Larrain, oppdraget med å gi det gamle bygget fra midten av 1700-tallet nye former. Rios-Reyes er en av Mexicos mest kjente arkitekter og har vunnet flere priser for sitt arbeid, mens tyske Larraín har kunst- og filosofibakgrunn. De to har spesialisert seg på ombygging av hus og gårder som de spanske erobrerne bygget i Mexico, og arbeidet deres har satt en standard for nettopp slike prosjekter. De to bruker gjerne elementer fra denne tiden, men er på ingen måte redde for å plassere disse i samtiden. Gårdene skal være funksjonelle også i dag.

Vil du heller dra til en halvøde øy? Bli med Vibeke til øya Holbox utenfor Yucatán!

 

Rosas & Xocolate. Rosas & Xocolates patio ligger avsondret fra gatens støy og mas. Foto: Fran Fernández
Rosas & Xocolates patio ligger avsondret fra gatens støy og mas. Foto: Fran Fernández
Vannliljer i fontenen. Foto: Fran Fernández
Vannliljer i fontenen. Foto: Fran Fernández

De spanske erobrerne etablerte så tidlig som 1542 Mérida på et sted som maya-urfolket kalte T’ho. Heten og solen la føringer på materialvalg og utforming, og det var naturlig å bruke stein og adobebrikker. Begge deler holder varmen ute. Husene ble bygget rundt en patio, som er perfekte og trygge lekeplasser for tallrike barnefamilier og rolige, avsondrede steder hvor de voksne kunne ta en siesta. På patioen ble det ofte laget en svalende fontene eller en liten dam. Disse elementene har Ríos-Reyes og Larraín tatt med seg i arbeidet med å gjøre den 200 år gamle gården om til et luksushotell. I Rosas & Xocolates gamle patio ligger det et basseng. Rommene er lagt mot bakgården for slik å unngå gatens støy og stress. Men som en liten twist har badekarene i fått Méridas himmel som tak. Herfra kan hotellgjestene telle stjerner mens de tar et skumbad. Det er også bygget inn et spa, et bibliotek, en tequilabar og en vidunderlig restaurant.

Arkitektene har brukt mexicanske farger og mønstre. Foto: Design Hotels
Arkitektene har brukt mexicanske farger og mønstre. Foto: Design Hotels
De opprinnelige spanske gulvflisene leker seg med de nye møblene. Legg også merke til puten med fargesprakende mayabroderi. Foto: Design Hotels
De opprinnelige spanske gulvflisene leker seg med de nye møblene. Legg også merke til puten med fargesprakende mayabroderi. Foto: Design Hotels

Regn med sjokolade i maten

– Urfolkene som bodde her dyrket kakaobønner som de laget sjokolade på. De kalte den for xocolat. Sjokolade var viktig i mayaenes kultur og de brukte kakaobønner som mynt. I dag vet vi også at sjokolade er næringsrikt og oppkvikkende, følgelig også et utmerket afrodisiakum, sier Kolozs.

Bad uten tak! Foto: Design Hotels
Bad uten tak! Foto: Design Hotels

Vi sjekker ikke holdet i den påstanden, men kan fortelle at and med mais, sitrussaus og sjokolade er nydelig. Det er ikke for ingenting at jeg gang på gang anbefaler dette hotellet.

Rosas & Xoxolate er tilknyttet Design Hotels. Her kan du også booke rom. Priser fra 1 800 kroner per natt.

Spørsmål? Skriv til [email protected]

FOTO: FRAN FERNÁNDEZ OG DESIGN HOTELS

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

More from Inga Ragnhild Holst

Bortebest i Foreldre & barn

Vibeke er intervjuet av Foreldre & Barn om hvordan få en fin...
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *